Cluny – La Sorbonne (stanice metra v Paříži)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cluny – La Sorbonne
Původní názevCluny
StátFrancie
MěstoPaříž
Vznik15. února 1930
Linky10
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Nástropní mozaika na nástupišti

Cluny – La Sorbonne je stanice pařížského metra na lince 10 v 5. obvodu v Paříži. Nachází se pod Boulevardem Saint-Germain, pod kterým vede trať, mezi křižovatkami s ulicí Rue Saint-Jacques a Boulevard Saint-Michel. Ze stanice je možný přestup na stanici RER Saint-Michel – Notre-Dame na linky B a C.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Stanice byla otevřena 15. února 1930 při prodloužení linky ze stanice Odéon do Place d'Italie (dnes na lince 7). Na stanici byly neobvykle instalovány tři koleje, z nichž prostřední nemá nástupiště. Tato kolej sloužila pouze ke služebnímu spojení s linkou 4.

2. září 1939 byla stanice Cluny – La Sorbonne, tak jako i mnohé jiné, uzavřena z důvodu vypuknutí války a mobilizace zaměstnanců. Po válce však již zůstala uzavřena kvůli přílišné blízkosti k sousedním stanicím. Stanice byla znovu otevřená až 15. prosince 1988, aby se usnadnil přestup cestujících z linky 10 na linku RER B, pro které byla 17. února toho roku otevřena stanice Saint-Michel – Notre-Dame a linku RER C, která byla v provozu od roku 1979. U příležitosti znovuotevření stanice byl strop nástupiště vyzdoben mozaikou, kterou vytvořil francouzský umělec Jean Bazaine.

Název[editovat | editovat zdroj]

Jméno stanice se skládá ze dvou částí. Stanice byla pojmenována po dvou významným budovách v sousedství: Hôtel de Cluny a Sorbonny.

Vstupy[editovat | editovat zdroj]

Stanice má dva východy. Jeden je na křižovatce Boulevardu Saint-Germain a Boulevardu Saint-Michel, který slouží i pro RER a druhý na opačné straně stanice na rohu Boulevardu Saint-Germain a Rue Saint-Jacques.

Zajímavosti v okolí[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Cluny - La Sorbonne (métro de Paris) na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Boulogne – Pont de Saint-Cloud Metro v PařížiLinka 10 směr Gare d'Austerlitz
Odéon Cluny – La Sorbonne Maubert – Mutualité

Boulogne – Pont de Saint-CloudBoulogne – Jean JaurèsPorte d'AuteuilMichel-Ange – MolitorMichel-Ange – AuteuilChardon-LagacheÉglise d'AuteuilMirabeauJavel – André CitroënCharles MichelsAvenue Émile ZolaLa Motte-Picquet – GrenelleSégurDurocVaneauSèvres – BabyloneMabillonOdéonCluny – La SorbonneMaubert – MutualitéCardinal LemoineJussieuGare d'Austerlitz