Někdo se dívá

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Někdo se dívá
Původní názevSliver
Země původuSpojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykangličtina
Délka107 min
Žánryerotický thriller, romantický film
PředlohaVrah vo vežiaku
NámětIra Levin
ScénářJoe Eszterhas
RežiePhillip Noyce
Obsazení a filmový štáb
Hlavní roleSharon Stoneová
William Baldwin
Tom Berenger
Martin Landau
ProdukceRobert Evans
HudbaHoward Shore
KameraVilmos Zsigmond
StřihRichard Francis-Bruce
William Hoy
Výroba a distribuce
PremiéraUSA 21. květen 1993
Česko 23. září 1993
Produkční společnostParamount Pictures
DistribuceParamount Pictures
Rozpočet40 milionů $
Tržby116,3 milionů $[1]
Někdo se dívá na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Někdo se dívá (v anglickém originále Sliver) byl erotický thriller z roku 1993, který byl založený na stejnojmenném románu Iryho Levina.[2] Film pojednává o nevyjasněných úmrtích a jiných událostech ve výškovém bytovém domě v centru New Yorku. Film podle scénáře Joea Eszterhase, natočil režisér Phillip Noyce. Film byl obsazen hvězdami jako Sharon Stone, William Baldwin a Tom Berenger.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Sharon Stone

Carly Norris je editorkou knih, která se po rozvodu přestěhuje do New York City, zde si na Manhattanu pronajímá apartmá v přepychové budově, tzv. sliver building,[pozn. 1] s číslem 113. V tomto domě dochází k podivným úmrtím.

Na večírku se potkává s dalšími obyvateli domu, vč. návrháře videoher Zeka Hawkinse, spisovatele novel (ve filmu píše detektivní romány) Jacka Landsforda, který mimo jiné trpí impotencí, modelkou Vidou Warrenovou, která je ve skutečnosti call girl, a Gusem Halem, který je profesorem videografie na New York University. Nájemníci se shodují na tom, že Carly je neskutečně podobná Naomi Singerové, předchozí nájemníci bytu, kde teď Carly bydlí. Naomi zemřela, když za nevyjasněných okolností vypadla z balkónu svého bytu.

Jednoho dne se Carly a Zek potkávají při ranním joggingu, Zek ji pozve k sobě do bytu. Později mezi nimi vznikne sexuální vztah. Mezi tím začne Carly pronásledovat Jack Landsford a varuje ji před Zekem. Říká ji, že je „nemocný". Když se Jackovo chování stává stále více dotěrnější, tak Gus a Vida zemřou za podezřelých okolností. Zek prozradí Carly, že to on je majitelem domu číslo 113, který získal dědictvím po svém bohatém otci. Jako majitel domu číslo 113 Zeke instaloval v celé budově kamerový systém, který mu z tajné místnosti umožňuje sledovat všechny nájemce, vč. intimního života, např. když Carly masturbuje ve vaně. Pomocí dedukce a také jedné tajné nahrávky se Carly dozví, že to Jack zabil Naomi z vášně. Jack žárlil na Zekeho, který měl sexuální vztah s Naomi a několika dalšími nájemníky z domu. Jack napadne Carly u ní v bytě, ona jej v sebeobraně zastřelí. Je naštvaná na Zekeho za to, že zadržuje důkazy o vraždě Naomi, a současně žárlí na jeho intimní styky s ostatními nájemníky, Carly rozstřílí Zekeho „dozorčí místnost". Ještě před svým odjezdem mu řekne: „začni žít život" (anglicky get a life)

Téma[editovat | editovat zdroj]

Film vychází ze stejnojmenného knižního románu, novely z roku 1991, od amerického autora Ira Levina.[2] V knize jsou hlavní postavy – Kay Norris a Petr Hawkins, které ve filmu nahradily role se jmény Carla Norris (Sharon Stone) a Zek Hawkins (Wiliam Baldwin).

Tento film patří do kategorie tzv. psycho-thrillerů. Navazuje na úspěšný model filmu Základní instinkt, a to nejen prostřednictvím stejných tvůrců, ale především díky stupňování erotické atmosféry a rafinované hry s divákem, který je do poslední chvíle na pochybách, kdo je vlastně vrah. Chladně smyslná Sharon Stoneová se ve filmu mění ze svědkyně v oběť trestného činu.

