Zámostí (festival)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zámostí (festival)
LokaceTřebíč
StátČesko

Zámostí je třebíčský letní kulturní open air festival,[1] pravidelně se koná první červnový víkend.[2] První ročník se konal v bývalé Subakově továrně v třebíčském Židovském městě v roce 1997.[2] Od roku 1998 se pravidelně koná první víkend v červnu na podzámecké říční nivě v Třebíči na levém břehu řeky Jihlavy.[2] Součástí festivalu je i taneční scéna, která při prvním ročníku byla umsítěna v bývalé dozrávárně banánů od druhého ročníku festivalu je umístěna v cirkusovém stanu. Později se stala součástí i přehlídka filmů v kině Pasáž.[2]

Louka, na které se pořádá festival

Zaměření festivalu[editovat | editovat zdroj]

Součástí festivalu Zámostí jsou dvě scény, na hlavní scéně hrají známější kapely a druhá scéna patří alternativním a méně známým kapelám. Mezi další scény patří již několik let cirkusový stan s produkcí taneční hudby, v roce 2009 byla poprvé uvedena i Ultimaclub.cz stage, na které byla produkována také taneční hudba. Mezi další projekty a akce spojené s festivalem Zámostí patří filmový klub Zámostí, v kině Pasáž jsou odehrávány klubové filmy, přístupné návštěvníkům festivalu.[2]

Během konání festivalu se ve čtvrti Zámostí konají i akce typu Zámostí V Modrém, což jsou performance a hudební vystoupení pod otevřeným nebem v ulicích židovské čtvrti zapsané v Unesco. Celý červen je zpřístupněna i výstava lokálních umělců s názvem Open per4mance, ta se koná od roku 1999.

Festival je cílen na občany města Třebíč, stejně tak na návštěvníky z jiných měst, věkově se cíli na mladé i starší lidi.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

1997[editovat | editovat zdroj]

První ročník Zámostí probíhal v třebíčském židovském městě a to ve staré Subakově továrně. Celý areál byl vyzdoben graffiti (díly studentů třebíčské zvláštní školy) a různými výstavami. Mezi návštěvníky nechyběl ani tehdejší senátor Pavel Heřman, starosta Pavel Janata, nebo třebíčský umělec Ladislav Novák, který žil v Židech. Na hlavní scéně účinkovaly skupiny Mňága a Žďorp, Psí vojáci a Ivan Mládek. Taneční scéna byla umístěna v bývalém skladu ovoce a zeleniny a představily se zde taneční skupiny a DJ nejen z České republiky, ale i skupiny ze zahraničí (například Holandský Techno Cirkus).

1998[editovat | editovat zdroj]

Rok 1998 se již odehrával na říční nivě, bylo tomu z důvodu rekonstrukce Subakovy továrny na byty pro sociálně slabší. Taneční scéna byla zajištěna ve dvou spojených vojenských hangárech a na louce bylo vystavěno kryté pódium, kde se představil například Tony Ducháček se skupinou Garáž, skupiny Chinaski a mimo jiné i -123 min.. Novinkou Zámostí 1998 byl filmový klub, který byl v pátek a v sobotu otevřen účastníkům festivalu zdarma. Promítaly se filmy jako Jízda, Čtyři pokoje nebo Tajemný vlak.

1999[editovat | editovat zdroj]

V tomto roce se festival rozrostl, každý den přišly tři tisíce návštěvníků. Do Třebíče přijely umělci jako Iva Bittová s Vladimírem Václavkem, skupina Psí vojáci, Dan Bárta a Roman Holý se skupinou J.A.R., Vladimír Mišík nebo česká hudební legenda Milan Hlavsa. V tomto roce již existovala taneční scéna v cirkusovém stanu a jako hlavní účinkující dorazila skupina Tribal Drift. Do areálu přibylo tee-a-pee, kde se promítala videa, a nechyběl tatoo a piercing salon. Horkou novinkou třetího ročníku byla výstava Open performance, která na měsíc okrášlila Zámecké konírny a stala se s tradiční vernisáží součástí festivalu.

