Wikipedista:Psax/Detoxikační náplasti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Federace indických racionalistických sdružení
ZkratkaFIRA
ZakladatelBasava Premanand
Vznik1997
Účelrozvoj vědy a humanismu v Indii, zapojení do podpory tolerance, kritického myšlení, ženských práv, sekularizace a svobody projevu, boj proti kastovnímu systému induismu a jeho násilí (zejména vůči dalitům), pověrám, pseudovědě a dětským sňatkům.
Oficiální webfira.org.in

Federace indických racionalistických sdružení (FIRA) je zastřešující organizace 83 (k roku 2012)[1] racionalistických, ateistických, skeptických, sekulárních a vědeckých organizací v Indii.

Jako vrcholný orgán racionalistických organizací se zasazuje o rozšiřování povědomí o vědě a humanismu v Indii, angažuje se v podpoře tolerance, kritického myšlení, práv žen, sekularizace a svobody projevu a bojuje proti kastovnímu systému a násilí (zejména vůči dalitům), pověrám, pseudovědě a dětským sňatkům.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Federace indických racionalistických sdružení byla založena 7. února 1997 po 10. konferenci sdružení Kerala Yukthivadi Sangham ve státě Kérala. Jejím deklarovaným cílem je koordinovat činnost členských organizací na celostátní úrovni[2].

Zakladatelem FIRA je Basava Premanand, který zemřel 4. října 2009[3] Krátce před svou smrtí vydal Premanand prohlášení, v němž se jasně přihlásil k racionalismu, aby zabránil falešným zvěstem, že se na smrtelné posteli obrátil k bohu[4].

V roce 2004 předložil Premanand na valné hromadě FIRA, která se konala v Bhatindě ve státě Paňdžáb, návrh, aby se předsedou FIRA stal Naréndra Najak. Návrh byl jednomyslně přijat. Premanand a Najak se setkali v roce 1980 nebo 1981, kdy byl Najak tajemníkem Racionalistického sdružení Dakšina Kánada[5]. Současným generálním tajemníkem organizace je U. Kalanathan z Kérala Jukthivadi Sangham. FIRA se rozrostla z přibližně 50 organizací v roce 2005 na 83 organizací v roce 2012[6].

Příslušnost k IHEU[editovat | editovat zdroj]

FIRA je přidružena k Mezinárodní humanistické a etické unii (IHEU) a podporuje minimální prohlášení o humanismu (podle požadavku stanov IHEU 5.1[7]) a Amsterdamskou deklaraci z roku 2002.

Minimální prohlášení[editovat | editovat zdroj]

„Humanismus je demokratický a etický životní postoj, který potvrzuje, že lidské bytosti mají právo a odpovědnost dát svému životu smysl. Zasazuje se o budování humánnější společnosti prostřednictvím etiky založené na lidských a jiných přirozených hodnotách v duchu rozumu a svobodného zkoumání prostřednictvím lidských schopností. Není teistická a nepřijímá nadpřirozené pohledy na skutečnost.“

Členské organizace FIRA[editovat | editovat zdroj]

Jméno Založeno v Založeno Poznámky
Akhil Bhartiya Anddashraddha Nirmoolan Samiti Nágpur, Maháráštra 1982[8] Národní organizace
AMOFOI (Anti-caste Marriage & One-child Family Organization of India). Bhuvanéšvar, Urísa 1980 Zakladatelská jednotka od roku 1997
Ananthapurské racionalistické sdružení Anantapur, Ándhrapradéš
Ándhrapradéš Rationalist Association Khammam, Ándhrapradéš
ARIVU Bellary, Karnátaka
Arjak Sangh Faizabad, Uttarpradéš
Ateistické centrum Vidžajaváda, Ándhrapradéš 1940
Ateistická společnost Indie Višákhapatnam, Ándhrapradéš 13. února 1972
AT Kovoor Memorial Trust Kóžikkót, Kerala
Bihár Buddhiwadi Samaj Patna, Bihár 1985
Bombajsko-gudžarátské racionalistické sdružení Anklešvár, Gudžarát
Racionalistické sdružení Dakshina Kannada Mangalúr, Karnátaka 1976
Demokratické akční fórum dalitů, žen a menšin Kalkata, Západní Bengálsko
společnost pro aktivity a vzdělávání Ekasila Itarsi/Hoshangabad, Madhjapradéš
Federace racionalistických sdružení Karnátaka Karnátaka
Fórum volnomyšlenkářů Bengalúr, Karnátaka
Vědecké fórum Goa Goa
Hajdarábádské racionalistické fórum Hajdarábád, Ándhrapradéš
Indický výbor CSICOP Podanur, Tamilnádu 19??
Jana Vijnana Vedika Vidžajaváda, Ándhrapradéš
Karnátakská federace racionalistických sdužení Karnátaka
Kerala Jukthivadi Sangham Kerala 1935[9]
Maharashtra Andhashraddha Nirmoolan Samiti (MANS) Pune, [[ ]] 1989[10] Oddělení státu Maháráštra
Manava Vikasa Vedika Hajdarábád, Ándhrapradéš
Manavatavadi Vishwa Sansthan Rajghat, Kurukšétra, Harijána
Vědecké fórum Mandya Mandya, Karnátaka
Uríské racionalistické sdružení Urísa
Periyar Rationalists Forum Tiruvanantapuram, Kerala
Fórum racionalistů Tamilnádu
Racionalistická společnost Harijána
Sunday Sapiens Mumbai 2018 Zakladatelská činnost od roku 2012
Satya Shodhak Sabha Surat, Gudžarát
Asociace vědců a racionalistů Indie Kalkata, Západní Bengálsko 1985
Věda pro společnost Džhárkhand 2010
Věda pro společnost Bihár 2010
Science Trust Kóžikkót, Kerala
Soshit Samaj Džhárkhand
Tarksheel Society Paňdžáb 1984
TRUST Bhuvanéšvar
Vicharavadi Sangham Bengalúr, Karnátaka

