Čárváka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Čárváka, také Lókájata je neortodoxní škola indické filosofie.[1] Vyznačuje se filosofickým skepticismem a náboženskou lhostejností.[2] Původ pojmu čárváka (cārvāka) je nejistý, podle jedné teorie je jeho význam ve smyslu "přijatelná řeč" (cāru - krásný/přijatelný; vāka - řeč), podle jiných je Čárváka jméno zakladatele této školy.[3] Základním spisem je Bárhaspatja-sútra, který se však nedochoval a známe jen zlomky z citací v jiné literatuře. Pro tuto školu je charakteristický materialismus a ateismus. Přestože tato škola není přímou součástí šesti ortodoxních škol hinduismu, je hinduistickým materialistickým hnutím uvnitř hinduismu.[4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. (anglicky)Radhakrishnan and Moore, "Contents".
  2. (anglicky)Radhakrishnan, Sarvepalli; and Moore, Charles A. A Source Book in Indian Philosophy. Princeton University Press; 1957. Princeton paperback 12th edition, 1989. ISBN 0-691-01958-4. p. 227.
  3. (anglicky)Monier-Williams Sanskrit-English Dictionary (1899); "चार्वाक - Name of a materialistic philosopher (whose doctrines are embodied in the बार्हस्पत्य-सूत्रs)"
  4. (anglicky)Sarvepalli Radhakrishnan and Charles A. Moore. A Sourcebook in Indian Philosophy. (Princeton University Press: 1957, Twelfth Princeton Paperback printing 1989) pp. 227-49. ISBN 0-691-01958-4.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]