Lev (heraldika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Dvouocasý lev)
Lev v klenotu
Lev v klenotu
Lev ve skoku jako jediná figura
Lev ve skoku jako jediná figura

Lev patří mezi nejznámější obecné heraldické figury, přesněji do skupiny heraldických figur životných, do podskupiny figur zvířecích. Lev jako symbolický král zvířat vyjadřuje rytířské ctnosti, odvahu, sílu a statečnost. Lev se proto vyskytuje v erbech královských rodů, znaků zemí i měst. Rozlišujeme několik postojů lva. Mezi časté modifikace figury patří tzv. dvouocasý lev (při odlišování se lze setkat ve starší literatuře s označením jednoocasého lva jako lvice, nicméně toto rozlišení se dnes nepoužívá).[1]

Postoj lva[editovat | editovat zdroj]

Pro specifikaci postojů lva při blasonování se používají níže uvedené termíny:

Postoj Popis
Ve skoku patří mezi nejběžnější znázornění, v blasonu (popisu erbu) se nemusí výslovně uvádět, není-li určena jiná specifikace, vždy bude jasné, že jde o lva ve skoku. Figura lva stojí na zadních tlapách, se zvednutou přední pravou tlapou. Toto vyobrazení je použito u českého lva.
Kráčející lev stojí na třech nohách, s pravou přední nohou zvednutou, pohled doprava
Leopard či levhart jedná se o kráčejícího lva, zobrazeného s přivrácenou hlavou (en face – hledí do očí pozorovatele). Vyobrazen na znaku Anglie.
Sedící lev sedí na všech čtyřech nohách
Zpět hledící jedná se o zobrazení lva buď ve skoku, kráčejícího či sedícího, jehož hlava směřuje dozadu, tedy hledí zpět. V blasonu se proto uvádí např. lev kráčející, zpět hledící.

Lev je běžně vyobrazen s hlavou viděnou z profilu. Je-li v poloze na třech nohách, s pravou přední nohou zvednutou a s přivrácenou hlavou k pozorovateli, je označován jako leopard. Takto je vyobrazen i na erbu Walesu či Anglie. Přes heraldicky správnější označení leopard, bývají tyto figury také jednoduše označovány jako lvi.

Lev ve skoku[editovat | editovat zdroj]

Leopard[editovat | editovat zdroj]

Užití lva v orientu[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Zvířata [online]. heraldika.kulna.cz [cit. 2009-10-31]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2007-07-01. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]