Přeskočit na obsah

Diecéze richmondská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Diecéze richmondská
Diœcesis Richmondiensis
Katedrála Nejsvětějšího srdce Páně v Richmondu
Základní informace
Sídlo7800 Carousel Lane, Richmond, VA 23294-4201
USA Spojené státy americké
Patronsv. Vincenc z Pauly
KatedrálaNejsvětějšího srdce Páně
Zřízena11. července 1820
Církev sui iurisřímskokatolická církev
BiskupBarry C. Knestout
Metropolitní arcibiskupWilliam E. Lori
Církevní provincieBaltimore
Církevní oblastIV. viz USCCB
Statistické údaje
Počet farností142
Rozloha95 080 km²
Počet obyvatel4 942 100 (rok 2005)
z toho katolíků236 061 (5 %)
Další informace
Zeměpisné souřadnice
WebOficiální web
{{{název}}} na mapě
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Richmondská diecéze (latinsky Diœcesis Richmondiensis) je latinská církevní jurisdikce neboli diecéze katolické církve ve Virginii ve Spojených státech amerických. Je sufragánní diecézí metropolitní arcidiecéze Baltimore.

Současným biskupem diecéze je Barry C. Knestout, který byl jmenován papežem Františkem 5. prosince 2017.[1][2]

Statistiky

[editovat | editovat zdroj]

Richmondská diecéze zahrnuje celou střední a jižní Virginii, oblast Hampton Roads a východní pobřeží Chesapeake Bay.

V roce 2022 v diecézi působilo 135 diecézních a řeholních kněží, kteří sloužili 226 674 katolíkům ve 138 farnostech a osmi misiích. Diecéze provozovala devět nemocnic a sedm zařízení pro seniory.[3]

1600 až 1800

[editovat | editovat zdroj]

Před americkou revolucí žilo v britské kolonii Virginie jen málo katolíků. Pokusy o založení katolických osad ve Virginii učinili lord Baltimore v roce 1629 a kapitán George Brent v roce 1687. V roce 1634 vykonával jezuitský společník reverenda Andrewa Whitea reverend John Altham misionářskou činnost mezi indiánskými kmeny žijícími na jižním břehu řeky Potomac.

Koloniální vláda Virginie brzy přijala přísné zákony proti praktikování katolicismu. V roce 1687 byli v Norfolku ve Virginii zatčeni reverendi Edmonds a Raymond za výkon kněžské služby. V poslední čtvrtině 18. století navštěvoval několik katolických osadníků u Aquia Creeku poblíž řeky Potomac reverend John Carroll a další jezuitští misionáři z Marylandu.[4]

1800 až 1820

[editovat | editovat zdroj]

Po přijetí Virginského zákona o náboženské svobodě v roce 1786, který navrhl budoucí americký prezident Thomas Jefferson, získali katolíci v novém státě Virginie náboženskou svobodu. Reverend Jean Dubois, doprovázený několika francouzskými kněžími a doporučujícími dopisy markýze de Lafayette, přijel do Norfolku v srpnu 1791. V prosinci 1791 pozvalo virginské Valné shromáždění Duboise, aby sloužil mši v soudní síni nového virginského státního domu. Byla to první mše sloužená v Richmondu.[4]

Budoucí americký prezident James Monroe hostil Duboise v Richmondu, dokud si tam nepronajal dům. Dubois si později otevřel školu, kde vyučoval francouzštinu, klasické předměty a aritmetiku.[5] Guvernér Virginie Patrick Henry pomáhal Duboisovi s výukou angličtiny. Dva roky sloužil Dubois mše především v pronajatých místnostech nebo v domech několika richmondských katolických rodin.[6]

Podle tradice měla Alexandrie v roce 1776 srubovou kapli s neznámým katolickým knězem. V roce 1794 v kapli působil reverend John Thayer z Bostonu. Reverend Francis Neale postavil v Alexandrii v roce 1796 zděný kostel a v roce 1811 zde postavil větší kostel. V Alexandrii často sloužili reverend Anthony Kohlmann a budoucí biskup Benedict Fenwick.