Režisér Phillip Noyce využil příležitosti pro ozvláštnění kriminálního příběhu motivem tajného sledování nic netušících lidí. Téma voyeurismu spojil s erotickými scénami a s napětím. On i scenárista vyšli z předlohy známého spisovatele Iryho Levina, který v románě Silver[pozn. 1] , opět rozehrál syžet tajuplného domu, podobně jako v knize Rosemary má děťátko.[3]

Obsazení[editovat | editovat zdroj]

Sharon Stoneová Carly Norris
William Baldwin Zeke Hawkins
Tom Berenger Jack Landsford
Polly Walker Vida Warren
Colleen Camp Judy Marks
Amanda Foreman Samantha Moore
Martin Landau Alex Parsons
Nicholas Pryor Peter Farrell
CCH Pounder poručík Victoria Hendrix
Nina Foch Evelyn McEvoy
Keene Curtis Gus Hale
Anne Betancourt Jackie Kinsella
Tony Peck Martin Kinsella
Allison Mackie Naomi Singer
Frantz Turner vrátný
Melvyn Kinder doktor Palme
Radu Gavor Dmitri
José Rey detektiv Corelli
Jim Beaver detektiv Ira
Gilbert Rosales strážný Rodriguez
Mik Scriba policista
Steve Carlisle policista
Mark Bramhall číšník
Sid McCoy pan Anderson
Katharine Pope Glorie Alden
Sandy Gutman Ted Weisberger
Christine Toy reportérka
Robin Groves Paní Ballingerová
Philip Hoffman reportér
Matthew Faison Pan Ballinger
Nicole Orth-Pallavicini reportérka
Arthur Eckdahl vztekající se muž
Marnette Patterson dcera Ballingerových
Patricia Allison vztekající se žena
Bernie McInerney duchovní
James Noah vrátný
Eduardo N.T. Andrade vrátný
Victor Brandt detektiv McCracken
Ryan Cutrona detektiv Ennis
Robert Miano detektiv Howard
Steve Eastin detektiv Phillip
Wendy Cutler paní Colson
Craig Hosking pilot vrtulníku
Cliff Fleming pilot vrtulníku
Christine Avila lékařka
Rick Collins řidič nákladního auta
Cheryl Hunter sekretářka
Leonard Kelly-Young kněz
Garey McGhie ředitel
Phillip Noyce holící se muž
Nick Taylor bezdomovec

Výroba[editovat | editovat zdroj]

Umístění děje[editovat | editovat zdroj]

Ve filmu má budova adresu 113 východní a 38. ulice na Manhattanu (GPS 40.749356, -73.978458). Skutečná budova, která se ve filmu objevuje, je známá jako Morgan Court Condominun (GPS 40.748680, -73.981847), která se nachází na 211 Madison Avenue v New Yorku, tedy jeden blok na západ a dva bloky jižně od filmové adresy. Budova se od té doby stala kondominiem. Byla postavena v roce 1985 a má 32 podlaží. Ve filmu bylo využito nádvoří této budovy, lobby bylo z apartmánového domu v Los Angeles.

Původní konec[editovat | editovat zdroj]

Původní konec filmu byl, že vrahem nebyl Jack, ale Zeke, šlo o protivníky (antagonisty). Zeke a Carly letí nad havajskou sopkou, když Zeke náhle přizná své zločiny. V tu chvíli navede letadlo do sopky, na divákovi je, aby si závěr vytvořil sám, tedy zda to přežili.[4] Při natáčení této poslední scény došlo ke zničení vrtulníku. Po ukončení vyšetřování byla pilotovi vrtulníku dočasně pozastavena licence. Záběry, které byly pořízené během letu, byly zničeny.[5] Při neoficiálním promítání se divákům nelíbila situace, ve které je Carly, resp. její amorální chování, když ve filmu ve scéně ve vrtulníku řekne Zekovi, že důkazy proti němu jsou „někde v bezpečí", tím naznačila, že byla ochotna krýt jeho kriminální minulost. Závěr filmu tak musel být narychlo vytvořen a natočen. Scenárista Joe Eszterhas přišel během 3 dnů s pěti variantami.[6]

Uvedení filmu[editovat | editovat zdroj]

