Tekoma vzpřímená

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTekoma vzpřímená
alternativní popis obrázku chybí
Trubkovité květy tekomy vzpřímené
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídavyšší dvouděložné (Rosopsida)
Řádhluchavkotvaré (Lamiales)
Čeleďtrubačovité (Bignoniaceae)
Rodtekoma (Tecoma)
Binomické jméno
Tecoma stans
(L.) Juss. ex Kunth
Synonyma
  • Bignonia frutescens Mill. ex A. DC.
  • Bignonia stans L.
  • Gelseminum stans (L.) Kuntze
  • Stenolobium stans (L.) Seem.
  • Tecoma mollis Kunth [2][3][4]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tekoma vzpřímená[5] (Tecoma stans), česky též protiha vzpřímená,[6] je teplomilná okrasná rostlina, která je pro atraktivní vzhled svých žlutých trubkovitých květů rozšířena téměř ve všech oblastech zeměkoule, kde neklesá teplota pod bod mrazu.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Pochází ze subtropických a tropických oblastí Nového světa, od jihu Spojených států amerických až po sever Argentiny. Rostlina byla pro svůj vzhled a nenáročné pěstování rozšířena do Afriky, Jihovýchodní Asie, Austrálie i na ostrovyTichomoří, kde zplaněla a stala se obtížným plevelem.[7]

Ve své domovině roste na poměrně neúrodných stanovištích s vápnitou kamenitou půdou, v  roklích, okolo cest a ve světlých lesích s dlouhým obdobím sucha prostřídaným jen nízkými srážkami; pro svou malou náročnost se využívá k zastavení eroze půdy. Naopak v nově osídlených oblastech upřednostňuje výživné, středně vlhké půdy a často je k vidění v okolí lidských sídel kde rychle vytváří souvislé porosty na narušovaných místech. Vyrůstá do nadmořské výšky 1500 m n. m.[2][8][9]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Nízké stromy nebo husté keře dorůstající do 5 m, zřídka i výše. V tropických oblastech jsou stálezelené a v chladnějších opadávají, snesou pokles teploty jen do -2 °C. Kořeny, z kterých rostlina opětovně obráží, u některých kultivarů přežijí mráz i pod -14 °C. Kůra kmene a starších větví dostává světle hnědou barvu a korkovatí. Na tenkých, nazelenalých větvích vyrůstají vstřícně krátce řapíkaté zpeřené listy až 40 cm dlouhé, jasně zelené a na spodní straně jemně chlupaté. Jsou složené ze 3 až 11 podlouhlých kopinatých nebo eliptických lístků se špičatým vrcholem a pilovitým okrajem. Největší koncový lístek dosahuje délky od 4 do 20 cm a šířky 1 až 6 cm, boční lístky bývají dlouhé 3 až 9 cm a široké 0,8 až 2,5 cm, jejich řapíčky jsou dlouhé do 1 cm.

Nápadné pětičetné oboupohlavné a jen slabě vonné květy mají stopky 4 až 8 mm dlouhé. Vyrůstají na koncích větviček ve vztyčených květenstvích hroznech které bývají až 20květé. Malý kalich je složen ze zelených trojúhlých lístků. Trubkovitá koruna je dlouhá až 6 cm; u báze je úzká, pak se nálevkovitě rozšiřuje a zakončena je překrývajícími se širokými laloky s lemem částečně zvlněným. Korunní lístky jsou barvy žluté, v květní trubce mají 7 načervenalých proužků. V květu jsou 4 chlupaté zakřivené tyčinky dvě a dvě nestejně dlouhé (1,5 až 2 cm) nesoucí čárkovité žluté prašníky a jedna kratší patyčinka délky jen 0,5 cm. Z protáhlého svrchního semeníku vyrůstá asi 2 cm dlouhá čnělka s dvoulaločnou bliznou. Květy opylují včely, motýli a přilétají k nim i kolibříci. Med vyrobený z pylu těchto květů je považován za jedovatý.

