Diskuse k portálu:Náboženství/NÁBOŽENSTVÍ

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 1 rokem od uživatele Lukáš Král v tématu „Zájemci o správu? Nebo je tu všeobecný útum?

Tohle není tak úplně můj obor, nicméně se chci zeptat: Neměla by být na hlavní straně zmíněna Českobratrská církev evangelická? Je to v ČR (počtem členů) celkem významná církev, skoro bych řekl, že si tam zaslouží místo víc než některé jiné. Ale jestli je za jejím „schováním“ pod protestanství nějaká koncepce, tak ji nechci narušovat — akorát to nechápu, tak se ptám :-) --Tchoř 12. 11. 2008, 05:57 (UTC)

Sekce Ostatní[editovat zdroj]

Létající špagetové monstrum je náboženství minimálně stejně jako Ateizmus. Podle mého je minimálně věcně nesprávné to první neuvádět pod záminkou, že jde o parodii na náboženství s cílem ukázat na některé v zásadě absurdní rysy náboženství, a druhé uvádět, i když jde vlastně o totéž, pouze bez humoru.--Formol 8. 9. 2010, 11:01 (UTC)

Tam je otázka, jakou definici ateismu uvažujeme. Uvažujeme-li nezlomnou víru, že žádní bohové neexistují, pak by sem ateismus asi spíš patřil, pokud si pod ateismem představujeme spíš agnosticismus, nebo zkrátka přístup „nevím, jsou-li bohové či ne, a dokud mne nebudou nijak obtěžovat, ani mne to nezajímá“, tak bych ho za náboženství nepovažoval. Naproti tomu létající špagetové monstrum je podle všeho recese poukazující na mezery v rozhodovacím procesu, co učit ve školách. --Tchoř 8. 9. 2010, 11:17 (UTC)
Ideální by bylo Formole, kdybyste předložil 2 nezávislé, hodnověrné a nejlépe religionistické zdroje, které považují špagetové monstrum za reálné náboženství s nepochybným duchovním základem. Myslím že takový požadavek udělá podobné parodii/provokaci přítrž. Naopak k ateizmu - již po prostudování článku ateizmus je jasné, že některé jeho formy disponují duchovním rozměrem víry, jiné zase chováním (např. úporné snahy jeho vyznavačů o potlačení jiných, resp. jakýchkoliv náboženství) a tedy je vhodné ho zmínit. Jinak abyste mi rozuměl, nebudu rozhodně bojovat za přítomnost ateizmu na portálu náboženství a když dokážete, že sem nepatří, klidně ho odmáznu. Podle mého ale špagetové monstrum patří hned vedle odkazu NRJ na konci článku o ateismu, neboť jde o zjevnou parodii vytvořenou ateisty za účelem napadat náboženství.--DeeMusil 9. 9. 2010, 08:34 (UTC)
Cítím potřebu se ohradit vůči demagogické logice ke které se uchylují mnozí teisté. Kolikrát už jsme slyšel, že ateismus je také víra, protože věřím, že není bůh. Teisté manipulují lidmi, pokud tvrdí, že člověk nemůže být nevěřící. Jsem ateista, člověk bez náboženské víry, nevěřím. Ateismus je absence náboženství. A někteří teisté své škodě nedokáží pochopit, že u někoho může absentovat víra. Ale je to tak. Lidé nejsou odsouzeni k víře. --Elm 29. 11. 2011, 10:15 (UTC)

Satanismus[editovat zdroj]

Satanismus je minimálně náboženské hnutí, tak jako zde uvedení Mormoni, Jehovisté, Munisté a Falungonžané, ale obecně jde o skupinu náboženství, přesně tak, jak je uvedeno v článku Satanismus. Proč by tu neměl tedy být je mi záhadou.

