Bedřich Kopold

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Plk. Bedřich Kopold
Narození10. srpna 1921
Moravská Ostrava
ČeskoslovenskoČeskoslovensko Československo
Úmrtí2007
Národnostčeský žid
Povolánívoják
Politická stranaKomunistická strana Československa
ChoťJiřina Švermová
DětiJan Kopold, Bedřiška Kopoldová
Příbuznítchán Jan Šverma, tchyně Marie Švermová
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Plk. Bedřich Kopold (10. srpna 1921 Moravská Ostrava2007) byl československým důstojníkem, příslušníkem 1. československého armádního sboru, komunistickým funkcionářem a politickým vězněm.

Život[editovat | editovat zdroj]

Před druhou světovou válkou[editovat | editovat zdroj]

Bedřich Kopold se narodil 10. srpna 1921 v Moravské Ostravě v židovské rodině. Studoval na reformním reálném gymnáziu, studium byl ale nucen v roce 1938 z důvodu finanční tíže ukončit. Poté se učil na pekaře.

Druhá světová válka[editovat | editovat zdroj]

Po německé okupaci v březnu 1939 byl Bedřich Kopold v říjnu téhož roku zařazen do jednoho z prvních židovských transportů z území protektorátu Čechy a Morava směřujícího k německo-sovětským hranicím. Podařilo se mu uprchnout a následně přejít do Sovětského svazu. Pracoval jako horník na Donbasu, poté jako učitel němčiny na pedagogické škole. Po napadení Sovětského svazu Německem byl přesunut do Uzbekistánu a pracoval na plantážích s bavlnou. V únoru 1942 se přihlásil do vznikající československé vojenské jednotky v Sovětském svazu, kde absolvoval základní výcvik a poddůstojnický kurz. Zúčastnil bojů o Sokolovo, Karpatsko-dukelské operace a dalších střetů na východní frontě a během osvobozování Československa. Působil jako osvětový důstojník a redaktor vojenských periodik. V roce 1943 vstoupil do Komunistické strany Československa. Konec války jej zastihl v Brně.

Po druhé světové válce[editovat | editovat zdroj]

Po skončení druhé světové války zůstal Bedřich Kopold v armádní službě. Oženil se s Jiřinou Švermovou, dcerou komunistického funkcionáře Jana Švermy a bývalou spojařskou důstojnicí 1. československého armádního sboru. Manželům se v roce 1947 narodil syn Jan a v roce 1951 dcera Bedřiška. Poválečnou kariéru započal Bedřich Kopold jako zástupce náčelníka oblastní správy osvěty v Brně. Následně stoupal ve vojensko-politické i stranické hierarchii až na post zástupce náčelníka Hlavní politické správy v Praha, zastával i další souběžné funkce. Dne 21. ledna 1951 byl zatčen a obviněn ze sabotování výstavby armády. Dne 1. dubna 1954 byl odsouzen k osmnácti letům vězení, trest si odbýval v uranových dolech na Jáchymovsku a Příbramsku a věznicích v Leopoldově a na Pankráci. Jeho žena a děti byly do roku 1952 internovány. V roce 1956 mu byl trest přerušen, následně zrušen a v roce 1963 byl rehabilitován. Poté pracoval na ČVUT. Zemřel v roce 2007.

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Vojenské osobnosti československého odboje 1939-1945.. Praha: Ministerstvo obrany ČR - AVIS, 2005. 350 s. Dostupné online. ISBN 80-7278-233-9. S. 139. 
  2. Bedřiška Kopoldová na stránkách Příjmení.cz

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]