Cessna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Cessna Aircraft Company
Základní údaje
Právní formaFiliálka
Datum založení31. 12. 1927
Datum zániku14. března 2014
SídloWichita, Kansas, USA
Adresa sídlaWichita, Spojené státy americké
Klíčoví lidéJack J. Pelton
Charakteristika firmy
Rozsah působenínadnárodní
Oblast činnostiletectví
Produktylehké vrtulové letouny
Zaměstnanci15000
Mateřská společnostTextron
MajitelColumbia Aircraft
Dceřiné společnostiColumbia Aircraft
McCauley Propeller Systems
Identifikátory
Oficiální webhttp://www.cessna.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Cessna 172

Cessna je americký letecký výrobce, který je v oboru letectví známou značkou zejména v oblasti lehkých vrtulových letounů. Tak jako i jiné typy letadel se jmenují po svých zakladatelích, nebo konstruktérech, letouny Cessna jsou pojmenovány podle zakladatele firmy, C. V. Cessny. Cessna je vedle Beechcraftu a Bell Helicopter jednou z leteckých divizí společnosti Textron.[1]

Nejrozšířenějším typem ve výrobě jsou malé, lehké hornoplošníky, ve své kategorii rozšířené v aeroklubech a pro obchodní účely po celém světě, s pevnými podvozky, příďovým kolem a vzpěrami pod křídly. Obchodní úspěch letounů typu Cessna po 2. světové válce tkví především v hospodárnosti provozu, nízkou poruchovostí a v úspěšném marketingu. Společnost má v nabídce i jiné typy, např. dvoumotorové vrtulové lehké dopravní letouny a business jety.

Cessna CitationJet

Zakladatel firmy Clyde V. Cessna postavil svůj první letoun již v roce 1911 – velice se podobal stroji Louise Blériota. Do roku 1925 navrhl ještě několik strojů.

C. V. Cessna založil 1925 firmu Travel Air Manufacturing Company (společníci: Walter Herschel Beech a L. Stearman). Později z firmy odešel a založil roku 1927 firmu Cessna-Ross Aircraft Company (společník: V. Ross). Po odchodu společníka se firma jmenuje Cessna Aircraft Company Inc.

Roku 1985 firmu koupila společnost General Dynamics Corporation, která ukončila výrobu vrtulových letadel. V roce 1992 koupila firmu Cessna společnost Textron Inc. a následujícího roku obnovila výrobu lehkých letounů.

Rekordní počty vyrobených strojů[editovat | editovat zdroj]

Úspěch každého letadla v dějinách letectví se měří jednak počtem vyrobených a prodaných kusů a jednak počtem let, po které letadlo létá. Počty prodaných a létajících kusů od několika stovek výše se už považuje za úspěch světového formátu.

V roce 1955 vzlétla první C-172 a už v prvním roce se prodalo 1170 kusů. V období 19681985 se prodalo rekordních 42 500 kusů.

C-177 Cardinal (od roku 1967) byla vyrobena ve 4240 kusech.

Typická konfigurace vrtulového letounu typu Cessna[editovat | editovat zdroj]

Typickým znakem vrtulové Cessny všech dob je, že je konstruována jako hornoplošník, který má oproti dolnoplošníku vyšší míru aerodynamické stability. Výjimkou byl letoun Cessna T-50 Bobcat, dvoumotorový dolnoplošník, který sloužil v americké armádě (USAAF) jako lehký dopravní letoun. Další výjimkou byl model C-188 určený k zemědělskému použití.

Obchodní letouny Cessna dnešních dnů jsou zásadně turbovrtulové nebo proudové letouny, konstruované jako dvoumotorové dolnoplošníky.

Nejznámější vyráběné typy[editovat | editovat zdroj]

Cessna 195

Vrtulové[editovat | editovat zdroj]

Cessna 404 Titan

Turbovrtulové[editovat | editovat zdroj]

Proudové[editovat | editovat zdroj]

Guinnessovy rekordy letounů Cessna[editovat | editovat zdroj]

  • C-172 Haccinda (1958, Nevada, USA) – „Nejdelší vytrvalostní let lehkým letounem“ v délce 64 dnů, 22 hodin, 19 minut a 5 sekund. Pilot: Robert Timm a John Cook. Nalétali vzdálenost odpovídající šestinásobnému obletu zeměkoule. Palivo a potraviny odebírali lanem a hákem z jedoucího nákladního automobilu.
  • C-180 Spirit of Columbus (1964, Ohio, USA) – Američanka Jerrie Nocková jako „první žena, která sólově obletěla zeměkouli“. Let trval 29 dnů, s několika mezipřistáními.
  • Cessna Sky plane (1972, USA) – „Nejdelší vzdálenost prolétnutá při sérii 50 seskoků padákem“ – vzdálenost byla 19 611 km – pilot Charles E. Merrit; parašutistou, který absolvoval seskok v každém z 50 států USA v této rekordní akci je Kevin Seaman.
  • Dvojnásobný rekord – Cessna Turbo Centurion (1980, Anglie-Austrálie) – „Ženský rekord při sólovém přeletu z Anglie do Austrálie“ a „ženský vytrvalostní rekord v obletu zeměkoule“ – Američanka Juditha Chrisholnová; čas 1. rekordu 3 dny a 13 hodin. Čas 2. rekordu: 5 dní, 22 minut a 30 sekund.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Textron Confirms Beech Acquisition, AVweb.com (anglicky)

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Encyklopedie letadel světa, Cesty, Praha 1999, ISBN 80-7181-230-7
  • Světová encyklopedie letadel, International Masters Publishers, s.r.o., Praha 2001, www.imponline.cz
  • Guinnessova kniha letadel, M.Taylor Mondey, Mustang 1994, ISBN 80-85831-27-9

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]