Prvním katolickým kostelem v Norfolku byl kostel sv. Patrika z roku 1791. Jeho farníci byli uprchlíci, kteří utekli z Francie po francouzské revoluci v roce 1789. Je to nejstarší farnost v diecézi.[7] Kolem roku 1796 začal reverend James Bushe stavět v Norfolku nový kostel. Po něm tam nastoupil budoucí arcibiskup Leonard Neale.

1820 až 1850

[editovat | editovat zdroj]

Dne 11. července 1820 papež Pius VII. zřídil richmondskou diecézi. Z baltimorské arcidiecéze vyňal celou Virginii (kromě dvou okresů v oblasti východního pobřeží) a dnešní Západní Virginii. Pius VII.[4] jmenoval reverenda Patricka Kellyho jejím prvním biskupem. Po příjezdu do New Yorku v roce 1820 odcestoval Kelly do Baltimoru, aby se setkal s biskupem Ambrosem Maréchalem. Kelly o Maréchalovi napsal svému bratrovi:

Nepřijal mě vlídně a snažil se mě přesvědčit, že by bylo nebezpečné převzít můj stolec, ale jeho argumenty mě neuspokojily, a tak jsem 19. ledna dorazil do Norfolku.

V lednu 1821 se Kelly usadil v Norfolku, kde žilo více katolíků než u biskupského stolce v Richmondu. Během svého biskupského působení otevřel Kelly první katolickou školu v diecézi a věnoval se misijnímu úsilí. Kelly se brzy dostal do sporů s Maréchalem o jejich jurisdikci. Aby boje ukončil, jmenoval Pius VII. počátkem roku 1822 Kellyho biskupem diecéze Waterford a Lismore v Irsku. Dalších 18 let se v Richmondu žádný nový biskup neobjevil.

Papež Řehoř XVI. jmenoval v roce 1840 novým biskupem richmondské diecéze reverenda Richarda Whelana. Od Kellyho odchodu v roce 1822 byla diecéze neobsazená. V tomto období se Richmond stal baštou politické strany Know-Nothing, známé svým protikatolickým fanatismem a násilím. Protože diecéze měla pouze šest kněží, obrátil se Whelan s žádostí o nábor kněží na Společnosti pro šíření víry v Paříži, francouzském Lyonu a rakouské Vídni.[8] Založil také seminární kolej mimo Richmond, kde bydlel a vyučoval, kdykoli byl ve městě. Whelan také založil několik farností, misií a škol.[8]

V roce 1848 Whelan požádal papeže Pia IX. o rozdělení richmondské diecéze na dvě diecéze, přičemž hranici tvořilo pohoří Allegheny. V roce 1850 papež Pius IX. zřídil diecézi Wheeling. Z richmondské diecéze vyňal celou Virginii na západ od Alleghenských hor a stát Pensylvánie. Pius IX. jmenoval Whelana biskupem nové diecéze a v Richmondu ho nahradil monsignorem Johnem McGillem z diecéze Bardstown.

1850 až 1870

[editovat | editovat zdroj]

Když McGill v roce 1850 přišel do Richmondu, měla diecéze 7 000 katolíků, osm kněží a deset kostelů.[9] V roce 1855 svolal první diecézní synodu. Během jeho působení byla Virginie zpustošena epidemiemi žluté zimnice a cholery. Pius IX. v roce 1858 převedl území Alexandrie do richmondské diecéze. Federální vláda v roce 1846 vrátila město Alexandrii zpět Virginii z distriktu Columbia.

Během americké občanské války si katolíci ve státech Konfederace nemohli kupovat katolické knihy vydané na Severu. Aby zaplnil tuto mezeru, napsal McGill knihy „Pravá církev naznačená tazateli“ ("The True Church Indicated to the Inquirer") a „Naše víra, vítězství“ ("Our Faith, the Victory"), která byla znovu vydána jako „Vyznání víry katolíků“ ("The Creed of Catholics").[9] Navštěvoval také válečné zajatce armády Unie ve věznici Libby v Richmondu a snažil se jim pomáhat, jak mohl. V roce 1867 přivedl McGill z Emmitburghu v Marylandu Milosrdné sestry, aby v diecézi zřídily školu.[9] McGill zemřel v roce 1872 a Pius IX. jmenoval novým richmondským biskupem Jamese Gibbonse, tehdejšího apoštolského vikáře Severní Karolíny. Gibbons zůstal v Richmondu pět let, načež ho Pius IX. jmenoval koadjutorem arcibiskupem v Baltimore.

