Bělásek rezedkový

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxBělásek rezedkový
alternativní popis obrázku chybí
Bělásek rezedkový (Pontia edusa)
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenčlenovci (Arthropoda)
Třídahmyz (Insecta)
Řádmotýli (Lepidoptera)
Čeleďběláskovití (Pieridae)
Rodbělásek (Pontia)
Binomické jméno
Pontia daplidice
(Linnaeus, 1758)
Synonyma
  • Anthocharis daplidice
  • bělásek rezedový
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Bělásek rezedkový (Pontia edusa) je středně velký, výrazně teplomilný motýl z čeledi běláskovitých. Každoročně na jaře přilétá z jižních zimovišť do České republiky, kde se do podzimu nejčastěji vyskytuje ve dvou generacích.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Druh žijící v Evropě, Malé a Střední Asii a ve středomořských oblastech Afriky. Severní hranici evropského rozšíření sahá až k 60° severní zeměpisné šířky a v jižních oblastech Alp vystupuje až do nadmořské výšky 2000 m. Pouze v jižní Evropě, severní Africe a teplých oblastech Asie se vyskytuje trvale, jeho populace v západní, střední a severní Evropě jsou jen přechodné. Motýli objevující se z jara v České republice jsou prvou vlnou migrujících jedinců z teplých krajů jižní Evropy, kde se vylíhli. Teprve později se smísí jejich potomci, kteří vylétli z kukel již vytvořených v Česku, s jižní migrační vlnou druhé generace.

Nejraději žijí ve slunných a teplých nížinatých oblastech polního, stepního i ruderálního charakteru, často se vyskytují na opuštěných zaplevelených polích, na neobhospodařovaných loukách nebo travnatých kamenitých stráních, náspech cest nebo železničních tratí. Jsou velmi dobří letci a nezdržují se na pevném stanovišti, pohybují se z místa na místo v rozsáhlém regionu.

ČR se vyskytují téměř po celém území od nížin do podhůří, hojnější bývají v oblastech moravských úvalů a hlavně v teplých a suchých létech. Místní početnost odvisí od migrace, někdy dorazí jarní i letní populace, někdy přiletí až letní. Průměrné stavy tohoto druhu s ohledem na počasí sice ročně kolísají, motýl však není považován za ohrožený.

Vzhled[editovat | editovat zdroj]

Motýl má rozpětí křídel 4,5 až 5 cm, bíle zbarvené svrchní plochy mají nápadné žilkování a početné černé skvrny. Samička má na zadních křídlech tmavší a větší skvrny, sameček je tamtéž spíše bílý. Na spodní, rubové straně mají oba výraznou, olivově zelenou kresbu.

Spodní strana křídel

Životní cyklus[editovat | editovat zdroj]

Bělásek rezedkový mívá ve Střední Evropě obvykle dvě generace, délka života motýla od vylíhnutí je průměrně 16 dnů. Samička prvé generace klade obvykle v dubnu žlutozelená vajíčka, která se později zbarví oranžově. Vajíček bývá průměrně okolo 60 a jsou kladena na žírné rostliny jednotlivě. Asi za týden se z nich líhnou osamoceně žijící modrozelené housenky se dvěma žlutými podélnými pruhy a malými černými bradavkami. Po třech týdnech nepřerušovaného krmení na listech, květech i plodech se housenka na lodyze rostliny zakuklí zavěšená hlavou dolů. Za týden stadium přeměny v kukle skončí a vylétá další generace motýlů, kteří se v červenci neb srpnu spáří a začíná nový koloběh, od vajíček přes housenky až po kukly, ve kterých chce druh přečkat zimní období. Za mimořádně příznivých klimatických podmínek se z těchto kukel vylíhne koncem léta ještě třetí generace a její kukly se snaží přezimovat. Ve středoevropských kontinentální podmínkách však zimu nepřežijí a zahynou.

Význam[editovat | editovat zdroj]

Bělásci rezedkoví nejsou považováni za škodlivý druh, jejich housenky se živí rostlinami, které jsou spíše považovány za plevelné než užitkové. Požírají hlavně rostliny rodu rýt (dříve často nazývaný rezeda) a další byliny z čeledi brukvovitých, např. hulevník, huseník, pomořanka, potočnice, tařice a úhorník.

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Podle posledních výzkumů je bělásek rezedkový (Pontia daplidice) podle morfologických znaků neodlišitelný od nově vytvořeného druhu Pontia edusa, navzájem se odlišují biochemicky. Tento nový druh údajně pravidelně migruje z jihu do střední Evropy a tudíž se vyskytuje i v ČR, kdežto Pontia daplidice zalétává pouze do západní Evropy. Někteří autoři naopak považují oba druhy pouze za poddruhy druhu Pontia daplidice.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  • BENEŠ, Jiří; KONVIČKA, Martin. Mapování motýlů ČR: Bělásek rezedkový [online]. Entomologický ústav BC AV ČR, České Budějovice [cit. 2014-08-04]. Dostupné online. 
  • Mlynárik rezedový [online]. Ústav krajinnej ekológie SAV, Bratislava, SK [cit. 2014-08-04]. Dostupné online. (slovensky) 
  • Finland Nature and Species: Pontia daplidice [online]. Luonto Porti Nature Gate, Helsinki, FI [cit. 2014-08-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  • Reseda-Weißling [online]. NABU–Naturschutzbund Deutschland, Nordrhein Westfalen Landesgeschäftsstelle, Düsseldorf, DE [cit. 2014-08-04]. Dostupné online. (německy) 
  • ROWLINGS, Matt. Pontia daplidice [online]. Mat Rowlings, Matt' s European Butterflies, UK [cit. 2014-08-04]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]