Slávek Janda

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O českém politikovi a poslanci ČNR za ČSL pojednává článek Bohuslav Janda (politik).
Slávek Janda
Základní informace
Rodné jménoBohuslav Janda
Narození14. dubna 1952 (72 let)
Československo Praha, Československo
ŽánryArt rock, New Wave, Hard rock, Pop, Funky
Povolánízpěvák, kytarista
PříbuzníPetr Janda (sourozenec)
Web[1]
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Slávek Janda (* 14. dubna 1952 Praha) je český kytarista, skladatel, zpěvák a producent, známý především jako leader skupiny Abraxas.

Život[editovat | editovat zdroj]

Na kytaru začal hrát ve 12 letech. Ve 14 letech založil se svými spolužáky první hudební skupinu Čepičkáři. Skupina pravidelně zkoušela v místním agitačním středisku a byla po čase komunisty vykázána. Zanedlouho poté založil druhou skupinu Sins of Fathers (repertoár Ten years after). První veřejné vystoupení se odehrálo na podzim roku 1968. V té době začal navštěvovat Ježkovu konzervatoř, kde studoval např. pod vedením prof. Matausche či Karla Velebného.

V dalším období se skupina zmenšila na trio a změnila svůj název na Lazy Free. V této skupině vznikla i první vlastní píseň Procházka pro tři. Později ve skupině hrál např. Jaromír Helešic. Kolem roku 1969 začal hrát se skupinou Exit, kde na bicí hrál bubeník Anatoli Kohout a na basovou kytaru Vladimír Padrůněk. Skupina zkoušela v S-klubu na Vinohradech.

Jeho první profesionální zkušeností bylo následné angažmá v doprovodné skupině Hany Zagorové. Opravdu mizerná kapela sice program jakž takž nazkoušela, ale nikdy se Zagorovou živě nevystoupila. Těsně před premiérou byla vyhozena. Poté následovala sezóna se skupinou Perpetuum mobile: Tony Vacek, Ludvík Šíma, Milan Broum a Borek Kadlec. V dalším roce krátce působil ve skupině Abraam. Další významnou epizodou byla spolupráce s Petrem Novákem od roku 1973 do roku 1979. V témže období v roce 1976 se zrodil Abraxas.

Abraxas[editovat | editovat zdroj]

Po třech letech hraní s oběma skupinami se rozhodl jít vlastní cestou a opustil Petra Nováka. Skupina Abraxas šla poměrně rychle nahoru. Již v roce 1977 natočila dva singly a začala pravidelně koncertovat.

Kolem roku 19801983 zažívala skupina vrchol své slávy. V roce 1982 natočila první LP desku s názvem Box. Ovšem již na přelomu let 1983–1984 došlo k zásadní změně ve skupině, odešel Miroslav Imrich a Ivan Pelíšek. Skupina dále pokračovala v novém složení a Slávek Janda převzal roli zpěváka. V roce 1984 byla natočena další deska skupiny s názvem Manéž. Skupina v této době velmi často koncertovala po celém Československu. V roce 1986 natočila další LP desku s názvem Šťastnej Blázen. Na počátku roku 1986 došlo k další změně ve složení a na post zpěváka přišel textař Pepa „Mrak“ Vondrášek. Vznikla akustičtější podoba Abraxasu s kontrabasem Vítka Švece a perkusemi Imrana Zangiho.

Další skupiny[editovat | editovat zdroj]

Od roku 1987 následovala dvouletá spolupráce s Janou Koubkovou v seskupení Panta Rhei alias Yandim Band. Zároveň o rok později začal pracovat na projektu se zpěvačkou Jayou (Yandim Band). V této skupině hráli Roman Holý, Imran Zangi, Ivan Myslikovjan, Michal Hejna, Ivan Doležálek/ Wimpy, Athina Langoska.

V roce 2005 si založil acid funkovou skupinu Slávek Janda Banda (SJB), se kterou vydal dvě alba Jsou cejtit peklem a Silikon). Od roku 1996 došlo k obnovení Abraxasu téměř v původní sestavě (Imrich, Pelíšek). Vyšlo album Sado Maso. V roce 2000 vyšlo album Rituál. Koncem října 2008 oslavil 40 let účinkování na české hudební scéně, což vyvrcholilo koncertem tří jeho nejznámějších kapel: SJB, Yandim Band a samozřejmě Abraxas. Tento koncert byl zaznamenán na DVD, které vyšlo spolu s časopisem Report na jaře 2009. Tento koncert také zapříčinil obnovení činnosti již zmiňované skupiny Yandim Band.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]