Armie Hammer

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Armie Hammer
Hammer v roce 2017 na Filmovém festivalu v Berlíně
Hammer v roce 2017 na Filmovém festivalu v Berlíně
Rodné jménoArmand Douglas Hammer
Narození28. srpna 1986 (37 let)
USA Los Angeles, Kalifornie
Alma materLee Strasberg Theatre and Film Institute
Los Angeles Baptist High School
Pasadena City College
Aktivní roky2005—
ChoťElizabeth Chambers (2010–2023)
Děti2
RodičeMichael Armand Hammer
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Armand Douglas „Armie“ Hammer (* 28. srpna 1986) je americký herec. Mezi jeho nejznámější role patří bratři Winklevossové ve filmu Sociální síť, Clyde Tolson v J. Edgarovi, princ ve Sněhurce, titulní postava ve filmu Osamělý jezdec a Illya Kuryakin v Krycí jméno U.N.C.L.E.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Los Angeles v Kalifornii. Jeho matka Dru Ann (za svobodna Mobley) pracovala jako bankovní úřednice a otec Michael Armand Hammer vlastní několik společností, včetně Knoedler Publishing a Armand Hammer Productions (filmová a televizní produkční společnost). Má mladšího bratra Viktora.

Jeho praděd z otcovy strany byl ropný magnát a filantrop Armand Hammer. Armandovi rodiče byli židovští imigranti z Ruska a Armandův otec, Julius Hammer, „založil komunistickou stranu v New Yorku“. Jeho prababičkou z otcovy strany byla ruská herečka a zpěvačka Olga Vadimovna Vadina (známá jako Von Root), dcera carského generála. Jeho babička z otcovy strany pocházela z Texasu, zatímco ta z matčiny strany z Tulsy v Oklahomě. Hammer prostředí, kde vyrůstal jako „napůl židovské“. V roce 2013 genealogický výzkum od pracovníků Ancestry.com uvedl, že jeho dávným předkem byl velitel indiánské skupiny, Kanagatucko.

Po několik let žil v Dallasu v enklávě Highland Park. Když mu bylo sedm let, tak se s rodinou přestěhovala na Kajmanské ostrovy, kde zůstali pět let a pak se opět přesídlili do Los Angeles. Navštěvoval Faulknerovu akademii na Bahamách, Křesťanskou akademii na Kajmanských ostrovech (škola, kterou založil jeho otec) a později šel na losangeleskou křesťanskou školu v San Fernando Valley, ale opustil ji, aby se mohl věnovat herecké kariéře. Následně chodil na vysokoškolské přednášky.

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Objevil se v menších rolích v seriálech Veronica Mars, Super drbna, Ďáblův sluha a Zoufalé manželky. V říjnu 2008 Hammer ztvárnil roli evangelisty Billyho Grahama ve filmu Billy: The Early Years, což mu vyneslo nominaci na cenu Grace Award v kategorii „víra a hodnoty“. Ztvárnil Harrisona Bergerona v krátkém filmu 2081, založeném na povídce „Harrison Bergeron“ od Kurta Vonneguta. Film měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Seattlu.

V roce 2007 si ho po dlouhém hledání vybral George Miller jako představitele Bruce Wayna a Batmana ve filmu Justice League: Mortal, který měl režírovat, ale nakonec od projektu odstoupil.

V roce 2010 se objevil ve filmu Davida Finchera, Sociální síť, který pojednává o vzniku Facebooku. Ztvárnil zde jednovaječná dvojčata Camerona a Tylera Winklevossovi. Kvůli roli se musel naučit veslovat na obou stranách lodi, aby mohl ztvárnit dvojčata, kteří jsou veslařští šampioni.

Dále se objevil ve filmu Clinta Eastwooda, J. Edgar a po boku Julie Roberts a Lily Collins ztvárnil prince ve filmu Sněhurka. V lednu 2012 namluvil Winklevossova dvojčata v epizodě seriálu Simpsonovi s názvem Asociální síť.

V roce 2013 si zahrál po boku Johnnyho Deppa hlavní roli ve filmu Osamělý jezdec. V roce 2015 ztvárnil ruského agenta Ilyu Kuryakina ve filmu Guye Ritchieho, Krycí jméno U.N.C.L.E.

