Terraria

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Terraria
VývojářRe-Logic
Vydavatelé505 Games
Microsoft Windows, OS X, Linux
Re-Logic
Microsoft Windows (retail)
Headup Games (Evropa)
DesignéřiAndrew Spinks
Whitney Baird
ProgramátořiYorai Omer
Chris Bednarz
VýtvarníciJim Kjexrud
Victor Moura
Jamison Hayes
SkladatelScott Lloyd Shelly
EngineXNA
PlatformyMicrosoft Windows
PlayStation 3
Xbox 360
PlayStation Vita
iOS
Android
Windows Phone
PlayStation 4
Xbox One
OS X
Linux
Nintendo 3DS
Wii U
Nintendo Switch
Datum vydání16. května 2011

Ostatní platformy: Microsoft Windows
16. května 2011
PlayStation 3
26. března 2013 (Severní Amerika)
15. května 2013 (PAL region)
Xbox 360
27. března 2013
PlayStation Vita
11. prosince 2013 (PAL region)
17. prosince 2013 (Severní Amerika)
iOS
29. srpna 2013
Android
13. září 2013
Windows Phone
12. září 2013
PlayStation 4
11. listopadu 2014
Xbox One
14. listopadu 2014
OS X, Linux
12. srpna 2015
Nintendo 3DS
10. prosince 2015
Wii U
16. června 2016 (Severní Amerika)
24. června (PAL region)

Nintendo Switch
2018
ŽánryAkční adventura, hra o přežití
Herní módyHra jednoho hráče, hra o více hráčích
KlasifikacePEGI 12 a více
ESRB 13 a více
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Terraria je sandboxová indie videohra vyvinutá herním studiem Re-Logic. Byla již vydána na Microsoft Windows, Linux, Xbox Live, PlayStation Network, Windows Phone, Android, iOS a Kindle Fire HD. Hra je zaměřená na průzkum světa, budování a boji s nepřáteli - hlavně tedy s bossy - v náhodně generovaném 2D světě. Od roku 2020 se napříč všemi platformami prodalo přes 35 milionů kopií.

Postup ve hře[editovat | editovat zdroj]

Po vytvoření postavy, výběru velikosti náhodně generovaného světa (malý, střední, velký) a jeho herního módu, je do něj hráč vložen bez nápovědy, jak se dál pohybovat ve hře. Jedinou pomocí hráči je přátelské NPC průvodce, které hráči heslovitě sděluje nápovědy, co by měl v dané fázi udělat pro postup ve hře. Toto NPC lze také použít pro zjištění využití materiálů nebo jiných předmětů, které mají popisek „Materiál“.

Základem postupu ve hře je poražení jednotlivých bossů za pomoci zbroje a zbraní, vyrobených z materiálů, které jsou momentálně dostupné ve světě. Postup ve hře však není nutný, a tak hra dává hráči prostor budování, které podporuje rozsáhlý výběr stavebních materiálů nebo možnost přetvořit terén dle libosti.

Postup ve hře se dělí na dvě základní části, kterými jsou „pre-hardmode“ a „hardmode“. Pre-hardmode je jednodušší část hry, ve které se hráč ocitne po spuštění hry, a tak neobsahuje velké množství silných monster a nabízí pouze základní materiály. Po poražení bosse zvaného „Wall of Flesh“ se svět přesune do hardmode a objeví se nová monstra a „Hallowed“ biom. Hardmode je obecně těžší, ale více obsáhlejší část hry, kdy má hráč přístup k novým zbraním, brněním, bossům a předmětům. Terraria neobsahuje pevně daný konec a po poražení posledního bosse již nenabízí jiný obsah.[1][2]

Obtížnosti[editovat | editovat zdroj]

Při vytváření postav si může hráč vybrat jednu ze tří obtížností pro jeho postavu. Základní obtížností je „Softcore“, kde hráč při úmrtí ztrácí pouze peníze. Další možností je „Mediumcore“, kde hráč při úmrtí ztrácí všechny předměty v jeho inventáři. Poslední možností je „Hardcore“, kde hráč po úmrtí přichází o celou postavu a nemůže s ní nadále hrát.[3]

Svět[editovat | editovat zdroj]

Náhodně generovaný svět je vždy ohraničen mořem a obsahuje různorodé biomy - tím prvním je les, který je k hráči, co se obtížnosti týče, nejvlídnější, ale postupem času hráč odemyká novou zbroj a vybavení, které mu umožní snáze prozkoumávat zbytek světa, jako je například sněžný biom, který je vždy na druhé straně světa od toho pouštního. Hra dále obsahuje komplexní jeskynní systém, který je důležitý pro pokrok ve hře.

