Asociální síť

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Asociální síť
497. díl seriálu Simpsonovi
Pův. názevThe D'oh-cial Network
Číslořada 23
díl 11
Původní TVFox Broadcasting Company
Premiéra15. ledna 2012
Česká TVPrima Cool
Česká premiéra21. června 2012
Tvorba
ScénářJ. Stewart Burns
RežieChris Clements
Prod. kódPABF04
Obsah
Billboard„Vánoce v přístavu – každý den moře vyplaví čerstvé mrtvé lachtany.“
Tabule„Vzdělání potřebujeme.“
Gaučový gagRodina jede do New Yorku. Vystoupí jako hosté v Noční show Davida Lettermana.
Hosté
Posloupnost dílů
← Předchozí
Otázky Homera Simpsona
Následující →
Vočko na hadry
Seznam dílů 23. řady
Seznam dílů seriálu Simpsonovi
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Asociální síť (v anglickém originále The D'oh-cial Network) je 11. díl 23. řady (celkem 497.) amerického animovaného seriálu Simpsonovi. Scénář napsal J. Stewart Burns a díl režíroval Chris Clements. V USA měl premiéru dne 15. ledna 2012 na stanici Fox Broadcasting Company a v Česku byl poprvé vysílán 21. června 2012 na stanici Prima Cool.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Líza je obžalovaná před soudem. Vypráví svou verzi příběhu, v níž jedou Simpsonovi do nového nákupního centra. Líza tam potká spolužačky Sherri a Terri, ony se s ní ale nechtějí přátelit. Homer si v obchodě Mapple koupí nový počítač. Doma si pak všimne, že je Líza smutná. Stěžuje si, že nemá žádné přátele. Homer jí řekne, ať se spřátelí s jeho novým počítačem. Líza zjistí, že mít přátele na internetu je mnohem jednodušší než ve skutečnosti. Dostane nápad založit stránku – sociální síť, kam by se všichni přihlásili a byli si rovni.

Žalobce u soudu tedy dojde k závěru, že Líza založila tuto síť jen proto, že neměla žádné přátele. Svou sociální síť pojmenuje SpringFace. Síť rychle sdruží nedružné děti ze Springfieldské základní školy. Časem na SpringFacu začnou být i dospělí a Líza získá už přes 1000 přátel. Časem jí dojde, že stvořila něco skutečně populárního. Nakonec SpringFace používají téměř všichni ve městě.

Jednoho dne Líze ve škole dojde, že i přes skutečnost, že má přes 1000 přátel, je osamělejší než kdy předtím. SpringFace se stává nezvladatelným. Řidiči ho používají při řízení aut a hasiči při hašení požárů. Líza u soudu tedy nakonec souhlasí, že bude síť zrušena, a lidé začínají znovu normálně žít.

Na konci se objeví dvojčata Winklevossova během závodu na Olympijských hrách v Londýně 2012. Řeší tam, jak vysoudili na Facebooku 60 miliónů.

Vzhledem k tomu, že díl má pouze 18 minut, je epizoda zakončena „Simpsonovic bajkou pro krátký díl“. Bart provádí Homerovi mnoho naschválů a pak ho napadne zabalit školu do toaletního papíru. S Milhousem nakoupí papír a v noci skutečně celou školu zabalí.

Produkce[editovat | editovat zdroj]

Díl napsal J. Stewart Burns a režíroval jej Chris Clements.[1] Podle Haydena Childse z The A.V. Clubu epizoda satirizuje fenomén sociální sítě Facebook. Komentoval to slovy, že „smysl satiry lze shrnout odvěkým voláním rodičů na své potomky, aby už tu zatracenou věc odložili a šli ven“.[2] Childs dodal, že epizoda poukazuje na „nejzjevnější z mnoha chyb Facebooku – totiž na jeho hypnotickou schopnost rozptylovat lidi v polonarcistickém oparu“.[2]