2000[editovat | editovat zdroj]

Čtvrtý ročník festivalu byl zahájen vernisáží, kde zahrála rakouská kapela Werk. Návštěvníků přibylo a dostalo se i na první větší zahraniční hvězdu, byli jí britští Loop Guru. Mezi vystupujícími se objevili Monkey Business, Tata bojs, -123 min., Pluto nebo Vltava. Překvapením bylo rozhodnutí městské rady, která kvůli nevyjití pořadatelů vstříc městu neposkytla louku pro další ročník. Nejvíce si stěžovali poslanci Karel Dvořáček a Stanislav Mastný. Ti tvrdili, že už byly překročeny všechny meze a Zámostí potupně srovnávaly s třebíčskými slavnostmi piva, které prý městu ve všem vyhověly. Po „zákazu“ dalšího ročníku se začala organizovat petice za festival Zámostí, kterou podepsalo několik tisíc lidí, a už v červenci proběhla další schůze městské rady, kde bylo přistoupeno k domluvě s organizátory. Ti respektovali na výhrady města a louka byla zapůjčena i na další rok.

2001[editovat | editovat zdroj]

Pátý ročník proběhl naprosto v souladu s pravidly města a nenastaly žádné potíže. Na festivalu zahrály skupiny Plastic People Of The Universe, Mig 21, Dan Bárta, Wohnout a Vypsaná fiXa. Ve vyhřívaném cirkusovém šapitó zpívala Dara Rollins s jejím novým projektem. V kině se promítalo pět filmů v rámci filmového klubu.

2002[editovat | editovat zdroj]

Ročník 2002 byl deštivý, mimo kapely Šum-Svistu hráli na šestém ročníků všichni, kteří byli předem uvedeni na plakátech. Kapely Support Lesbiens, Tatabojs, Monkey Business, Boron, Lenka Dusilová a další se zúčastnily zahrály. Novinkou ročníku 2002 byla spolupráce s MKS Třebíč, v rámci které proběhla ve starém židovském městě divadelní část festivalu (vystoupila divadla Těatr Novogo Fronta, Samota, Ampulka a Komediograf).

2003[editovat | editovat zdroj]

Tento ročník byl nový projektem Zámostí v modrém, který se uskutečnil v pátek v podvečer v Židovské čtvrti, která se už měsíc pyšnila v seznamu kulturních památek UNESCO. Celá čtvrť byla zahalena do modrého světla (pouliční lampy zahalené modrým filtrem), umělého kouře a na procházející čekalo mnoho překvapení, např. zpívající kanál. V židovském městě opět vystoupila divadla, mimo jiné Teatr Novogo Fronta a Continua. Na festivalu vystupovaly Tři sestry, Hudba Praha, Wohnout, Anna K a 14 vystupujících hip-hopových kapel a tanečních DJ na druhé scéně v cirkusovém šapitó. Dalšími vystupujícími byli Support Lesbiens, Jiří Macháček se svými Mig 21, taneční SkyLine a mnoho dalších.

2004[editovat | editovat zdroj]

Během tohoto ročníku byla zrušena z důvodu deštivého počasí vystoupení kapel Gotthart a -123 min.. Nicméně, vystoupily kapely Cocotte Minute, Gaia mesiah, Roe - deer, Pražský výběr a mnoho dalších.

2005[editovat | editovat zdroj]

V tomto ročníku se konaly Zámostí v modrém (tak trošku rudém), Open performance. Otevřeno bylo hlavní pódium, tee-a-pee, taneční šapitó a nově bylo otevřeno i druhé alternativní pódium v zadní části festivalového prostoru. Na hlavním a vedlejším pódiu hrály skupiny jako Southpaw, Aneta Langerová, Gaia Mesiah, Wohnout a vše bylo zakončeno koncertem Dana Bárty a jeho Illustrathosphery. V sobotu hrály skupiny Švihadlo, Bow wave, Sto zvířat, 100 stupňů a další. Překvapením sobotní noci byl Moimir Papalescu & The Nihilists. Třešinkou na dortu byla švýcarská rocková legenda The Young Gods, jež nalákala hlavně starší publikum.[2]

2011[editovat | editovat zdroj]

V tomto ročníku byl hlavním hostem festivalu zpěvák Richard Müller.[4]

2016[editovat | editovat zdroj]

Zámostí v modrém v roce 2016

V roce 2016 se festival konal ve dnech 3. a 4. června, festival se konal v tomto roce podvacáté, hlavními hosty festivalu byly např. skupiny Tata Bojs, Mňága a Žďorp, či Rapmasters.[3]

