Springfieldská základní škola

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Springfieldská základní škola je místní škola v animovaném seriálu Simpsonovi, kterou navštěvují Bart a Líza Simpsonovi a většina ostatních springfieldských dětí. Učí se zde děti od mateřské školy až po šestou třídu. Springfieldská základní škola je hrubě podfinancovaná a trpí neschopností a apatií vedení, učitelů, zaměstnanců i žáků.[1] V rámci seriálu je zobrazena jako satira na veřejně financované školy a školství ve Spojených státech, názorný příklad a parodie na to, jak dlouho se některé školy snaží překonat nedostatečné financování.

Ředitelem školy je Seymour Skinner a školním inspektorem Gary Chalmers.[2] Mezi učitele školy patří Edna Krabappelová, Elizabeth Hooverová, Dewey Largo, Brunella Pommelhorstová či Coach Krupt. Správcem školy je školník Willie, řidičem školního autobusu Otto Mann a kuchařkou ve školní jídelně Doris Petersonová. Edna Krabappelová byla učitelkou Barta Simpsona ve 4. třídě a od 23. řady také sousedkou Simpsonových kvůli sňatku s Nedem Flandersem až do své smrti ve 25. řadě. V díle Opuštěn se Flandersovo Leftorium zavírá, Flanders zůstává bez práce a vrací se na Springfieldskou základní školu, kde si najde novou práci jako nový učitel Barta Simpsona, a nahradí tak prázdné místo po své zesnulé druhé ženě Edně Krabappelové.[3][4]

Škola se nachází na adrese 19 Plympton Street a kromě standardního vybavení obsahuje také tetherbally, bazén a azbestové stěny. V prvních výskytech má bílou barvu, v pozdějších řadách se její nátěr ustálil na oranžový. V prvních sériích budova školy také obsahovala zvonici. Školním maskotem je puma, školní fotbalový tým je tak znám jako Springfieldské pumy.[1]

V roce 1994 bylo pojmenování nové, skutečné základní školy v Greenwoodu v Jižní Karolíně ponecháno na žácích a byl vybrán název Springfield Elementary. Školská rada o spojení se Simpsonovými nevěděla až do protestu jedné skupiny rodičů, kteří tvrdili, že postava Barta Simpsona je špatným vzorem. Název zůstal a škola byla otevřena v srpnu 1994.[5][6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Springfield (The Simpsons) na anglické Wikipedii.

  1. a b The Simpsons: 10 Hidden Details About The School You Never Noticed. Screen Rant [online]. 2020-05-05 [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. BRICKS&GEEKS. The Simpsons Springfield Elementary School. ideas.lego.com [online]. 2016-03-21 [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. Flanders loses his faith and an inconsequential Simpsons tests ours. The A.V. Club [online]. [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. The Simpsons Season 29 Episode 19 Review: Left Behind. Den of Geek [online]. 2018-05-07 [cit. 2022-02-06]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. LAWSON, Carol. CHRONICLE. The New York Times. 1994-03-17. Dostupné online [cit. 2022-02-06]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  6. The Simpsons Archive: "A Brief History of The Simpsons". simpsonsarchive.com [online]. [cit. 2022-02-06]. Dostupné online.