Rosnička japonská

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxRosnička japonská
Rosnička japonská
Rosnička japonská
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaobojživelníci (Amphibia)
Řádžáby (Anura)
Čeleďrosničkovití (Hylidae)
Rodrosnička (Hyla)
Binomické jméno
Hyla japonica
Günther, 1859
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Rosnička japonská (Hyla japonica) je žába z čeledi rosničkovití (Hylidae) a rodu rosnička (Hyla). Druh popsal Albert Günther v roce 1859.[1] Mezinárodní svaz ochrany přírody řadí tento druh mezi málo dotčené.

Výskyt[editovat | editovat zdroj]

Rosnička japonská obývá všechny čtyři hlavní ostrovy Japonska, areál jejího rozšíření se dále táhne přes Jižní Koreu, Severní Koreu, Mongolsko, Čínu a jižní ruský Dálný východ, kde žije především v údolích u řek Amur a Ussuri. Mimo oblastí Bajkalu a Mongolska je v celém svém areálu výskytu druh hojný. K životu dává přednost lesům, a to jak smíšeným, tak listnatým, dále žije například na loukách, v bažinách či na rýžových polích, dovede se přizpůsobit i životu ve městech.[2]

Popis[editovat | editovat zdroj]

Rosnička japonská je malá žába měřící 30–52 mm, pulci měří 4 až 5 mm. Na prstech tomuto druhu rostou přísavky. Záda jsou zelená a hladká, zatímco břicho světlé a granulované. Po bocích se od hlavy táhnou tmavé podélné pruhy, jež dále se dále rozpadají do skvrnitého vzoru, případně mohou být částečně redukovány. Krk je u samců nahnědlý a zvrásněný (kvůli rezonančnímu měchýřku), samice ho mají hladký a lesklý. Druh se vzhledem podobá rosničce zelené (Hyla arborea), má však na rozdíl od ní kratší nohy a částečně se liší zbarvením.

Chování[editovat | editovat zdroj]

Rosnička japonská

Rosnička japonská se ozývá harmonickými zvuky o frekvenci 1,7 kHz, trvajícími 0,1–0,2 sekund a opakovanými v intervalech 0,2–0,5 sekund. Samci takto mohou volat v noci i ve dne, lov však probíhá prakticky výhradně za soumraku. Potravu tvoří především suchozemští bezobratlí, například pavouci, brouci, dvoukřídlí, blanokřídlí, rosničky požírají rovněž housenky motýlů, naopak vodní živočichy příliš neloví. Mladé žáby pojídají mšice a cikády. Rozmnožování nastává od počátku května do konce července. Probíhá ve stojatých vodách, jako jsou rybníky či louže, oblíbeným místem pro reprodukci jsou rýžová pole. Celkový počet vajíček, která měří v průměru 1,1 až 1,5 mm, činí 340–1500; samice je klade buďto jednotlivě, nebo v malých shlucích o 7–100 vajíčcích. Pulci se líhnou většinou v létě nebo na podzim, v dospělce se začnou měnit při dosažení velikosti 35 až 45 mm. Pohlavní dospělosti tato žába dosahuje ve 3 až 4 letech života a dožívá se 6–11 let.

Přibližně od záříříjna do dubnakvětna tento druh hibernuje; někdy přezimovávají rovněž pulci.[3]

Ohrožení[editovat | editovat zdroj]

Nebezpečí pro tento druh může představovat ztráta přirozeného prostředí, znečišťování vodních toků a sucho. Díky rozsáhlému areálu výskytu, spojenému se stabilní velkou populací a schopností obývat řadu přirozených prostředí, je rosnička japonská hodnocena Mezinárodním svazem ochrany přírody jako málo dotčený druh.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Japanischer Laubfrosch na německé Wikipedii.

  1. BioLib.cz – Hyla japonica [online]. BioLib.cz. Dostupné online. 
  2. a b Hyla japonica (Japanese Tree Frog). www.iucnredlist.org [online]. [cit. 2016-07-30]. Dostupné online. 
  3. AmphibiaWeb - Hyla japonica. amphibiaweb.org [online]. [cit. 2016-07-30]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HIRAI, Toshiaki; MATSUI, Masafumi. Feeding Habits of the Japanese Tree Frog, Hyla japonica, in the Reproductive Season. Zoological Science. Roč. 17, čís. 7, s. 977–982. Dostupné online. DOI 10.2108/zsj.17.977. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]