Začátek občanské války vedl ke vzniku státu Západní Virginie. Skládal se ze západních okresů Virginie, které se raději oddělily od Virginie, než aby se staly součástí odtržených Konfederovaných států amerických. Hranice nového státu mezi Virginií a Západní Virginií se však neshodovala s hranicí mezi diecézemi Wheeling a Richmond. Tato nesrovnalost přetrvala více než sto let. V roce 1868 papež Pius IX. zřídil novou diecézi Wilmington. V rámci této nové diecéze papež vyňal z richmondské diecéze dva okresy na východním pobřeží.[10]

1870 až 1910

[editovat | editovat zdroj]

Po McGillově smrti v roce 1872 jmenoval papež Lev XIII. novým richmondským biskupem reverenda Johna J. Keana z baltimorské arcidiecéze. Jako biskup Keane založil v diecézi katolické společenství Bratrstvo Ducha svatého. V roce 1880 vydal Příručku sodality pro potřeby služebníků Ducha svatého (A Sodality Manual for the Use of the Servants of the Holy Ghost). Navzdory odporu Keane založil v diecézi školy a kostely pro katolické Afroameričany. Oslovoval protestantské skupiny, aby je poučil o katolické církvi. V roce 1886 byl Keene jmenován rektorem Katolické univerzity v Americe ve Washingtonu. O dva roky později se vzdal funkce biskupa, aby mohl na plný úvazek sloužit jako rektor.

V roce 1889 jmenoval Lev XIII. monsignora Augustina Van de Vyvera biskupem richmondské diecéze. V roce 1901 věnoval filantrop Thomas Ryan a jeho manželka téměř 500 000 dolarů na koupi pozemku a stavbu nové katedrály Nejsvětějšího srdce Páně v Richmondu. Ta byla vysvěcena v roce 1906. Během svého biskupského působení Van de Vyver otevíral nové řeholní kongregace, školy a další katolické instituce.[11] S pomocí dárce otevřel Van de Vyver průmyslovou školu pro afroamerické chlapce v Rock Castle ve Virginii. Kateřina Drexelová, matka představená sester Nejsvětější svátosti, otevřela školu pro afroamerické dívky.[12]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Roman Catholic Diocese of Richmond na anglické Wikipedii.

  1. Bishop Barry Knestout tapped to lead the diocese of Richmond [online]. Crux, rev. 2017-12-05 [cit. 2024-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Bishop-designate Barry C. Knestout [online]. richmonddiocese.org, rev. 2017-12-05 [cit. 2024-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Statistics [online]. richmonddiocese.org, rev. 2023-07-02 [cit. 2024-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. a b c MAGRI, Francis Joseph. Diocese of Richmond. In: The Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company, 1912. Dostupné online. Svazek 13. (anglicky) Tento článek obsahuje text z tohoto zdroje, který je veřejně dostupný.
  5. FOGARTY, Gerald. Commonwealth Catholicism: a history of the Catholic Church in Virginia. 2001: University of Notre Dame Press S. 25-36. (anglicky) 
  6. John Dubois [online]. newadvent.org. Catholic Encyclopedia [cit. 2024-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Our History [online]. Basilica of St. Mary of the Immaculate Conception, rev. 2023-04-12 [cit. 2024-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. a b CLARKE, Richard Henry. Lives of the Deceased Bishops of the Catholic Church in the United States. [s.l.]: [s.n.] (anglicky) 
  9. a b c CLARKE, Richard Henry. Lives of the Deceased Bishops of the Catholic Church in the United States. Svazek III. [s.l.]: [s.n.], 1888. Dostupné online. (anglicky) 
  10. CHENEY, David M. Diocese of Wilmington [online]. Catholic-Hierarchy.org, 2024-04-14 [cit. 2024-07-24]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. The Catholic Church in the United States of America: Undertaken to Celebrate the Golden Jubilee of His Holiness, Pope Pius X. V. 1-3. New York: Catholic editing company, 1914. Dostupné online. (anglicky) 
  12. History of Virginia. [s.l.]: American historical Society, 1924. Dostupné online. (anglicky) 

Související články

[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy

[editovat | editovat zdroj]