Estelle, vévodkyně z Östergötlandu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Estelle Švédská
Vévodkyně z Östergötlandu
Portrét
Princezna Estelle v červnu 2023
Úplné jménoEstelle Silvia Ewa Mary
Křest22. května 2012
Narození23. února 2012 (12 let)
Solna, Švédsko
RodBernadottové
OtecDaniel Švédský
MatkaViktorie Švédská
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Švédská královská rodina
Švédská královská rodina
Král
Královna

Princezna Birgitta


Princezna Estelle Švédská, vévodkyně z Östergötlandu (Estelle Silvia Ewa Mary; 23. února 2012, Solna) je starší dítě a jediná dcera švédské korunní princezny Viktorie a jejího manžela prince Daniela, vévody z Västergötlandu Je nejstarší vnouče krále Karla XVI. Gustava a je druhá v pořadí následnictví na švédský trůn.

Narození[editovat | editovat zdroj]

Narodila se v 04:26 SEČ 23. února 2012 v univerzitní nemocnici Karolinska v čtvrti Solna ve Stockholmu, při narození měřila 51 cm a vážila 3280 gramů. Téhož dne princezna spolu se svou matkou Viktorií opustily nemocnici a odjely do paláce Haga, kde bydlí.

Princezna byla pokřtěna v úterý 22. května 2012 v královské kapli Stockholmského královského paláce. Jejími kmotry byli: její strýc z matčiny strany, Karel Filip Švédský; její teta z otcovy strany, Anna Westling-Söderström; Vilém Alexandr Nizozemský, tehdy princ oranžský; Mary Dánská, tehdy korunní princezna (po níž dostala princezna Estelle své čtvrté jméno); a norský korunní princ Haakon .Při této příležitosti obdržela Řád Serafínů.

Narození podruhé[editovat | editovat zdroj]

Princezna Estelle se narodila korunní princezně Viktorii a princi Danielovi v 04:26 SEČ 23. února 2012 ve Fakultní nemocnici Karolinska v Solně.[1] Narození přivítalo dvakrát 21 střel na ostrově Skeppsholmen, naproti Královskému paláci v hlavním městě Stockholmu.[2] Její jména a titul oznámil 24. února 2012 její dědeček král Karel XVI. Gustav na schůzi vlády. Před oficiálním oznámením jejího jména a titulu vedla chyba k tomu, že královský web zobrazoval falešné jméno a titul Ulrika Marianna Annika David - vévodkyně z Upplands Väsby. Chyba byla později odstraněna.[3] Zaměstnanci nakonec odhalili, že chyba nastala kvůli testování systému.[4]

Estelle se svými rodiči, prarodiči a kmotry

Estelle byla pokřtěna 22. května 2012 v Královské kapli Stockholmského paláce ve švédském Stockholmu.[5] Ceremonii vedl arcibiskup Anders Wejryd. Kmotři byli její strýc z matčiny strany, princ Karel Filip Švédský; její teta z otcovy strany, Anna Westling-Söderström; Vilém Alexandr, tehdejší princ Oranžský; tehdejší korunní princezna Mary z Dánska (po které dostala své čtvrté jméno); a norský korunní princ Haakon. Ke dni křtu byla vydána modlitební kniha limitované edice s názvem Modlitební knížka princezny Estelle (švédsky Prinsessan Estelles bönbok).[6]

Princezna Estelle je druhá v řadě následnictví švédského trůnu a první žena ve švédské historii, která se narodila s právem zdědit korunu, které nelze odebrat narozením mužského dědice, stejně jako první osoba ve švédské historii, která se narodila jako ženská dědička. Jediné dvě švédské princezny, které se narodily první v řadě na trůn, byly při jejich narození předpokládanou dědičkou: Kristina (která se nakonec stala vládnoucí královnou) a Hedvika Žofie (kterou nahradil mladší bratr).

