Diskuse:Dálnice v Česku

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Poslední komentář: před 6 měsíci od uživatele Lukša v tématu „Seznam dálnic

Návrh na rozdělení článku[editovat zdroj]

Navrhuji rozdělit stávající článek Dálnice na dva články:

  • Dálnice - o dálnicích jako takových, obecně, globálně
  • Dálnice v Česku - pouze o dálnicích v Česku (D1, D2, D3, D5, D8, D11)

Stávající stav je jakýsi hybrid, kdy si chce člověk přečíst o dálnicích obecně z globálního hlediska a najde tu 90% informací o Česku včetně mapky české sítě dálnic. Na druhou stranu na Wikipedii neexistuje článek "Dálnice v Česku" a supluje to tento obecný článek o dálnicích. Fox Mulder 5. 5. 2009, 02:11 (UTC)

Viděl bych to na přesun na název Dálnice v Česku a vytvoření nového článku o dálnicích obecně. --Postrach 5. 5. 2009, 05:29 (UTC)
I to je řešení a taky mě to napadlo. :-) Fox Mulder 5. 5. 2009, 13:18 (UTC)
Důležité je to, že v těch českých dálnicích zůstane většina textu a přesunem se s textem přesune i historie editací. To málo, co se netýká lokální situace, lze pak vyjmout a použít k přepsání vzniklého přesměrování. --Postrach 5. 5. 2009, 13:51 (UTC)
Pravda, to mě nenapadlo.. No a jaký je vlastně teďka postup? Musí se hlasovat? Nebo čekat až se vyjádří ostatní? Nevím moc dobře jak tyhle postupy fungují, jsem tu relativně začátečník, co se týče těhle internich wikipedistických záležitostí týče. :-) Fox Mulder 5. 5. 2009, 15:37 (UTC)
Čeká se "přiměřenou chvíli" (u kontroverzních přesunů je lepší i týden), jestli někdo neprotestuje a pak se to rozdělí. Tady nepředpokládám protesty , takže to můžeš udělat hned. Správný postup je zde Wikipedie:Rozdělování článků--H11 5. 5. 2009, 15:43 (UTC)

Článek jsem musel označit jako NPOV (zpochybnění neutrality), především kvůli tomuto odstavci v kapitole Ekologické aspekty výstavby dálnic, který snad nepotřebuje bližší komentář:

Praxe investorů je často taková, že berou na životní prostředí pouze minimální nebo vůbec žádné ohledy, různými způsoby obcházejí zákonné požadavky a postupy a používají při prosazování svých plánů různé pochybné taktiky, z nichž nejznámější je tzv. salámová metoda. Salámová metoda spočívá v tom, že z hlediska ochrany přírody nesmyslná trasa dálnice, která by patrně nikdy nemohla projít, se rozdělí na vícero částí, z nichž ty bezproblémové se bez problémů schválí a postaví, načež už nezbývá než povolit i ty nepřijatelné úseky, protože zbytek dálnice už stojí a změnit trasu by bylo příliš drahé - nehledě k tomu, že oblast, která měla být zachráněna, je již natolik zatížena dopravou přiváděnou již dostavěnými částmi dálnice, že stavba dálnice už mnoho nepokazí. Typickým příkladem této metody je dálnice D8, u níž byla takto prosazena trasa vedoucí přes CHKO České středohoří, dále se zdá, že stejná metoda má být použita u dálnice D3.

Ostatní části článku jakš tak jdou.. Fox Mulder 29. 11. 2009, 09:10 (UTC)

