Wikipedie:Článek týdne/2011/23

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jaguár americkýzoologické zahradě v Milwaukee

Jaguár americký (Panthera onca) je kočkovitá šelma patřící do rodu Panthera. Je jediným zástupcem tohoto rodu v Americe. Po tygrulvu je největší kočkovitou šelmou a na západní polokouli úplně největší. V současnosti se vyskytuje od Mexika přes velkou část Střední Ameriky jižně do Paraguayeseverní Argentiny. Několik jedinců žije nedaleko Tucsonuamerickém státě Arizona.

Stavbou těla se nejvíce podobá levhartovi, i když je robustnější a většinou většího vzrůstu. Jeho chováníareál jsou spíše podobné chování a areálu tygra. Preferuje deštné lesy, ale vyskytuje se i v zalesněných a otevřených terénech. Žije poblíž vody a stejně jako tygr je zdatným plavcem. Je to samotářský predátor lovící různé druhy živočichů. V potravním řetězci je na vrcholu (v hierarchii nemá vyššího predátora) a má velký význam pro rovnováhu přírody. Jeho skus je mimořádně silný, a to i v poměru k ostatním velkým kočkám. To mu umožňuje lovit krunýřem opatřené plazy a používat neobvyklou metodu usmrcování – prokousnutí lebky oběti mezi ušimausmrcení narušením mozku.

Podle klasifikace IUCN patří mezi téměř ohrožené druhy a jeho populace klesá například z důvodu ztráty vhodného prostředí. Mezinárodní obchod s jaguáry je zakázaný, ale několik jedinců každoročně zemře při konfliktechlidmi, a to hlavně s farmářiJižní Americe. Jaguár byl důležitým symbolem mnoha původních amerických kultur, například MayůAztéků.