2017[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 se festival konal 2. a 3. června, mezi hosty byly Buty, Houpací koně, Vladimír Mišík, Jiří Schmitzer, -123 min., Mydy Rabycad, Lazer Viking / Sabreheart, Manon Meurt.[5] Spolu s festivalem se konala i výstava Open Per4mance a také doplňkový program v restauračním zařízení Barborka.[6] Dalším programem bylo také tzv. Zámostí v modrém, ulice ve čtvrti Zámostí byly osvětleny modrým světlem a na mnoha místech hrála hudba, která byla přístupná zdarma.[7]

2018[editovat | editovat zdroj]

V roce 2018 se festival bude konat 1. a 2. června. Nově bude zavedena Malá scéna, kde se bude program zaměřovat na děti, jeho součástí budou i cestovatelské přednášky a divadelní představení. V programu se objeví Ondřej Havelka and his Melody Makers, Poletíme?, Bára Poláková, Jan Burian, Klára Vytisková, The Pop, Mucha, Jananas, The Noisy Pots a Fru Fru.[8]

2019[editovat | editovat zdroj]

V roce 2019 se festival konal, 7.–8. června zahrály skupiny jako Wohnout, Tata Bojs, Květy, Prokop Andršt Hrubý Trio nebo Acute Dose.

2020-2022[editovat | editovat zdroj]

V roce 2020 se měl festival konat ve dnech 5. a 6. června, kvůli koronavirové pandemii byl však odsunut. Tentýž osud ho potkal v roce 2021. V roce 2022 se tak festival konal po dvouleté přestávce ve dnech 3. a 4. června. Tohoto faktu využili pořadatelé i v propagačních materiálech. Zúčastnili se skupiny jako J.A.R., Tata Bojs, Vltava nebo Sto zvířat.[9]

2023[editovat | editovat zdroj]

V roce 2023 se festival konal 2. a 3. června, mezi hosty byli např. Mňága a Žďorp, Wohnout, PSH, Mydy, Zrní, Schodiště či Ventolín.[10]

Významní účinkující a hosté[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. HORKÁ, Kateřina. Marketingová komunikace turistické destinace Třebíč. Praha, 2012 [cit. 2017-01-07]. 70 s. Bakalářská práce. Univerzita Karlova v Praze, Fakulta sociálních věd, Institut komunikačních studií a žurnalistiky. Vedoucí práce Nora Dolanská. Dostupné online.
  2. a b c d e f POKORNÝ, Tomáš. Současná hudební scéna na Třebíčsku. Brno, 2015 [cit. 2017-01-29]. 39 s. Bakalářská práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta. Vedoucí práce Aleš Opekar. s. 31. Dostupné online.
  3. a b MAHEL, Luděk. Zámostí nabídne průřez českou hip-hopovou scénou i Mňágu a Žďorp [online]. Třebíčský deník, 2016-04-14 [cit. 2016-05-02]. Dostupné online. 
  4. ČTK. Tahákem letošního Zámostí bude Müller [online]. Třebíčský deník, 2011-05-16 [cit. 2015-12-28]. Dostupné online. 
  5. MAHEL, Luděk. Zámostí nabídne Vladimíra Mišíka, Jiřího Schmitzera nebo kapelu Zrní. Třebíčský deník [online]. VLP, 2017-03-30 [cit. 2017-04-10]. Dostupné online. 
  6. MUSILOVÁ, Zuzana. V Třebíči začal festival Zámostí. Třebíčský deník [online]. VLP, 2017-06-02 [cit. 2017-06-05]. Dostupné online. 
  7. MAHEL, Luděk. Zámostí v modrém, dárek od pořadatelů lidem. Třebíčský deník [online]. VLP, 2017-06-03 [cit. 2017-06-05]. Dostupné online. 
  8. MAHEL, Luděk. Zámostí 2018 nabídne Ondřeje Havelku a zbrusu novou scénu. Žďárský deník. 2018-03-02. Dostupné online [cit. 2018-03-05]. 
  9. Třebíčský festival Zámostí se po covidové pauze vrací. Bude od 3. června - Seznam Zprávy. Seznam zprávy [online]. Seznam.cz, 2022-05-10 [cit. 2022-07-17]. Dostupné online. 
  10. a b MAHEL, Luděk. Festival Zámostí slaví čtvrtstoletí, přát přijede Mňága a Žďorp, Wohnout a Zrní. Třebíčský deník. 2023-05-14. Dostupné online [cit. 2023-09-17]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]