Souhvězdí Fénixe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Souhvězdí Fénixe
Souhvězdí Fénix
Souhvězdí Fénix
Latinský názevPhoenix
Latinský genitivPhoenicis
Latinská zkratkaPhe
Rektascenze23 h 25 m až 2 h 25 m
Deklinace−39,5° až −57,5°
Rozloha469 čtverečných stupňů
Viditelnost na zeměpisné šířce+32° až −90°
Nejlepší pozorovatelnost v ČRPrakticky nepozorovatelné
Počet hvězd jasnějších než 3m1
Nejjasnější hvězdaAnkaa (α Phe) (2,39m)
Sousední souhvězdíSochař
Jeřáb
Tukan
Malý vodní had
Eridanus
Pec

Fénix je jedno z 88 souhvězdí moderní astronomie, leží na jižní obloze. Bylo prvně popsáno dánskými mořeplavci Pieterem Dirkszoon Keyserem a Frederickem de Houtmanem. Johann Bayer ho v roce 1603 zobrazil ve svém atlase Uranometria a pomohl tak k jeho rozšíření.

Pojmenováno je podle mytického ptáka Fénixe, který získává nový život tím, že povstane z popela svého předchůdce.

Souhvězdí se skládá ze 13 hvězd, které dosahují nejvýše 5. hvězdné velikosti (zhruba 40 do 6. magnitudy). Souhvězdí je viditelné prakticky pouze jižně od 45° s. š. Leží mimo Mléčnou dráhu mezi FomalhautemJižní ryby a AchernaremEridana. Lze říci, že nad obzor vystupuje jen jeho severní část v jarních měsících. Těsně nad obzorem se celé souhvězdí objevuje až v jižních oblastech Středozemního moře.

Hvězdy[editovat | editovat zdroj]

Hvězda Jméno Hvězdná velikost
α Phe Ankaa 2,39m
β Phe β Phe 3,32m
γ Phe γ Phe 3,41m

Nejjasnější hvězda, Alfa Phoenicis se jmenuje Ankaa, což je arabský výraz pro Fénixe. Jedná se o oranžového obra se zdánlivou velikostí 2,4 mag. Beta Phoenicis je dvojhvězda složená ze dvou žlutých obrů a zdánlivé velikosti 3,3. Ný Phoenicis má prachový disk, přičemž souhvězdí má dalších deset hvězdných systémů se známými planetami. Gamma Phoenicis je červený obr vzdálený 235 světelných let. HE0107-5240 je možná jedna z nejstarších dosud objevených hvězd (musela vzniknout velmi brzy po Velkém třesku). Je 10 000krát slabší než nejslabší hvězdy viditelné pouhým okem a je zhruba 36 000 světelných let daleko.

Objekty[editovat | editovat zdroj]

V souhvězdí lze nalézt nedávno objevené galaktické kupy El Gordo a kupa Fénix, které se nacházejí 7,2 a 5,7 miliard světelných let od nás. Jedná se o jedny z největších objektů ve viditelném vesmíru. Jinak je poměrně chudé na významné hvězdokupy. NGC 625 je trpasličí nepravidelná galaxie o hvězdné velikosti 11,0 mag, vzdálená 12,7 milionů světelných let. Robertův Kvartet je skupina čtyř galaxií (složená z nepravidelné galaxie NGC 87 a tří spirálních NGC 88, NGC 89 a NGC 92), leží zhruba 160 mil. světelných let daleko.

Meteorické roje[editovat | editovat zdroj]

V souhvězdí leží radiant meteorického roje Phoenicidy, který se vyskytuje kolem 5. prosince. Poprvé byl pozorován 3. prosince 1887, smršť meteorů byla zvláště intenzivní v prosinci 1956 a bývá spojována s rozpadem komety 289P / Blanpain.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]