Film měl premiéru 19. května 1993 v Mann National Theatre, ve Westwoodu, Los Angeles.[7] Oficiální promítání bylo zahájeno o dva dny později, 21. května. Film dostal od kritiků negativní hodnocení. Na Rotten Tomatoes měl rating 11%, a to na základě recenzí od 27 kritiků.[8] Hlavním předmětem kritiky bylo, že film poskytoval málo přesvědčivých scén, které by jej charakterizovaly jako thriller. Dalším důvodem bylo, že oproti románové předloze byl film dosti povrchní, a někteří herci nebyli ve „formě". Další kritika byla na střih a závěr filmu, který byl uspěchaný a nepřesvědčivý.[9] [8]

MPAA, Problémy s hodnocením[editovat | editovat zdroj]

Podle Showtime byl vytvořen film pro noční vysílání, tzv. NC-17, v debatě zařazení filmu do kategorie NC-17 nebo kategorie R, šlo výhradně o to, že byl vidět nahý muž pohledem zepředu, tedy vč. přirození. Paramount vydal neklasifikovanou verzi na videu, kde nebyly vidět žádné scény s nahými muži, přesto zůstalo dosti nahých scén, kde byla vidět ženská nahota.

Box office[editovat | editovat zdroj]

Film debutoval v prvním týdnu jako č.1 v tržbách na pokladnách kin, ve výši 12,1 milionů dolarů ve 2093 kinosálech. V druhém týdnu se propadl na 6 místo, V tržbách vydělal 36,3 milionu dolarů na domácím trhu a 80 milionů dolarů mimo USA, tedy celkových 116,3 milionu dolarů po celém světě.[1]

Domácí video[editovat | editovat zdroj]

Film uveden na VHS ve dvou verzích, s hodnocením střihu R a jako nehodnocená verze (původní střih NC-17). V březnu 2006, kdy byla premiéra filmu Základní instinkt 2 s Sharon Stone v hlavní roli, byl film Někdo se dívá vydán také na DVD, bez úprav poměru stran, tedy 2,35. Na DVD byla verze NC-17, střihová verze R byla distribuována pouze pro půjčovny. Na nosiči byly vypnuté některé funkce, aby jej bylo možné sledovat v poměru stran 2,10. Kvalita filmu na disku byla kritizována recenzenty za to, že ve filmu bylo neobvykle velké množství nečistot a škrábanců, které byly charakteristické pro film, který byl natočen před 12 léty.[10] V roce 2013 byl film vydán na nosiči Blu-ray Disc, s použitím formátu stran 2,10, se střihem R.

Nominace[editovat | editovat zdroj]

Sharon Stone[editovat | editovat zdroj]

Představitelka Carly Norris Sharon Stone byla za roli nominována ve dvou soutěžích:

Zlatá malina[editovat | editovat zdroj]

Film byl nominován na Zlatou malinu a to v osmi kategoriích.[13]

Cena kategorie Komu Výsledek
Ceny Zlaté maliny Nejhorší film The Sliver nominace
Nejhorší kamera (anglicky Worst Picture) Robert Evans nominace
Nejhorší režisér (anglicky Worst Director) Phillip Noyce nominace
Nejhorší scénář (anglicky Worst Screenplay) Joe Eszterhas nominace
Nejhorší herec (anglicky Worst Actor) William Baldwin nominace
Nejhorší herečka (anglicky Worst Actress) Sharon Stone nominace
Nejhorší herec ve vedlejší roli (anglicky Worst Supporting Actor) Tom Berenger nominace
Nejhorší herečka ve vedlejší roli (anglicky Worst Supporting Actress) Colleen Camp nominace

Soundtrack[editovat | editovat zdroj]

Album[editovat | editovat zdroj]

Soundtrackové album bylo vydáno 1. června 1993. Bylo zařazeno do kategorie: Pop, rock, dance. Celková stopáž je 55:15. Nahrál: Virgin Movie Music. Produkce: Tim Sexton, výkonný producent alba.