Herní módy[editovat | editovat zdroj]

Herní módy se nastavují pro každý svět samostatně při jeho vytváření. Základní herní mód je „Normal mode“, který byl zamýšlen jako standardní zkušenost pro všechny hráče. „Expert mode“ je herní mód určený pro zkušenější hráče a nabízí obtížnější monstra, ale také jsou zde zvětšené šance na získání některých předmětů, které z monster padají. Většina monster je stejných jako v normal módu, pouze se zvětšenými statistikami, ale některým byly přidány speciální vlastnosti či útoky včetně bossů, ze kterých nyní kromě standardních odměn padají také speciální předměty, které nelze jiným způsobem získat. V případě, že hráč zemře ve světě na expert mód, ztratí tři čtvrtiny peněz v jeho inventáři na rozdíl od normal módu, kdy ztratí pouze polovinu.[3]

Jednotlivé třídy dle hratelnosti[editovat | editovat zdroj]

Základními třídami jsou Mage (mág), Warrior (válečník), Ranger (střelec) a Summoner (vyvolávač). Tyto třídy se liší jejich rozdílnými hracími styly a různými zbraněmi, díky kterým získává hra možnost opakovatelnosti.

Mage se soustředí na magické poškození a zbroje, které mají menší obranu, ale přidávají více poškození a manu, kterou hráč potřebuje na sesílání kouzel.

Warrior se zaměřuje na meče pro boj z blízka a joja pro boj z dálky. Jeho zbroje přidávají nejvíce obrany ze všech což vyvažuje krátkou vzdálenost, na kterou se musí přibližovat.

Ranger využívá střelné zbraně, díky kterým si může udržet odstup od nepřátel. Jeho zbroje jsou vyvážené pro dostatek obrany a poškození, často obsahují bonus, který snižuje počet použité munice.

Pro Summonera je důležitá rychlost a schopnost vyhýbání se útokům. Jeho zbraně vyvolají poskoky, kteří jsou ovládáni umělou inteligencí a zaútočí na jakékoliv monstrum v dosahu (hráč může s vyvolávací holí kliknout pravým tlačítkem myši a označit prioritní cíl). Jeho zbroje dávají možnost vyvolat více minionů a přidávají jim poškození, ale zároveň přidávají zejména nejméně obrany.[4]

Systém vybavení[editovat | editovat zdroj]

Hra obsahuje mnoho předmětů, které pasivně ovlivňují hráče a jeho pohyb (např. létání, dvojitý skok a další), pokud je má nasazené v jednom z pěti slotů vybavení. Velké množství z nich je možno kombinovat dohromady a vytvořit tak jeden předmět, který poskytuje bonusy všech kombinovaných. Tyto předměty jsou často použitelné pouze pro některé třídy postav, a proto je důležitá jejich volba.

Pokud je svět nastavený na expert mód, je možné získat předmět, který permanentně navýší počet slotů na šest. Tento předmět funguje pouze na světech s expert módem, na světech s normal módem bude vybavení v tomto slotu vypnuté.

Lektvary[editovat | editovat zdroj]

Lektvary je možné najít v truhlách nebo je vyrobit z různých ingrediencí. Poskytují různé bonusy k obraně, regeneraci nebo poškození, a proto jsou velmi důležité a užitečné převážně v expert módu.

Přátelská NPC[editovat | editovat zdroj]

Hráč má možnost postavit dům, do kterého se za určitých podmínek nastěhuje přátelské NPC (dům musí být dostatečně velký a osvětlený, musí obsahovat stůl, židli a dveře). Některá NPC se mohou nastěhovat pouze po poražení bosse a jiná lze najít na určitých místech ve světě. Většina z nich je schopna obchodovat s hráčem a prodává unikátní předměty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Terraria na anglické Wikipedii.

  1. WINKIE, Luke. PC Gamer [online]. 2018-06-07 [cit. 2020-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. GameSpot [online]. [cit. 2020-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. a b Difficulty. Terraria Wiki [online]. [cit. 2020-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Guide:Class setups. Terraria Wiki [online]. [cit. 2020-03-23]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]