Halldór Kiljan Laxness

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Halldór Guðjónsson je islandské jméno, v němž Guðjónsson je patronymum, nikoliv klasické příjmení. Halldór Kiljan Laxness je jeho změněné jméno, v němž Laxness je příjmení.
Halldór Kiljan Laxness
Halldór Kiljan Laxness v roce 1955
Halldór Kiljan Laxness v roce 1955
Rodné jménoHalldór Kiljan Laxness
Narození23. dubna 1902
Reykjavík
Úmrtí8. února 1998 (ve věku 95 let)
Mosfellsbær, IslandIsland Island
Příčina úmrtíAlzheimerova choroba
Povoláníjazykovědec, romanopisec, překladatel, dramatik, básník, filozof a spisovatel
Žánrepická poezie
OceněníNobelova cena za literaturu (1955)
Manžel(ka)Auður Laxness (od 1945)
DětiGuðný Halldórsdóttir
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikicitátů citáty na Wikicitátech
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Halldór Kiljan Laxness na malbě Einara Hákonarsona

Halldór Kiljan Laxness, narozený Halldór Guðjónsson, (23. dubna 1902 Reykjavík8. února 1998 Mosfellsbær) byl islandský prozaik, básník, dramatik, esejista a překladatel. Vyrůstal na statku rodičů Laxnesi, studoval na gymnáziu v Reykjavíku, od roku 1919 cestoval po Skandinávii a Evropě. Roku 1922 konvertoval ke katolicismu, dokonce 8 měsíců strávil v klášteře Clerveaux v Lucembursku, kde přijal křestní jméno Kiljan. Vliv konverze ustoupil za pobytu na Islandu v létě 19261927, kde se začal zajímat o příčiny islandské chudoby, a v USA (19281930), kde se snažil proniknout do hollywoodské filmové produkce. Právě ve Spojených státech dospěl k marxistickému smýšlení a vzplanul pro socialismus. Ve 30. a 40. letech 20. století byl jedním z nejaktivnějších levicových intelektuálů a komentátorů doby. Jeho knihy většinou vyvolávaly politické debaty. V roce 1955 se stal laureátem Nobelovy ceny za literaturu. V 60. letech se definitivně rozešel s levicovou politikou.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Tvořil především v islandštině, do které i překládal z angličtiny. Některá díla napsal v angličtině. Psal historické a společenské romány, životopisná díla i divadelní hry. Celé jeho dílo je opředeno ironickým humorem. V realistických románech řešil soudobé problémy, v 60. letech napsal několik experimentálních dramat se silným vlivem magična.

Česky vydáno[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]