Massive Attack

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Massive Attack
Massive Attack během koncertu v roce 2007
Massive Attack během koncertu v roce 2007
Základní informace
PůvodSpojené království Bristol, Velká Británie
Žánryalternativní rock
trip-hop
electronica
Aktivní roky1988 – současnost
VydavateléEMI, Virgin
Příbuzná témataThe Wild Bunch
Tricky
Webwww.massiveattack.co.uk
Současní členové
Robert Del Naja
Grant Marshall
Dřívější členové
Andrew Vowles
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Massive Attack je britská triphopová skupina, založená v Bristolu roku 1988. Původní trio Robert Del Naja, Grantley Marshall a Andrew Vowles bylo v Bristolu známé coby sound system The Wild Bunch. Jejich první album Blue Lines (1991) je nadmíru důležité. Massive Attack tehdy kombinací jazzu, hip hopu, rocku, a soulu vytvořili zcela nový žánr – trip hop. Další desky Protection (1994), Mezzanine (1998), 100th Window (2003) a Heligoland (2010) jsou rovněž kritiky velmi ceněné. Známí jsou i díky politicky laděným projekcím během koncertů a velkému množství hostů (např. Madonna, Sinéad O'Connor, Tricky, Damon Albarn).

Historie[editovat | editovat zdroj]

V osmdesátých letech tvořili jádro skupiny Robert Del Naja („3D“), Grant Marshall („Daddy G“) a Andrew Vowles („DJ Mushroom“). Příležitostně spolupracoval i Tricky, který rovněž působil v projektu The Wild Bunch. Jako první vyšel singl „Any Love“, následovaly „Safe From Harm“ a „Unfinished Sympathy“ (s vokály Shary Nelson). Tyto se objevily i na Blue Lines - desce, která bývá označována za jednu z nejvlivnějších britských nahrávek 90. let. Důležitou kapelu silné bristolské scény (dále např. Portishead) tak pasovala na zakladatele trip hopu.

Během Války v Zálivu si zkrátili jméno na Massive, aby tak vyjádřili nesouhlas s napadením Iráku. Na následující desce Protection se významně podílel Tricky, který přispěl vokály v jedné z nejznámějších písní – „Karmacoma“. V roce 1996 zvítězili na BRIT Awards v kategorii „best dance act“ , o rok později přispěli písní „Superpredators (Metal Postcard)“ na soundtrack k filmu The Jackal. No Protection je název pro remixové album předchozí desky. Všechny skladby upravil do dubového stylu Mad Professor. Skupina v tomto období především vydatně koncertovala (vystoupila i v Čechách) a svoje aktivity rozšířila i na spolupráci s Madonnou, Garbage a dalšími.

Deskou Mezzanine se posouvají k temnějšímu, strnulému zvuku. Zpěvačku Elizabeth Fraser z Cocteau Twins je slyšet ve třech skladbách, dále hostují Sarah Jay a Horace Andy. Při koncertech nyní pracují s více nástroji. Kromě mnoha hostů mají v arzenálu i živého kytaristu, hráče na basovou kytaru, bubeníka, klávesistu. Finální obraz dotváří videoprojekce a světelná show. Skladba „Angel“ zazněla ve filmech Pi, Stay, Podfu(c)k, Antitrust, Flight of the Phoenix a Go. Píseň „Dissolved Girl“ je známá z filmu Matrix.

Na čtvrtém albu 100th Window se muzikantsky nepodepsal Grantley Marshall, i přesto se v roce 2004 dostalo až na vrchol britské hitparády. Odchází i Andrew Vowles, naopak významně spolupracuje známý Horace Andy. Ve stejném roce vyšel i soundtrack i filmu Luca Bessona s názvem Danny the Dog. V roce 2006 vyšlo výberové album, na kterém se objevuje nový singl „Live With Me“ s hostujícím jazzovým kytaristou Terrym Callierem.

Poslední album Heligoland vyšlo 10. února 2010. Na tvorbě písní se podílel i Grantely Marshall, na albu hostuje pět vokalistů.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Související informace naleznete také v článku Diskografie Massive Attack.

Alba[editovat | editovat zdroj]

Datum vydání Album UK Albums Chart U.S. Billboard 200 ARIA Charts IFPI ČR TOP50 Prodejní Poznámky
1. června, 1991 Blue Lines 13 - 69
26. října, 1994 Protection 4 - 15
17. února, 1995 No Protection 10 - 34 remix alba Protection
20. dubna, 1998 Mezzanine 1 60 1
10. února, 2003 100th Window 1 69 4
11. listopadu, 2004 Danny the Dog 70 - - - soundtrack
27. března, 2006 Collected 2 198 19 41 kompilace singlů
9. února, 2010 Heligoland 6 46 - 4

Vokály v jednotlivých písních[editovat | editovat zdroj]

Massive Attack si vždy vybírali ty nejlepší zpěváky, zde jsou někteří z nich:

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Massive Attack na anglické Wikipedii.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]