Evangelický kostel (Leštiny)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Dřevěný artikulární kostel v Leštinách
Dřevěný artikulární kostel (Leštiny)
Dřevěný artikulární kostel (Leštiny)
Místo
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajŽilinský
OkresDolný Kubín
ObecLeštiny
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevEvangelická církev augsburského vyznání na Slovensku
DiecézeZápadní distrikt
Architektonický popis
Výstavba16881689
Specifikace
Stavební materiáldřevo
Další informace
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Dřevěný artikulární kostel je artikulární evangelický kostel v obci Leštiny, národní kulturní památka a lokalita Světového dědictví UNESCO v rámci Dřevěných chrámů ve slovenské části Karpat.

V kostele se každou neděli konají bohoslužby. Byl zde pokřtěn i Pavol Országh Hviezdoslav.

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Kostel se nachází v malé obci Leštiny 7 km od města Dolný Kubín. Leží v údolí mezi Chočskými vrchy a Oravskou vrchovinou.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel byl postaven v letech 16881689 na příkaz Jóba Zmeškala, kapitána hradní posádky na Oravském hradě a prvním podžupanem v Dolním Kubíně. Původní stavba byla bez věže a bez zvonů. V 70. letech 18. století byl kostel rekonstruován a vnější rustikální fasádu nahradilo deskové bednění. V roce 1775 farníci zrekonstruovali i interiér a malby z konce 17. století byly nahrazeny novými. V roce 1977 byla u kostela postavena zvonice a později byla s kostelem spojena překrytým schodištěm.

Z architektonického pohledu představuje typický model kostela z konce 17. století. Spolu s kostelem se v jeho blízkosti vybudovala i fara. Kostel má podlouhlý půdorys a je na příkrém svahu. Tento sklon byl vyrovnaný kamennou základnou. Na výstavbu bylo použito smrkové dřevo z okolních lesů. Dominantu kostela tvoří velká valbová střecha pokrytá dřevěným šindelem. Součástí kostela je i malá přístavba za oltářem. Vstup do kostela tvoří portál s archivoltou.

Interiér kostela je bohatě zdobený a vyniká různorodostí tvarů, barev a motivů. Interiéru dominují nástěnné květinové malby ze 17. století. V interiéry kostela se nachází barokní oltář s dřevořezbou z konce 17. století a bohatě zdobená kazatelna ze začátku 18. století.

UNESCO[editovat | editovat zdroj]

V roce 2008 byl kostel spolu s dalšími slovenskými kostely zapsán do seznamu Světového dědictví UNESCO pod společným názvem Dřevěné chrámy v slovenské části Karpat.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Drevený artikulárny kostol (Leštiny) na slovenské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]