Díl také paroduje film Sociální síť z roku 2010, který zachycuje založení Facebooku Markem Zuckerbergem a následný soudní proces amerických veslařů Camerona Winklevosse a Tylera Winklevosse, kteří tvrdili, že Zuckerberg ukradl jejich nápad.[2][3][4] Ve filmu se stejně jako v této epizodě objevuje scéna, v níž jsou dvojčata Winklevossova viděna při veslování.[5] V červenci 2011 bylo v časopise Entertainment Weekly oznámeno, že v dílu bude hostovat americký herec Armie Hammer, jenž ztvárnil dvojčata Winklevossova.[6][7] Hammer předtím ztvárnil tuto roli ve filmu Sociální síť.[8][9] Podle showrunnera Simpsonových Ala Jeana se štáb seriálu rozhodl nepožádat dvojčata Winklevossova, aby v epizodě hostovala sama za sebe, protože „jsme si (štáb) říkali: Počkejte, (Hammer) je hrál, to je ten, za koho je lidé považují, měli bychom ho prostě sehnat.“[10] Hammer se v květnu 2011 sešel s producenty seriálu, aby si nahráli jeho repliky.[10]

V dílu hostoval také moderátor americké talk show David Letterman, který se objevil jako on sám v gaučovém gagu v úvodní pasáži Simpsonových na začátku epizody.[2] V gaučovém gagu vidíme rodinu Simpsonových, jak přijíždí do New Yorku za zvuků písně „Rapsodie v modrém“, aby byla hosty v Noční show Davida Lettermana. Hudební redaktor seriálu Simpsonovi Chris Ledesma na svém blogu napsal, že mezi štábem seriálu původně probíhala diskuze o tom, jak bude sekvence notována. Podle Ledesmy Jean „chtěl něco svižného, co by reprezentovalo New York. Myšlenky se okamžitě stočily k hudbě George Gershwina. Woody Allen použil ‚Rapsodii v modrém‘ na Manhattanu s velkým efektem a pravděpodobně navždy spojil v myslích lidí černobílé obrazy New Yorku s melodiemi této skladby.“[11] Ledesma napsal, že získání licence na použití hudební skladby bylo drahé, ale Jean si myslel, že „by to byla ideální skladba pro gaučový gag“.[11] Temná kabaretní skupina The Tiger Lillies zahrála svou verzi znělky Simpsonových při závěrečných titulcích epizody.[11] Tvůrce Simpsonových Matt Groening, fanoušek této skupiny, se zasloužil o získání jejích členů do seriálu.[12]

Vydání a přijetí[editovat | editovat zdroj]

Epizoda byla původně vysílána na stanici Fox ve Spojených státech 15. ledna 2012.[1] Během tohoto vysílání ji sledovalo přibližně 11,48 milionu lidí a v demografické skupině dospělých ve věku 18–49 let získala epizoda rating Nielsenu 5,4 a 13% podíl.[13] To byl velký nárůst oproti předchozímu dílu Otázky Homera Simpsona, jenž získal rating 2,3. Epizodě Asociální síť však předcházel populární zápas play-off Národní fotbalové ligy, který pomohl zlepšit její rating.[14] Epizoda se stala nejlépe hodnoceným pořadem v rámci bloku Animation Domination stanice Fox v ten večer jak z hlediska celkové sledovanosti, tak v demografické skupině diváků ve věku 18–49 let, a skončila před novými epizodami Griffinových a Napoleon Dynamite.[13] V týdnu od 9. do 15. ledna 2012 se díl umístil na třetím místě ve sledovanosti mezi všemi pořady v hlavním vysílacím čase v demografické skupině 18–49. Předstihly ho pouze dva fotbalové zápasy. To znamenalo, že Simpsonovi byli v tomto týdnu nejsledovanějším pořadem se scénářem mezi dospělými ve věku 18–49 let.[15]

Přijetí dílu televizními kritiky bylo obecně smíšené. Recenzent deníku The Guardian Sam Wollaston označil epizodu za „roztomilou“ a tvrdil, že ačkoli „Simpsonovi už možná nepřinášejí tak časté výsledky jako kdysi“, tato epizoda dokázala, že „to i po takové době stále umí“.[16] Pat Staceyová z deníku Evening Herald napsala, že „už je to nějaký čas, co Simpsonovi předvedli výkon na úrovni zlaté medaile, přesto se v nich (v dílu) alespoň objevily uspokojivé záblesky stříbra“.[17] Dodala, že se jí „líbil moment, kdy Hanse Krtkovice srazí Homerovo auto a on zběsile buší do tlačítka ‚Palec dolů‘, zatímco plachtí vzduchem“.[17]