Je to smutné, ale tato část článku přesně popisuje realitu. --Cinik 29. 11. 2009, 09:13 (UTC)
Děláte si srandu? Fox Mulder 29. 11. 2009, 19:07 (UTC)
Myslím, že nebude problém spornou část textu doložit referencemi na rozsudky soudů, na nálezy kontrol provedených Nejvyšším kontrolním úřadem a na stanoviska ombudsmana. --Sumivec 29. 11. 2009, 19:12 (UTC)
Doložte, že investoři neberou na životní prostředí minimální, nebo vůbec žádné ohledy, doložte že tzv. salámová metoda je pochybná taktika, doložte, že rozdělení dálnice na několik částí se provádí právě proto, aby byl větší tlak na dostavbu, doložte že dálnice D8 a D3 vede v nesmyslné trase. Dále se ptám, od kdy může wikipedista používat slovní obraty jako "nesmyslná trasa dálnice, která by patrně nikdy nemohla projít", apod. Tenhle odstavec je jednak naprostý výsměch pravidlům wikipedie, jednak zaujatý až lživý blábol. Fox Mulder 29. 11. 2009, 20:11 (UTC)
doproručil bych prostudovat, co znamená multikriteriální hodnocení.
To, že jedna strana tvrdí, že... neznamená, že má automaticky pravdu, protože druhá strana tvrdí že...
Měl jsem tu možnost absolvovat několik semestrů přednášek prof. Lehovce, což je v oblasti silničního stavitelství velká autorita a měl jsem i tu možnost několik desítek kilometrů dálnic sám projektovat. Netvrdím, že na onom odstavci není něco pravdy, ale zjevně je silně jednostranně zaměřený. JAn 29. 11. 2009, 20:44 (UTC)
Tak jsem celý problémový odstavec smazal a nahradil svým, jak radí a doporučují pravidla Wikipedie:
Velmi kritizovaným aspektem výstavby dálnic a rychlostních silnic je tzv. salámová metoda schvalování a výstavby. Tato metoda spočívá v tom, že celá plánovaná dálnice je rozdělena na několik úseků po cca 12 km a každý tento úsek je plánován, posuzován a stavěn zvlášť, téměř nezávisle na ostatních navazujících úsecích. Často se tak stává, že je několik souvislých úseků již dokončeno a provozováno a u navazujících, pro dopravu zcela klíčových úseků, není ještě vůbec jisté kudy vlastně povedou, nebo dokonce zda vůbec budou schváleny. Tyto úseky jsou navíc z ekologického hlediska obvykle ty nejcitlivější, jako např. dálnice D8 přes CHKO České středohoří, dálnice D3 přes Posázaví, rychlostní silnice R35 u CHKO Český ráj, severní část Pražského okruhu, aj. V okamžiku, kdy je již většina úseků postavena a provozována je obecně (investorem, dopravci, politiky a státními úředníky, médii, obcemi, i veřejností) kladen silný tlak na dostavbu zbývajících úseků, které jsou sice na jednu stranu klíčové až nezbytné pro dopravu, ale velmi citlivé pro ekologii. Spor o dálnici tak dosahuje svého vrcholu. Pokud by odpůrci problematického úseku dálnice se svou kritikou uspěli a problematické úseky se nakonec nepostavily (zatím se to ještě nestalo), tak již postavené a provozované úseky dálnice mohou být brány jako naddimenzované nebo dokonce úplně zbytečné a tudíž neekonomické, protože dálnice by tak vlastně končila "v polích" (nikam by dále navazovala) a sloužila by jen minimálnímu množství dopravy mezi několika městy, místo aby sloužila dálkovému tranzitu o vysokých provozních intenzitách tak, jak byla navržena a postavena. Mimo to salámová metoda prodlužuje a komplikuje přípravy a výstavbu celé dálnice. Salámová metoda ale není záležitost posledních let, jak si někdo může myslet, dálnice se v Česku takto staví již od 60. let 20. století, tedy již více jak 40 let.
Pokud máte k nové verzi "odstavce" výhrady, rád si je vyslechnu. Také budu uvítám, když ho vylepšíte (nejsem dokonalý). Děkuji. Označení článku šablonou NPOV (zpochybnění neutrality) jsem po odstranění problémové části textu odstranil, nebyl již pro ni důvod. Fox Mulder 29. 11. 2009, 23:05 (UTC)

Návaznost[editovat zdroj]

Po zběžném (ne důkladném) pročtení článku postrádám návaznost na dopravní komunikace za hranicemi, včetně odkazů na odpovídající články. (pokud jsou nebo budou, bylo by vhodné to uměřeně zvýraznit). Takto to vypadá jako článek o stavu českých dál  nic. S podobným nešvarem se setkávám mnohde jinde a přiznám se, že mne osobně to dost rozčiluje. Po uplynutí tolika let od pádu totalitarismu bychom mohli přijmout fakt, že státní hranice je pouze lidský výtvor, tudíž za hranicí nekončí svět. (Žertovná nadsázka, nic ve zlém, prosím) --Kusurija 14. 5. 2010, 06:15 (UTC)

Zmínku jsem doplnil, nechce se mi teď hledat podrobnosti ohledně návaznosti R3 a R11, ale takto by to mělo stačit, dálnice toho jména končí hranicemi, dál je to už jiná dálnice. JAn 14. 5. 2010, 07:43 (UTC)

NPOV - Ceny dálnic[editovat zdroj]

Stávající verze kapitoly Cena dálnic nerespektuje pravidlo Nezaujatý úhel pohledu, neboť nezahrnuje všechny významné úhly pohledu. Daný problém diskutuje výhradně z pohledu Ekologického právního servisu a chybí odzdrojované pohledy a postoje opačné strany (ŘSD, MD, apod.). --Petr Adámek 14. 8. 2010, 14:00 (UTC)

