Úporek

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxÚporek
alternativní popis obrázku chybí
Úporek pochybný (Kickxia spuria)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďjitrocelovité (Plantaginaceae)
Rodúporek (Kickxia)
Dumort., 1827
Druhy vyskytující se v ČR
Synonyma

Elatinoides

Některá data mohou pocházet z datové položky.

Úporek (Kickxia) je rod plazivých nebo poléhavých rostlin z čeledi jitrocelovitých, před nástupu molekulární systematiky (systém APG) byl součásti čeledi krtičníkovitých. Tvoří jej asi 13 druhů a dva z nich rostou i v přírodě České republiky.[1]

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Druhy rodu úporek pocházejí z Evropy a Asie, některé z nich jsou hojně rozšířeny ve všech světadílech. Rostou mimo Evropu a Asii také v Severní Americe, Africe, i v Austrálii. Nejlépe se jim daří na teplých a slunných místech s výživnou písčitou nebo hlinitou půdou.[2][3]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Jednoleté, světle šedé byliny rostoucí z tenkého, málo větveného kořene. Lodyhy jsou od báze do široka větvené, poléhavé, vystoupavé až popínavé, lysé nebo chlupaté a porostlé listy s krátkými řapíky. Listy jsou celokrajné nebo i zubaté, oboustranně chlupaté, vejčité až okrouhlé, ve spodní části lodyhy vyrůstají vstřícně, výše střídavě a v horní části bývají jednořadé.

Nepravidelné, oboupohlavné květy rostou na stopkách jednotlivě z úžlabí listů nebo jsou řidčeji agregovány v květenstvích hroznech. Hluboce vykrajovaný kalich je pětidílný, šklebivá koruna má horní pysk tvořen dvěma laloky a spodní třemi, korunní trubka s částečně uzavřeným ústím je s ostruhou. V květu jsou čtyři dvoumocné tyčinky se zelenobílými nitkami a fialovými prašníky, dvoudílný semeník s prstencovým nektariem a čnělka s hlavičkovitou bliznou. Květy jsou opylovány entomogamně.

Plody jsou dvoudílné, vejčité až kulovité, asi 4 mm velké tobolky otvírající se víčkem. Obsahují až 50 semenendospermem, která klíčí po různě dlouhé dormanci. Rostliny rodu úporek se rozmnožují pouze semeny.[2][3][4][5]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Tyto drobné rostliny jsou obvykle považované za polní plevel, nejrozšířenější z nich jsou úporek hrálovitý a úporek pochybný.[3]

Taxonomie[editovat | editovat zdroj]

Mezi nejznámější patří druhy:

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. The Plant List: Kickxia [online]. Collaboration between the Royal Botanic Gardens, Kew and Missouri Botanical Garden [cit. 2016-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b GOLIAŠOVÁ, Kornélia. Flóra Slovenska V/2: Oštepovka [online]. VEDA, Vydavateľstvo Slovenskej akadémie vied, Bratislava, SK, 1997 [cit. 2016-03-31]. S. 121–122. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-04-16. ISBN 80-224-0481-0. (slovensky) 
  3. a b c The Jepson Manual, Vascular Plants of California: Kickxia [online]. University of California, Oakland, CA, USA [cit. 2016-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. COLEMAN, H. R. FloraBase the Western Australian Flora: Kickxia [online]. Department of Parks and Wildlife, Western Australian Herbarium, Kensington, WA, AU, rev. 03.10.2008 [cit. 2016-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. SMITH, Emily. Gateway to African Plants: Kickxia [online]. Royal Botanic Gardens, Kew, UK, rev. 27.04.2009 [cit. 2016-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Flora Europaea: Kickxia [online]. Royal Botanic Garden, Edinburg, UK [cit. 2016-03-31]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]