V roce 2021 byla proti Hammerovi vznesena obvinění ze sexuálního zneužívání a kanibalistického fetišismu, včetně obvinění z BDSM bez souhlasu, znásilnění, fyzického a emocionálního týrání. Hammer obvinění popřel a označil je za „online útok“. Později sám odešel z budoucích projektů a jeho herecká agentura a publicista s ním přerušili spolupráci.[1] [2]

Osobní život[editovat | editovat zdroj]

V rozhovoru z roku 2008 ohledně své náboženské víry řekl: „Mám svůj vlastní duchovní život a velice ho oceňuji.“

Dne 22. května 2010 si vzal herečku Elizabeth Chambers a fotky z jejich svatby se objevily v následujícím roce v lednovém vydání časopisu Town & Country. Dvojice se seznámila prostřednictvím hercova kamaráda, umělce Tylera Ramseyho. Dne 1. prosince 2014 se manželům narodilo první dítě, dcera Harper. Od roku 2020 spolu pár nežije. Jeho manželka se po zveřejnění obvinění ze sexuálního obtěžování rozhodla podat žádost o rozvod.[3]

V roce 2012 uvedl, že když byl vyhozen ze střední školy a začal s herectvím, tak ho jeho rodiče pro „všechny záměry a účely“ zapřeli, ale že nyní ho podporují a jsou hrdí na něj i na jeho práci.

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Film[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2006 Flicka Prefekt
2008 Zatmění Tommy
Billy: The Early Years Billy Graham
2009 Jarní prázdniny Kluk v Abercrombie
2081 Harrison Bergeron Krátký film
2010 Sociální síť Cameron a Tyler Winklevossovi
2011 J. Edgar Clyde Tolson
2012 Sněhurka princ Andrew Alcott
The Polar Bears Zook
2013 Osamělý jezdec John Reid
2015 Vincentův svět Sám sebe
Krycí jméno U.N.C.L.E. Illya Kuryakin
2016 Zrození národa Samuel Turner
Křížová palba Ord
Mine Mike Stevens
Noční zvířata Hutton Morrow
2017 Dej mi své jméno Oliver
Finální portrét James Lord
Auta 3 Jackson Storm (hlas)
2018 Hotel Mumbai David
Sorry to Bother You Steve Lift
On the Basis of Sex Martin D. Ginsburg
2019 Rány Will
2020 Rebeka Maxim de Winter
Query Jim krátkometrážní film
2021 Crisis Jake Kahane
2022 Smrt na Nilu Simon Doyle
bude oznámeno Next Goal Wins bude oznámeno

Televize[editovat | editovat zdroj]

Rok Název Role Poznámky
2005 Arrested Development Student díl: „The Immaculate Election"
2006 Veronica Mars Kurt díl: „Wichita Linebacker"
2007 Zoufalé manželky Barrett díl: „Distant Past"
2009 Ďáblův sluha Morgan 5 dílů
Super drbna Gabriel Edwards 4 díly
2012 Simpsonovi Cameron a Tyler Winklevossovi (hlas) díl: „Asociální síť"
Americký táta Prodejce aut (hlas) díl: „The Wrestler"
2020 Jsme, jací jsme pracovník v jídelně díl: Right Here, Right Now #6

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Armie Hammer na anglické Wikipedii.

  1. ŠUBRTOVÁ, Diana. Chtěl mě mít jako zvíře v kleci, tvrdí exmilenka herce nařčeného z kanibalismu. iDNES.cz [online]. 2021-01-21 [cit. 2021-12-29]. Dostupné online. 
  2. TOTUŠEK, Jaroslav. ‚Myslela jsem, že mě chce zabít.‘ Herce Armieho Hammera vyšetřuje policie kvůli sexuálnímu násilí. Lidové noviny [online]. 2021-03-19 [cit. 2021-12-29]. Dostupné online. 
  3. ZÁRODŇANSKÝ, Rastislav. Herce nařkli z deviace a kanibalismu, teď zrušil natáčení s Lopezovou. iDNES.cz [online]. 2021-01-214 [cit. 2021-12-29]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]