Skladba Skupina Text Produkce
Can't Help Falling in Love UB40 George David Weiss, Hugo Peretti, Luigi Creatore UB40
Carly's Song Enigma Michael Cretu Michael Cretu
Slid Fluke Michael Bryant, Michael Tournier, Jonathan Fugler Fluke
Unfinished Sympathy Massive Attack Grantley Marshall, Robert Del Naja, Andrew Vowles, J. Sharp, Shara Nelson Massive Attack, Jonny Dollar
The Most Wonderful Girl Lords of Acid Oliver Adams, Nikki Van Lierop, Maurice Engelen Jade 4 U, Oliver Adams, Praga Khan
Oh Carolina Shaggy John Folkes Sting International
Move with Me Neneh Cherry Neneh Cherry, Cameron McVey Booga Bear, Jonny Dollar, Neneh Cherry
Slave to the Vibe Aftershock V. Jeffrey Smith, Peter Lord, Guy Routte
Penthouse and Pavement Heaven 17 Ian Craig Marsh, Martyn Ware, Glenn Gregory British Electric Foundation
Skinflowers The Young Gods The Young Gods, Roli Mosimann, Franz Roli Mosimann
Star Sail The Verve Simon Jones, Peter Salisbury, Nick McCabe, Richard Ashcroft John Leckie
Wild at Heart BIGOD 20 Marcus Nikolai, Zip Campisi BIGOD 20, Nino Tielmann
Carly's Loneliness Enigma Michael Cretu Michael Cretu

Singly[editovat | editovat zdroj]

První singl by vydán 10. května 1993. Šlo o skladbu „Can't Help Falling in Love" od anglické skupiny UB40. Druhý singl 1. listopadu 1993 se skladbou „Carly's Song", od německé skupiny Enigma.

Umístění v hitparádě[editovat | editovat zdroj]

V hitparádě se soundtrack v Billboard 200 umístil na 23. pozici pro rok 1993.[14]

Uvedení v Česku[editovat | editovat zdroj]

V ČR byl film uveden do kin na podzim roku 1993. Od roku 1993 byly vyrobeny celkem tři dabingové verze.

Verze pro kina a VHS[editovat | editovat zdroj]

V českém znění: Jana PaulováSharon Stone (Carly Norrisová), Jiří SchwarzWilliam Baldwin (Zeke Hawkins), Karel UrbánekTom Berenger (Jack Landsford), Yvetta BlanarovičováPolly Walker (Vida), Dalimil KlapkaMartin Landau (Parsons) a Keene Curtis (Gus Hale), Dana MorávkováColleen Camp (Judy), Ludmila MolínováNina Foch (paní McEvoyová) a CCH Pounder (Hendrixová), Jiří PtáčníkFrantz Turner (dveřník + titulky) a další.

Překlad: Eva Hrubá

Zvuk: Václav Hálek

Produkce: Zdena Sirotková

Režie českého znění: Zuzana Zemanová

Výroba: Studio Dabing AB Barrandov v roce 1994 pro HCE[pozn. 2]

Verze v TV Nova[editovat | editovat zdroj]

V českém znění: Ilona SvobodováSharon Stone (Carly), Filip JančíkWilliam Baldwin (Zeke Hawkins), Jan ŠťastnýTom Berenger (Jack Landsford), Miriam ChytilováPolly Walker (Vida), Martina HudečkováColleen Camp (Judy), Vladimír BrabecMartin Landau (Alex Parsons), Vlasta ŽehrováCCH Pounder (Victoria), Jaroslava Brousková, Bedřich Šetena, Václav Knop, Vladimír Kudla, Roman Hájek, Bohdan Tůma, Čestmír Gebouský, Marcela Kyselová, Ivana Měřičková, Radka Malá, Marcela Teichmannová.

Překlad: Alena Křížková

Zvuk: Jaroslav Novák

Produkce: Luděk Blažek, Martin Kot

Dialogy a režie: Vladimír Žďánský

Výroba: Česká produkční 2000, a.s. v roce 1999 pro Cet 21 s.r.o.

Verze v České televizi[editovat | editovat zdroj]

V českém znění: Monika ŽákováSharon Stone (Carly Norrisová), Jan VondráčekWilliam Baldwin (Zeke Hawkins), Pavel ŠromTom Berenger (Jack Landsford), Miroslava SoučkováPolly Walker (Vida Warrenová), Martina MenšíkováColleen Camp (Judy), Vladimír FišerMartin Landau (Parsons) a Robin Groves (Ballinger), Radka FidlerováCCH Pounder (Hendrixová), Zbyšek PantůčekVictor Brandt (detektiv McCracken), Pavlína DytrtováAmanda Foreman (Samantha Mooreová) a Marnette Patterson (Joanie Ballingerová), Milada Čechová, Jindřich Hinke, Jaroslav Horák, Zuzana Hykyšová, Monika Krátka, Marcel Rošetzký, Milan Slepička, Jaroslav Vlach, David Voráček a další