Ná Bož Enství, to to neslyšíte? V článku satanismus není doloženo, že by satanismus byl náboženstvím s organizovaností a religiozitou, tedy duchovní podstatou. Je tam, že jde o kult. Tedy kult satana... Kulty si dávejte na portál o kultech a podobných nesmyslech. Záhadného je toho pro Vás asi stále dost, vy však Wikipedii svou činností ničíte, jen abyste dosáhl svého (vizte např. Vaši editaci v článku Ateizmus), čímž porušujete WP:NEKIT, alespoň ta věc je zřejmá.--DeeMusil 28. 11. 2011, 18:54 (UTC)
Huh? Takže odstraňuji Buddhismus, protože ten také nemá Boha. V článku o satanismus je doloženo, že jde o náboženské hnutí. --G3ron1mo 28. 11. 2011, 19:03 (UTC)
Bah? Kde, nikde tam nic takového nevidím... Buddhismus patří k jednomu z největších světových náboženství, to nevíte? Co ta část mé argumentace o religiozitě, nic? // Satanismus je jen póza, nejde o žádné náboženství, je to protest proti náboženství.--DeeMusil 28. 11. 2011, 19:20 (UTC)
Jen jsem vyvracel Vaši slovní hříčku o tom, že náboženství by mělo mít Boha. Ale k věci, v článku se píše: Další rozsáhlou větví je teistický satanismus, který chápe Satana jako reálnou božskou bytost a uctívá ji. Dále existují náboženské řády, spojené se satanismem, které se zaměřují na rituály a magii, mezi ně patří kupříkladu Ordo Templi Orientis. --G3ron1mo 28. 11. 2011, 19:31 (UTC)
braní za slovo Vám tedy moc nejde. "...Další, ..." tedy ne jedinou. Náboženské řády spojené (jak?) se satansimem... Jaké spojení se zde má na mysli je pravděpodobně vaší resp. na čtenářově fantazii. ... to neznamená, že satanismus je náboženství. Není. Dokonce z povahy věci, pokud o tom něco víte, nemá žádný řád ani řády. Dokonce ani teistický satanismus není náboženství. Nejde o religiozitu v pravém slova smyslu. Doložte zdrojem, že satanismus je považován religionistikou za náboženství, jak jste avizoval. --DeeMusil 29. 11. 2011, 14:20 (UTC)
Jak jsem avizoval, tak jsem udělal. --G3ron1mo 29. 11. 2011, 14:40 (UTC)

Ateismus[editovat zdroj]

Ateizmus do rozcestníku patří jako významný element co se týče náboženství. Proto je také v záložce "ostatní". Toto není kategorizace ani faktické zařazení Ateizmu do náboženství... --DeeMusil 29. 11. 2011, 19:03 (UTC)

Podstránka se jmenuje NÁBOŽENSTVÍ, sekce v portálu se jmenuje Náboženství, ale obsah není náboženství? --G3ron1mo 29. 11. 2011, 19:27 (UTC)


Ať to chce kdo kde dát kamkoliv... Hlavně prosím atheismus! Pro všechno nasvětě atheismus, ne atheizmus!!!
Byť je sice obojí (podle "normy") správně, na wiki panuje dominance varianty -ISMUS před variantou -IZMUS (díky bohům za to!!!) a v rámci jednotnosti by se to mělo zachovávat i u nově založených článků/šablon/portálů/kategorií a všech jejich nově vzniklých částí.
Niusereset 29. 11. 2011, 19:41 (UTC)

Nová podoba sekce NABOŽENSTVÍ[editovat zdroj]

Zdravím dovoluji si navrhnout novou podobu sekce. Při jejíž tvorbě jsem se inspiroval anglickou wikipedii. (zde) Ač velký příznivec Církve bratrské, jsem přesvědčen že ve výčtu světových náboženství nemá, stejně jako jakákoliv česká církev, co dělat. Podobně marginální IMHO byla i sekce "Pohanství". Sekci "Sekty" jsem zrušil pro její duplicitu s novými náboženskými hnutím. Mytologii jsem vymazal, protože není náboženství. Co se týká případného vkládání ateismu, jsem pro, pouze pokud bychom sekci rozšířili tak jako výše zmíněnou šablonu. Tedy i o společenské aspekty náboženství a obory, které se jím zabývají atd...