Máte pravdu, na první pohled to tak opravdu vypadá. Dovolím si proto úvést dva důvody, proč si to nemyslím:
  1. Sama vlastní studie podrobně cituje obsah i závěry pěti předešlých studií (dvě objednané přímo ŘSD, dále zprávu NKÚ, dále dvě studie objednané Státním fondem dopravní infrastruktury, a také zprávu slovenského ministerstva dopravy. Zvláště v první části jsou uvedeny závěry všech těchto studií.
  2. Všech pět studií je kompletně ke stažení v PDF na stránce téhož serveru. Narhuji tedy na konec kapitoly o cenách dálnic připojit odkazy na všechny tyto (protichůdné) dokumenty jako na další Literaturu.
Kubiik 14. 8. 2010, 14:26 (UTC)

D43[editovat zdroj]

K mapkám a popiskům, jako např. "Kompletní mapa všech hotových, stavěných i plánovaných úseků dálnic": O D43 tam není nic... Chrzwzcz (diskuse) 30. 8. 2016, 17:27 (CEST)Odpovědět

Úseky ve výstavbě a připravované[editovat zdroj]

Myslím, že tato sekce je na obecný článek příliš podrobná, mělo by být přesunuto do příslušných článků o jednotlivých dálnicích. --Jklamo (diskuse) 27. 3. 2022, 07:05 (CEST)Odpovědět

@Jklamo Souhlasím, je to celkem nepřehledné a především obtížně aktualizovatelné. U jednotlivých dálnic se již nyní nachází až na občasné výjimky standardizovaná tabulka, která je dostačující. --Lukša (diskuse) 28. 3. 2022, 15:08 (CEST)Odpovědět

Seznam dálnic[editovat zdroj]

Ta čísla v seznamu dálnic mi nějak nevycházejí. Je pravda, že to nemusí vůbec nic znamenat, protože matematika mi nikdy moc nešla, ale tady je, co jsem našel:

  • D0: celková délka 83 km, dokončeno 40 km + zbývá dokončit 42 km = 82 km (čísla nejspíš sedí, rozdíl 2 km a méně může být způsoben zaokrouhlením)
  • D1: celková délka 376 km, dokončeno 361 km + zbývá dokončit 10 km = 371 km < 376 km (kde je těch 5 km z celkové délky?)
  • D3: celková délka 168 km, dokončeno 69 km + zbývá dokončit 102 km = 171 km > 168 km (přebývají 3 km)
  • D4: celková délka 86 km, dokončeno 43 km + zbývá dokončit 32 km = 75 km < 86 km (chybí 11 km)
  • D6: celková délka 169 km, dokončeno 88 km + zbývá dokončit 71 km = 159 km < 169 km (chybí 10 km)
  • D7: celková délka 82 km, dokončeno 43 km + zbývá dokončit 24 km = 67 km < 82 km (chybí 15 km)
  • D11: celková délka 155 km, dokončeno 114 km + zbývá dokončit 41 km = 155 km (čísla sedí)
  • D35: celková délka 206 km, dokončeno 89 km + zbývá dokončit 115 km = 205 km (čísla nejspíš sedí, rozdíl 2 km a méně může být způsoben zaokrouhlením)
  • D48: celková délka 79 km, dokončeno 48 km + zbývá dokončit 42 km = 90 km > 79 km (přebývá 11 km)
  • D49: celková délka 60 km, dokončeno 0 km + zbývá dokončit 60 km = 60 km (čísla sedí)
  • D52: celková délka 45 km, dokončeno 16 km + zbývá dokončit 28 km = 44 km (čísla nejspíš sedí, rozdíl 2 km a méně může být způsoben zaokrouhlením)
  • D55: celková délka 100 km, dokončeno 18 km + zbývá dokončit 80 km = 98 km (čísla nejspíš sedí, rozdíl 2 km a méně může být způsoben zaokrouhlením)

Navíc se údaj o celkové délce někdy neshoduje s údajem obsaženým v samostatných článcích – konkrétně se jedná o dálnice D1, D3, D4, D6, D10, D11, D48, D52 a D56. --GoogolManiac (diskuse) 6. 8. 2023, 17:06 (CEST)Odpovědět

@GoogolManiac: Upravil/ zkontroloval jsem všechny dálniční infoboxy a podle nich aktualizoval tabulku, takže nyní by to mělo být vše v pořádku. --Lukša (diskuse) 10. 10. 2023, 17:32 (CEST)Odpovědět