Hayden Childs z The A.V. Clubu si myslel, že epizoda byla méně úspěšná v satirizování Facebooku ve srovnání s epizodou Duch Vánoc příštích. Vysvětlil, že „v díle Duch je moment, kdy Líza vstoupí do budoucí verze internetu a je okamžitě obležena horou žádostí o přátelství. To byla malá, ale ostrá parodie na všudypřítomnost Facebooku, ale (Asociální síť) se do stejného tématu pouští méně obratně.“[2] Childs dodal, že epizoda „má několik dobrých vtipů, které udržují děj v chodu, ale ne dost na to, aby (ji) zachránily před průměrností“.[2] Na závěr uvedl, že podle něj příběh skončil příliš rychle, když Líza vypnula své webové stránky a obyvatelé Springfieldu se vrátili ke svému každodennímu životu bez technologií: „To je trochu příliš rychlý obrat (…) a na celou předchozí satiru se nabalil moralistický tón.“.[2] David Crawford z Radio Times poznamenal, že díl obsahuje „poněkud chabý pokus o parodii Sociální síť.[18] Brian Davis z Yahoo! TV kritizoval epizodu za příliš „přímočarou satiru“, protože bylo „obecně zřejmé (…), k čemu se jednotlivé odkazy a vtipy vztahují“.[19]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku The D'oh-cial Network na anglické Wikipedii.

  1. a b LEDESMA, Chris. Starting “The D’oh-cial Network” [online]. 2011-12-22 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d e f g The Simpsons: “The D’Oh-cial Network”. The A.V. Club [online]. 2012-01-16 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. The Simpsons celebrate the London 2012 Olympics in The D'oh-cial Network | Radio Times. web.archive.org [online]. 2012-09-15 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-15. 
  4. The Simpsons special sees Patty and Selma in London 2012 Olympic Games | Metro.co.uk. web.archive.org [online]. 2012-08-05 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-08-05. 
  5. Hammer brings Social Network role to Simpsons. www.rte.ie. 2011-07-23. Dostupné online [cit. 2022-06-04]. (anglicky) 
  6. Armie Hammer to play Winklevoss twins again -- on 'The Simpsons' [online]. 2011-07-22 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. Simpsons Gets Winklevossed. HuffPost [online]. 2011-07-22 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. Simpsons parody the London Olympics. www.telegraph.co.uk [online]. [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. 
  9. KIM, Wook. The Simpsons | Rings ‘n’ Things: 10 Best Facts About the Olympics in Pop Culture. Time. 2012-08-02. Dostupné online [cit. 2022-06-04]. ISSN 0040-781X. (anglicky) 
  10. a b JULY 22, Dan Snierson Updated; EDT, 2011 at 03:32 PM. Armie Hammer to guest on 'The Simpsons'. EW.com [online]. [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. a b c LEDESMA, Chris. Finishing “Politically Inept with Homer Simpson” & “The D’oh-cial Network” and Starting “Moe Goes from Rags to Riches” [online]. 2012-01-18 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  12. Tiger Lillies : News : The Simpsons theme tune performed by The Tiger Lillies!. web.archive.org [online]. 2012-06-25 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-06-25. 
  13. a b Sunday Final Ratings: ‘The Good Wife’ Adjusted Up; ‘Pan Am’ Adjusted Down + Giants/Packers, Unscrambled Fox - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org [online]. 2012-01-20 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-09-08. 
  14. Updated TV Ratings Sunday: ‘Golden Globes’ Down Slightly, FOX Animation Scores Big After Football, ‘Once Upon A Time,’ ‘Housewives,’ ‘Good Wife’ Fall - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org [online]. 2012-01-19 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-01-19. 
  15. TV Ratings Broadcast Top 25: Broncos/Patriots, ‘Simpsons,’ ‘NCIS’ Top Week 17 - Ratings | TVbytheNumbers. web.archive.org [online]. 2012-01-21 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-01-21. 
  16. TV review: Exploring China: A Culinary Adventure; The Dark: Nature's Nighttime World; The Simpsons. the Guardian [online]. 2012-08-05 [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. a b TV dreams are made of this. independent [online]. [cit. 2022-06-04]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. The Simpsons | Series 23 - 10. The D'oh-cial Network | Radio Times. web.archive.org [online]. 2012-08-13 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-08-13. 
  19. Subtle Vs. Overt Satire in 'The Simpsons' - Yahoo! TV. web.archive.org [online]. 2012-08-15 [cit. 2022-06-04]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 2012-08-15. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]