Abrahámovská náboženství:

Indická náboženství:

Východoasijská náboženství

Pohanství

Nová náboženská hnutí

Nuže, nějaké rady, připomínky či stížnosti? ;) --Jenda H. (diskuse) 23. 7. 2012, 17:28 (UTC)

Nový návrh má logiku, jsem jen trochu na rozpacích při zařazení Bahá'í mezi abrahámovská náboženství.--OISV (diskuse) 23. 7. 2012, 18:04 (UTC)
Poněkud neobjektivně se musím ohradit, že se mi nelíbí, že zmizí zcela "pohanství" skryté pod jen málo říkající "NNH"... když nahoře u abrahamovců je prostor dokonce prostor pro tři úrovně... pohaství musí být skryto a nikým neviděno... div nehozeno do jedné hromádky se sektami... IMHO by neměl být problém tem dát nějaké podskupiny k tomu... "Pohanství" "New Age" (nezaměňovat, nejsou totéž) "Sekty"... Niusereset (diskuse) 24. 7. 2012, 12:00 (UTC)
Co takhle? Myslím, že můj předchozí přístup, založený pouze na počtu následovníků v současnosti nebyl dostačující. Pohanství, třeba jen kvůli Vánocům, do seznamu patří. Ohledně Novopohanství mám na Vás dotaz ;) Není to vlastně podkategorie New Age? --Jenda H. (diskuse) 24. 7. 2012, 16:00 (UTC)
Pohanství není podkategorií New Age... jsou to dva odlišné systémy... New Age představuje "nový pohled" na svět i na křesťanství, hledá duchovní inspirace na východě (indie, čína, japonsko). Pohanství se (částečně) obrací do minulosti a hledá a obnovuje duchovní inspiraci předkřesťanského světa (převážně Evropa, obecněji středomoří) a postoj ke křesťanství (a obecně k celému abrahámovství) je jejich zavrhnutí. (hodně zjednodušeně řečeno)
Niusereset (diskuse) 27. 7. 2012, 12:00 (UTC)
Pojem pohanství považuji z hlediska klasifikace za spíše matoucí než použitelný. Jeho obsah kolísá, navíc je to negativní vymezení proti křesťanství, nejde o to, co je vyznáváno, ale o to, co je nevyznáváno. Přitom nějaké dávné zaniklé náboženství může mít k nějaké formě „novopohanství“ dál než například k nějakému doposud živému tradičnímu čínskému náboženství, případně i některému z těch velkých. Pokud chceme kromě „velkých“ náboženství kolonku pro ta ostatní, nedostatečně významná, pak je nejlepší název „ostatní“. --Tchoř (diskuse) 27. 7. 2012, 12:47 (UTC)
Samozřejmě pojmem "pohanství" míním "novopohanství". Zbytek výtky mi ale přijde... zbytečný a z části i neopodstatněný. Pojem "pohanství" je velmi zažitý obecný pojem... a to i přesto, že v sobě zahrnuje velmi širokou škálu náboženství. Analogický pojem "novopohanství" označuje totéž, co je po zániku přiváděno zpět k životu. Novopohanství zkrátka existuje. Můžeme o tom diskutovat, můžete s tím i nesouhlasit, ale to je asitak vše, co se s tím dá dělat. Existuje to, má to tu svůj nikterak stručný a referencemi podložený článek, má to tu zde svoji kategorii... obojí zároveň bohatě podepřeno i odkazy na ostatní wiki... nevidím nejmenší důvod, proč by se tomu musel upírat klasifikační význam.
Pokud máš dojem, že "novopohanství" znamená především to co je nevyznáváno... je to tvůj dojem a nepleť si laskavě dojmy s pojmy. Takovýhle zkratový výklad se úplně stejně dá převést na cokoliv jiného... abrahámovství jako nevyznávání vícero bohů... stejně jako pohanství nevyznávání jediného boha. Tohle "nevyznávání" je opravdu jen hledání problému tam, kde není.
IMHO je aktuální zde v diskusi navrhnutá struktura nový podoby sekce dostačující a vhodná... s tím že bych možná k tomu všemu ještě doplnil "sekty".
Niusereset (diskuse) 27. 7. 2012, 14:21 (UTC)
Můj příspěvek se týkal pohanství, nikoliv novopohanství. --Tchoř (diskuse) 27. 7. 2012, 15:55 (UTC)
Pohanství jsem vyčlenil jako shrnující jméno pro evropská domorodá/etnická náboženství. Články k ostatním kontinentům jsem nebyl schopen dohledat. Jeho významnost nespatřuji v počtu věřících, ale hlubokém ovlivnění celé západní kultury.--Jenda H. (diskuse) 27. 7. 2012, 16:18 (UTC)
V zásadě dobrý, jen myslím, že např. Kategorie na Nová náboženská hnutí v tomto seznamu chybí, tedy chtělo by to zařadit ty kategorie ze současného stavu. Zjednodušení bude jistě přínosem.--DeeMusil (diskuse) 27. 7. 2012, 16:23 (UTC)
Přiznám se že to po úpravě nevypadá jako tady v diskusi... kde je zádrhel?--DeeMusil (diskuse) 27. 7. 2012, 18:33 (UTC)

