Theodor Mokrý

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Ing. Dr. h. c. Theodor Mokrý
Narození1. července 1857
Vodňany
Úmrtí11. srpna 1945 (ve věku 88 let)
Písek
Místo pohřbeníZaniklý hřbitov ve Vodňanech
Národnostčeská
Povoláníentomolog a lesník
Domovské městoVodňany
TitulInženýr Ministerstva veřejných prací
RodičeAntonín a Markéta Mokří
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Theodor Mokrý (1. července 1857 Vodňany11. srpna 1945 Písek) byl český entomolog, odborník na lesnictví a rybářství.

Studium[editovat | editovat zdroj]

Studoval ve Vodňanech (1868–1869) a pak absolvoval Jirsíkovo gymnázium v Českých Budějovicích (1869–1872). Následně studia přerušil a absolvoval povinnou lesnickou praxi (1872–1873) v Libějovicích a v Českém Krumlově (1873–1874), aby poté mohl studovat lesnickou školu v Bělé pod Bezdězem (1874–1876). Ve Vídni vystudoval Vysokou zemědělskou školu, tím získal kvalifikaci pro statní lesní službu.

Život[editovat | editovat zdroj]

V roce 1880 začal pracovat na lesním úřadě v Českém Krumlově a zde se stal zakladatelem a vedoucím Čtenářské besedy a prvním jednatelem místního odboru Ústřední matice školské. V roce 1891 se stal vedoucím rybničního hospodářství v Lnářích, poté i jeho ředitelem a místopředsedou Československé lesnické rady (1919). Od mládí byl členem České lesnické jednoty až do jejího konce. Díky jeho zásluze byla založena Střední rybářská škola ve Vodňanech v roce 1920. Byl zakládajícím členem výboru Československé matice české a také členem sboru pro přípravu naučného slovníku lesnického.[1] V roce 1920 byl zvolen dopisujícím členem a v roce 1927 řádným členem Národohospodářského ústavu české akademie věd a umění. Začátkem dvacátých let pracoval i na českém lesnickém názvosloví z oboru lesní správy. V období světové války se významně uplatňoval v Československé akademii zemědělské v Humpolci a v Masarykově akademii práce v Praze. Mnoho let byl komisařem u zkoušek pro samostatné lesní hospodáře. Po svém odchodu z lesní služby se stal profesorem Lesnické fakulty Českého vysokého učení technického v Praze, do roku 1931 dělal přednášky o rybářství. Je také nositel titulu inženýra Ministerstva veřejných prací z roku 1924.[1]

Rodina[editovat | editovat zdroj]

Theodor Mokrý byl synem politika Antonína Mokrého, který byl předseda Nejvyššího soudu ČR, synem Markéty Mokré a bratr básníka Otakara Mokrého. Manželku ani děti neměl.[2]

Památky[editovat | editovat zdroj]

Památník Theodora Mokrého u Střední rybářské školy ve Vodňanech
Památník Theodora Mokrého u Střední rybářské školy ve Vodňanech

Theodor Mokrý byl pohřben na již zaniklém hřbitově ve Vodňanech. V roce 2000 byla na jeho počest vyrobena pamětní deska u Střední rybářské školy ve Vodňanech na které je napsáno „k uctění památky vynikajícího lesníka a rybářského odborníka“. Ke stodvacátému výročí jeho narození vydalo Městské muzeum a galerie ve Vodňanech knihu Ing. Dr. Theodor Mokrý, život a dílo od Otakara Koreše v roce 1878.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Nejvýznamnějším úspěchem a dílem Theodora Mokrého bylo vyšlechtění nového druhu kapra lysce nazývaného pro nafialovělé zbarvení „modrák“.[3] Pracoval na tomto objevu se svým zástupcem Václavem Peckou po dobu čtrnácti let. Dalším dílem bylo napsání sedmi knih k tematice rybářství a lesnictví.[4] Úspěch a přínos Theodora Mokrého bylo i založení Hydrobiologické stanice Velký Pálenec u Blatné, a také díky Theodorovi Morkému roku 1920 byla zřízena odborná rybářská škola ve Vodňanech.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Theodor Mokrý. Městské muzeum a galerie Vodňany [online]. [cit. 2024-01-10]. Dostupné online. 
  2. Theodor Mokrý. Městské muzeum a galerie Vodňany [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. 
  3. Ing. Dr. h. c. Theodor Mokrý (1857 - 1945): Tvrz Lnáře. tvrz.lnare-obec.cz [online]. [cit. 2024-01-10]. Dostupné online. 
  4. Knihy a práce Theodora Mokrého. Městské muzeum a galerie Vodňany [online]. [cit. 2023-04-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Soupis knih Theodora Mokrého