Souhvězdí Mikroskopu

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Souhvězdí Mikroskop
Souhvězdí Mikroskop
Souhvězdí Mikroskop
Latinský názevMicroscopium
Latinský genitivMicroscopii
Latinská zkratkaMic
Rektascenze20 h 30&nbp;m až 21 h 35 m
Deklinace−27,5° až −45°
Rozloha210 čtverečných stupňů
Viditelnost na zeměpisné šířce+45° až −90°
Nejlepší pozorovatelnost v ČRZáří
Počet hvězd jasnějších než 3m0
Nejjasnější hvězdaγ Mic (4,7m)
Sousední souhvězdíKozoroh
Střelec
Dalekohled
Indián
Jeřáb
Jižní ryba

Mikroskop je jedno z 88 souhvězdí moderní astronomie, leží na jižní obloze. Souhvězdí zavedl Nicolas-Louis de Lacaille roku 1754. Pojmenoval ho podle vynálezu, který koncem 16. století způsobil obrovský pokrok ve vědě, protože vědci mohli poznávat přírodu ve velmi malých rozměrech.

Hvězdy[editovat | editovat zdroj]

Hvězda Jméno Hvězdná velikost
γ Mic γ Mic 4,7m
α Mic α Mic 4,89m

Mikroskop je souhvězdí mimořádně chudé na jasné hvězdy a objekty. Nejjasnější hvězda gama Microscopii dosahuje hvězdné velikosti jen 4,67. Tato hvězda původně patřila do souhvězdí Jižní ryby jako 1 Piscis Austrini. Alfa Microscopii má jasnost jen 4,88 magnitud. Má průvodce desáté magnitudy ve vzdálenosti 10,5″. Jasnější složky má spektrální typ G8, a proto je zbarvená dožluta. Jasnost ostatních hvězd přesahuje pátou magnitudu anebo se k ní blíží. Theta Mic je trojhvězda. U těsného páru hvězd se vzdáleností jen 0,5″ se nachází třetí složka vzdálená 78,4″. Hvězdy jasnějšího páru mají magnitudy 6,4 a 7,0, jejich slabší společník přibližně 10,5.

Objekty[editovat | editovat zdroj]

Souhvězdí je bez jasných zajímavých objektů. Lze v něm nalézt jen několik slabých galaxií, z nichž nejjasnější je spirálová galaxie NGC 6925. Severozápadně od ní leží další spirální galaxie NGC 6923, ta je však téměř o magnitudu slabší (jasnost 12,1 mag).

Poloha[editovat | editovat zdroj]

Mikroskop patří mezi nejnezřetelnější a nejnenápadnější souhvězdí vůbec. V našich zeměpisných šířkách Česka nevychází celé nad obzor. V jižnějších zeměpisných šířkách je možné (s problémy) ji najít přímo pod Kozorohem. Na východě sousedí s Jižní rybou, na západě s poměrně výrazným obrazcem Střelce.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]