Národní konference[editovat | editovat zdroj]

FIRA dosud uspořádala dvanáct národních konferencí:

Cílené útoky na racionalisty[editovat | editovat zdroj]

Ačkoli je Indie sekulární demokracií, zákony o rouhání jsou stále uplatňovány podle indického trestního zákoníku a členům Federace indických racionalistických sdružení je běžně vyhrožováno násilím. Sekulární organizace, jako je FIRA, se setkávají s nátlakem a protesty krajně pravicových skupin[11].

V roce 2017 byla novinářka a racionalistka Gauri Lankešová, která otevřeně vystupovala proti hnutí Hindutva, pravicovému indickému nacionalistickému hnutí, zavražděna ve svém domě. Columbia Journalism Review uvádí, že Hindutva je „spojena s aktivitami od lynčování, nepokojů a bombových výbuchů, až po vyhrožování znásilněním, rozčtvrcením, uvězněním a oběšením lidí, kteří jsou vůči nim a jejich sektářské představě o Indii kritičtí.“[12] Narendra Najak z FIRA spolu s mnoha dalšími mezinárodními skeptickými organizacemi odsoudil vraždu Gauri Lankešové v tiskovém prohlášení CFI, kde uvedl: „Jako kolega ze seznamu zasažených těchto organizací jsem smutný, že jsem ztratil dobrou přítelkyni a podporovatelku. Byla jednou z těch, kteří se nebáli říci svůj názor na jakoukoli otázku, kterou považovali za důležitou“[13].

Narendra Dabholkar z organizace Maháráštra Andhašraddha Nirmoolan Samiti (MANS) byl 20. srpna 2013 zastřelen v Puné ve státě Maháráštra. Vražda se odehrála po zavedení zákona proti pověrám a černé magii, který byl krajně pravicovými skupinami považován za „protihinduistický“[14]. V roce 2018 měl Dr. Šantanu Abhjankar, předseda Maháráštra Andhašraddha Nirmoolan Samiti, na CSIConu přednášku o zákonu proti pověrám a černé magii.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KUMARESAN, V. VIII – FIRA National Conference [online]. Modernrationalist, 8. 3. 2012. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Indian CSICOP:FIRA [online]. Indian Skeptic [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. 
  3. Basava Premanand - A Great Skeptic & Human Being. Carvaka 4 India [online]. Carvaka 4 India Foundation for Secularism and Rational Inquiry, 2. 10. 2011. Dostupné online. (anglicky) 
  4. NAYAK, Narendra. Premanand in Abhirami Hospital, Coimbatore. [online]. Nirmukta, 2009-09-22. Dostupné online. (anglicky) 
  5. NAYAK, Narendra. Premanand - My Ideological Father [online]. Nirmukta, 2009-10-15. Dostupné online. (angličtina) 
  6. History [online]. Federation Of Indian Rationalist Associations [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. IHEU Bylaws [online]. International Humanist and Ethical Union, 9. 6. 2009 [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. (anglicky) 
  8. परिचय [online]. अखिल भारतीय अंधश्रधा निर्मुलन समिती [cit. 2023-01-08]. Dostupné online. (hindsky) 
  9. ചരിത്ര വഴികൾ [online]. KeralaYukthivadi.org, 2016-10-25. Dostupné online. (hindsky) 
  10. KAKODKAR, Priyanka. He was not against God but fought exploitation. The Hindu [online]. N. Ravi, 17. 11. 2021. Dostupné online. ISSN 0971-751X. (anglicky) 
  11. DORE, Bhavya. Nonreligious in India face hostility, danger. The National Catholic Reporter [online]. The National Catholic Reporter Publishing Company, 10. 4. 2017. Dostupné online. ISSN 0027-8939. (anglicky) 
  12. DEB, Siddhartha. The killing of Gauri Lankesh. Columbia Journalism Review [online]. Columbia University Graduate School of Journalism, zima 2018. Dostupné online. ISSN 0010-194X. (anglicky) 
  13. KREIDLER, Marc. International Skeptic Organizations Condemn the Murder of Gauri Lankesh in India [online]. Center for Inquiry, 2017-09-08. Dostupné online. (anglicky) 
  14. GHOSH, Deepshikha. Renowned rationalist Narendra Dabholkar shot dead in Pune. NDTV.com [online]. Adani Group, 20. 8. 2013. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]