Tchaj-wan (Čínská lidová republika)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Tchaj-wan
Geografie
StatusProvincie
Rozloha35 581 km²
Časové pásmoUTC+08:00
Geodata (OSM)hodnoty OSM, WMF
Obyvatelstvo
Počet obyvatel23 140 000 (2010)
Hustota zalidnění650,3 obyv./km²
Národnostní složeníChanové 98%
Správa regionu
StátČínaČína Čína
Mezinárodní identifikace
ISO 3166-2CN-TW
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tchaj-wan (tradiční znaky: 臺灣 nebo 台灣; zjednodušené znaky: 台湾; pinyin: Táiwān) je 23. provincií správního systému Čínské lidové republiky (ČLR), kterou ČLR sice nárokuje, ale fakticky je ovládána Čínskou republikou na Tchaj-wanu.

De facto existuje na ostrově Tchaj-wan samostatný demokratický stát, který není oficiálně uznán stálými členy Rady bezpečnosti Spojenými státy americkými, Velkou Británií, Francií, Ruskem ani drtivou většinou dalších států, členů OSN, včetně České republiky.

Název[editovat | editovat zdroj]

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) používá k označení území název Čínská Taipei, Čínská Tchaj-pej, anglicky Chinese Taipei.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Tchaj-wan je ostrovní provincií, a proto nemá suchozemskou hranici. Leží jihovýchodně od čínské provincie Fu-ťien. Sestává z ostrova Tchaj-wan (Formosa) a přilehlých ostrůvků, včetně Peskadorského souostroví.

Administrativní členění[editovat | editovat zdroj]

Administrativní členění provincie podle vlády ČLR se datuje do období před rokem 1949, a proto vedení ČLR neuznává administrativní členění vytvořené Čínskou republikou po tomto roce. Tudíž města Tchaj-pej a Kao-siung zůstávají součástí provincie Tchaj-wan (v členění Čínské republiky jsou samostatnými centrálně spravovanými městy na úrovni provincie) a správním střediskem není Čung-sing, ale zůstává jím Tchaj-pej.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]