Podlouhlé vřetenovité plody jsou hnědé tobolky ve tvaru lusků, na průřezu jsou kulaté a visí ve skupinách. Dosahují délky 16 až 20 cm a šířky jen 0,5 až 1 cm, na koncích jsou zúžené. Tobolky pukající podélně ve švu obsahují množství zploštělých semen, 7 až 9 mm dlouhých, která mají nažloutle bílá blanitá křídla. Ploidie: n = 18.[2][8][9][10][11]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

Tekoma vzpřímená se většinou rozmnožuje čerstvými semeny, která z jara klíčí v písčité půdě do 4 týdnů asi z 85 %. Řízky z polodřevnatých větviček zasazené v létě zakoření při velké vzdušné vlhkosti. Semena nebo přímo mladé rostlinky jsou nabízeny ke koupi zahradnickými závody.[8][9]

Význam[editovat | editovat zdroj]

Tekoma vzpřímená patří k oblíbeným tropickým rostlinám téměř po celé zeměkouli, v mírném podnebném pásmu (např. v ČR) se vysazuje do kontejnerů a přezimuje při teplotě 5 až 12 °C. Mimo klasické žluté barvy se pěstují také odrůdy kvetoucí oranžově. Květy po opadu vydrží ještě dlouho, než uschnou, vytvářejí pod rostlinou zlatý koberec. Pro omlazení a zvýšení počtů květů ji lze v předjaří seřezávat a tvarovat.

Rozkvetlých květů se používá k ochucení jídel a sirupů, kořene jako náhražky chmele při výrobě piva. Mladé větve a listy jsou alternativním krmivem pro skot a kozy. Dřevo se využívá k výrobě nábytku, luků a kanoi, dobře se opracovává a soustruží, slouží i jako palivo. Z listů se vyrábí insekticidní přípravky proti některým motýlím housenkám. Obsahují také sloučeniny zvané „catnip“, které svou vůní lákají kočkovité, obdobně jako naše šanta kočičí.

Květ rostliny se používá v lidovém léčitelství při léčbě cukrovky, drcená kůra k hojení povrchových ran a kořen při poranění vnitřních orgánů a zažívacích obtížích, odvar z listů slouží k přípravě nervového tonika a mírní alkoholem způsobenou nevolnost. Má však i nepříjemnou vlastnost, šťáva z listů ve větším množství podporuje růst kvasinek kandida bělostná (Candida albicans), které způsobují na pokožce obtížně léčitelnou mykózu.[2][8][9]

Poznámka[editovat | editovat zdroj]

Tekoma vzpřímená je oficiální květinou Amerických Panenských ostrovů a národní květinou Bahamských ostrovů.[2]

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. a b c d e SVOBODOVÁ, Věra. BOTANY.cz: Protiha vzpřímená [online]. BOTANY.cz, rev. 05.03.2011 [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. 
  3. ZICHA, Ondřej. BioLib.cz: Tecoma stans [online]. BioLib, o. s., rev. 28.06.2006 [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. 
  4. Katalog botanických zahrad Florius: Protiha vzpřímená [online]. Unie botanických zahrad ČR, Botanická zahrada hl. m. Prahy, Praha 7 [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. 
  5. KUNTE, Libor; ZELENÝ, Václav. Okrasné rostliny tropů a subtropů. Praha: Grada, 2009. ISBN 978-80-247-1548-3. 
  6. Florius - katalog botanických zahrad [online]. Dostupné online. 
  7. Risk Assessments for Hawaii and the Pacific Islands: Tecoma stans [online]. Department of Agriculture, Fisheries and Forestry, Canberra, AU [cit. 2012-07-26]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-04. (anglicky) 
  8. a b c d Tecoma stans [online]. CONABIO Comisión Nacional Biodiversidad Mexicana, Mexico City, Mexico [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. (španělsky) 
  9. a b c d Plant Profile List: Tecoma stans [online]. Floridata.com, Tallahassee, FL, USA [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  10. Flora of Pakistan: Tecoma stans [online]. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA, USA [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. (anglicky) 
  11. Dendrologie.cz: Tecoma stans [online]. P. Horáček a J. Mencl, rev. 09.02.2007 [cit. 2012-07-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]