Překlad a dialogy: Milena Havlová

Mistr zvuku: Zdeněk Dušek

Vedoucí produkce: Zuzana Trymlová

Šéfproducent: Vladimír Tišnovský

Režie českého znění: Vladimír Blažek

Výroba: Česká televize v roce 2009

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Producent Robert Evans prodělal během natáčení dvě srdeční příhody.[6] Také původně chtěl, aby film režíroval Roman Polanski. Ten se však do USA nemohl vrátit.[6] [15]

Scénář byl během natáčení několikrát změněn, producent Joe Eszterhas dokonce prohlásil, že tento film nenávidí.[6] [16]

Hlavní protagonisté se ve skutečnosti neměli příliš v lásce. Sharon Stone několikrát prohlásila, že by bylo lepší, kdyby místo Williama Baldwina, hrál jeho starší bratr Alec.[6] Intimní scény Sharon Stone a Wiliama Baldwina se natáčely samostatně za pomocí dablerů (kinematografie). [6] [17]

Honorář Sharon Stone byl za hlavní roli 2,5 milionu amerických dolarů.[6]

Kniha Flesh and Blood, kterou Jack pošle Carly, má velmi podobný obal jako plakátu k filmu Úplné bezvětří (anglicky Dead Calm, 1989), což byl film, který rovněž točil Phillip Noyce. Vzhledem k charakteristice násilí a sexuálnímu podtextu, může citovaný román také asociovat slavný film Maso a krev (anglicky Flesh + Blood, 1985)[18], který však nebyl natočen podle žádné knihy.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Slovo „Sliver" je newyorským novotvarem, označujícím určitý typ nájemních domů, bytů.
  2. HCE = Hollywood Classic Entertainment

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b Sliver (1993) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com [online]. [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. 
  2. a b Někdo se dívá - Ira Levin. www.databazeknih.cz [online]. Databazeknih.cz [cit. 2019-06-10]. Dostupné online. 
  3. Rosemary: Rosemary má děťátko - Ira Levin. www.databazeknih.cz [online]. Databazeknih.cz [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. 
  4. WITHOUT `SLIVER' OF A CLUE, MYSTERY ENDS POORLY. DeseretNews.com [online]. 1993-05-30 [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  5. DOWD, Maureen. FILM; Bucks and Blondes: Joe Eszterhas Lives The Big Dream. The New York Times. 1993-05-30. Dostupné online [cit. 2019-06-11]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  6. a b c d e f g Někdo se dívá / Sliver (1993) | Zajímavosti. [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 
  7. "Sliver". AFI Catalog of Feature Films. American Film Institute.
  8. a b Sliver (1993). [s.l.]: Rotten Tomatoes Dostupné online. (anglicky) 
  9. Rainer, Peter (1993-05-22). "MOVIE REVIEW : Erotic Thriller 'Sliver' Leaves a Lot to Be Desired : This wrongheaded version of Ira Levin's pulp novel may be about voyeurism, but it doesn't provide much to watch". Los Angeles Times.
  10. Sliver. [s.l.]: Blu-Ray.com Dostupné online. 
  11. KINOBOX.CZ, team at. Kinobox.cz. Kinobox.cz [online]. [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. 
  12. a b Sharon Stone. IMDb [online]. [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. 
  13. 1993 RAZZIEŽ Nominees & "Winners" - The Official RAZZIEŽ Forum. web.archive.org [online]. 2010-02-17 [cit. 2019-06-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu. 
  14. Gold & Platinum. RIAA [online]. [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  15. WEINRAUB, Bernard. The Rise and Fall and, Now, Rise of Robert Evans. The New York Times. 1993-05-20. Dostupné online [cit. 2019-06-11]. ISSN 0362-4331. (anglicky) 
  16. The troubled making of Sliver. EW.com [online]. [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  17. What we learned about sex in the 1990s from Sliver. Den of Geek [online]. [cit. 2019-06-11]. Dostupné online. (anglicky) 
  18. Maso a krev / Flesh+Blood (1985). [s.l.]: [s.n.] Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • LEVIN, Ira; HLAVIČKA (PŘEKLAD), Josef. Někdo se dívá. [s.l.]: Ssp, a. s., 1993. ISBN 80-220-0472-3. S. 184.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]