Vzdělání a královské funkce[editovat | editovat zdroj]

Jako druhá v řadě na švédský trůn je princezna Estelle v očích veřejnosti od narození. Dne 17. května 2014 otevřela dvouletá princezna Estelle pohádkovou cestu nazvanou na její počest jako „Pohádková stezka vévodkyně Estelle“ v Tåkern v Östergötlandu. V době křtu jí byla předána miniaturní labuť a certifikát k stezce, který naznačuje, že tam bude v budoucnu vykonávat oficiální závazky. Navštívila také hrad Linköping, kde ji přijala Elisabeth Nilsson, Kristina Zetterström a Ann-Catrine Hjerdt, starostka Linköpingu.

Dne 25. srpna 2014 zahájila princezna Estelle předškolní vzdělávání v mateřské školce Äventyret ve městě Danderyd ve Stockholmu.[7] V srpnu 2018 začala navštěvovat školu Campus Manila.[8]

Tituly, oslovení, vyznamenání a erb[editovat | editovat zdroj]

Erb
Monogram

Tituly a oslovení[editovat | editovat zdroj]

Celý titul Estelle zní: Její královská výsost princezna Estelle Silvia Ewa Mary, vévodkyně z Östergötlandu.[9]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

 
 
 
 
 
Anders Andersson
 
 
Anders Westling
 
 
 
 
 
 
Brita Westlingová
 
 
Olle Westling
 
 
 
 
 
 
Anders Erik Borg
 
 
Frida Borgová
 
 
 
 
 
 
Anna Båthová
 
 
Daniel Švédský
 
 
 
 
 
 
Johan Gregorius Westring
 
 
John Einar Westring
 
 
 
 
 
 
Anna Samuelsdotter
 
 
Ewa Westlingová
 
 
 
 
 
 
Johan Teodor Hugg
 
 
Nanny Birgitta Huggová
 
 
 
 
 
 
Kristina Jonsdotter
 
Estelle Švédská
 
 
 
 
 
Gustav VI. Adolf Švédský
 
 
Gustav Adolf Švédský
 
 
 
 
 
 
Markéta z Connaughtu
 
 
Karel XVI. Gustav Švédský
 
 
 
 
 
 
Karel Eduard Sasko-Kobursko-Gothajský
 
 
Sibyla Sasko-Kobursko-Gothajská
 
 
 
 
 
 
Viktorie Adléta Šlesvicko-Holštýnská
 
 
Viktorie Švédská
 
 
 
 
 
 
Moritz Sommerlat
 
 
Walther Sommerlath
 
 
 
 
 
 
Herna Valdauová
 
 
Silvia Švédská
 
 
 
 
 
 
Arthur de Toledo
 
 
Alice Sommerlathová
 
 
 
 
 
 
Elisa Novaisová Soaresová
 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Princess Estelle, Duchess of Östergötland na anglické Wikipedii.

  1. Kronprinsessan och Prins Daniel har fått en dotter - Sveriges Kungahus. www.kungahuset.se [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2018-06-14. (švédsky) 
  2. Sweden's Princess Victoria gives birth to baby daughter. BBC News. 2012-02-23. Dostupné online [cit. 2021-04-27]. (anglicky) 
  3. www.thelocal.se [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné online. 
  4. Stockholm News - Newsletter. web.archive.org [online]. 2016-02-03 [cit. 2021-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2016-02-03. 
  5. Royal Central [online]. 2020-09-21 [cit. 2021-04-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Kronprinsessan närvarade vid lanseringen av Prinsessan Estelles bönbok - Sveriges Kungahus. www.kungahuset.se [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2019-04-10. (švédsky) 
  7. Princess Estelle starts preschool - Sveriges Kungahus. www.kungahuset.se [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-04-27. (anglicky) 
  8. Royal Central [online]. 2019-02-23 [cit. 2021-04-27]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Princess Estelle Silvia Ewa Mary, Duchess of Östergötland - Sveriges Kungahus. www.kungahuset.se [online]. [cit. 2021-04-27]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2021-04-22. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]