Abrahámovská náboženství:

Indická náboženství:

Východoasijská náboženství

Pohanství (kategorie)
Egyptské náboženstvíSlovanské pohanství

Nová náboženská hnutí (kategorie)
Falun GongUFO kulty (kategorie) • Nová náboženství inspirovaná křesťanstvímNew Age (kategorie) • Novopohanství (kategorie) • Satanismus (kategorie) • Scientologie (kategorie)

Takže toto je současná podoba. V žádném případě jí nepovažuji za hotovou. Editujte s odvahou. ;) --Jenda H. (diskuse) 27. 7. 2012, 20:06 (UTC)


Ah... v tom případě se Tchřovi omlouvám... Co se položky "Pohanství" v sekci portálu týče... komplikovaný. Svým způsobem tam své místo má, ale zároveň je to poněkud mimo. Narozdíl od všech ostatních položek se pojem pohanství týká zaniklých náboženství... protože ta nezaniklá jsou v ostatních neabrahámovských položkách seznamu. Každopádně... Pohanství, pokud by mělo v seznamu zůstat, by mělo být až úplně nakonci, oddělený od ostatních třeba čárou... a zrovna u pohanství mám za to, že by bylo zbytečné tam dávat podřízené položky. Bude stačit odkaz na článek/kategorii.
Niusereset (diskuse) 27. 7. 2012, 20:16 (UTC)

Zájemci o správu? Nebo je tu všeobecný útum?[editovat zdroj]

Kolegové, kolegyně a kolegátka, občas sem něčím přispěji, protože pravuji pro Dingir, resp. Náboženský infoservis. Dlouhodobě tu máme rozpracována mytologická náboženství, sám jsem se do toho chtěl pustit, ale chybějí mi zdroje. Proto píši i sem v naději, že to tu někdo přečte: Kdo máte zájem se mnou spolupracovat na nových článcích, plnění červených odkazů a podobně? Je dost kolegů, kteří provádějí takové ty čistící práce, ale abychom čtenářstvo také trochu vzdělali. Přeji pěkný advent, kračun, kupadla, slunovrat a kdovíco ještě. --Lukáš Král (diskuse) 16. 12. 2022, 15:26 (CET)Odpovědět