Motörhead

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Motörhead
Zleva: Phil Campbell, Mikkey Dee a Lemmy Kilmister v roce 2005
Zleva: Phil Campbell, Mikkey Dee a Lemmy Kilmister v roce 2005
Základní informace
PůvodAnglie Londýn, Anglie
ŽánryHeavy metal, Hard rock[1][2],Speed metal, Rock 'n' roll
Aktivní roky19752015
VydavateléSanctuary, SPV, Epic, GWR, Bronze
Příbuzná témataHawkwind
Girlschool
The Damned
Webwww.imotorhead.com
Současní členové
Lucas Fox
Dřívější členové
Ian "Lemmy" Kilmister
Larry Wallis
Lucas Fox
Phil "Philthy Animal" Taylor
"Fast" Eddie Clarke
Brian "Robbo" Robertson
Phil "Wizzö" Campbell
Michael "Würzel" Burston
Pete Gill
Mikkey Dee
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Motörhead byla anglická heavymetalová skupina, kterou roku 1975 založil baskytarista, zpěvák a skladatel Ian "Lemmy" Kilmister (který byl jediným stálým členem), kytarista Larry Wallis a bubeník Lucas Fox. Kapela je často považována za předchůdce nové vlny britského heavy metalu, která na konci sedmdesátých a začátku osmdesátých let znovu „nakopla“ heavy metal.[3] Ačkoli se v Motörhead vystřídalo několik kytaristů a bubeníků, většinu jejich nejúspěšnějších alb a singlů nahrál na bicí Phil „Philthy Animal“ Taylor a „Fast“ Eddie Clark na kytaru.

Motörhead během čtyřicetileté kariéry nahráli 22 studiových alb, 10 živých nahrávek, 12 kompilačních alb a pět EP. Obvyklou sestavu tvořilo power trio a na začátku 80. let s několika úspěšnými singly v žebříčku UK Top 40 dosáhli nebývalých úspěchů. Alba Overkill, Bomber, Ace of Spades a zejména živé album No Sleep 'til Hammersmith upevnilo Motörhead pověst špičkové rockové kapely.[4] Kapela se v žebříčku 100 největších umělcích hard rocku VH1 umístila na 26. místě.[5] Do roku 2016 po celém světě prodali více než 15 milionů alb.[6]

Jejich styl je nejčastěji klasifikovaný jako heavy metal, kapela je jeho součástí a ovlivnila řadu hudebních žánrů, zejména thrash metal a speed metal (Lemmyho tvorbu ovlivnily punk rockové kapely z USA: MC5, Ramones a The Stooges).[7]. Lemmy však vždy trval na tom, že jsou rock and rollovou kapelou. Říkal, že mají více společného s punkovými kapelami, ale se svým jedinečným zvukem byli Motörhead obklopeni jak punkovou, tak metalovou scénou. V textech se obvykle zabývali tématy jako válka, dobro proti zlu, zneužívání moci, promiskuita, zneužívání návykových látek a především hazardní hry, jako např. v jejich hitu „Ace of Spades“.

Lemmy zemřel 28. prosince 2015 na srdeční arytmii a srdeční selhání poté, co mu byla diagnostikována rakovina prostaty.[8] Den po jeho smrti potvrdili bubeník Mikkey Dee a kytarista Phil Campbell, že Motörhead ukončí činnost. Do roku 2018 zemřeli všichni tři členové klasické sestavy Motörhead (Lemmy, Taylor a Clarke).[9][8]

Motörhead v Česku[editovat | editovat zdroj]

Členové[editovat | editovat zdroj]

Původní sestava[editovat | editovat zdroj]

Další členové[editovat | editovat zdroj]

Covery[editovat | editovat zdroj]

Skupina Motörhead vytvořila mimo jiné mnoho coverů písniček známých zpěváků či skupin, např.: „Enter Sandman“ od Metallicy, „Hellraiser“ od Ozzyho Osbourna, „Breaking the Law“ od Judas Priest nebo „Heroes“ od Davida Bowieho.

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Studiová alba[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Buckley 2003, p. 587, "represented muscular, deadly rock and roll"
  2. Buckley 2003, p. 588, "No holds barred, no-frills, rock 'n' roll"
  3. New Wave of British Heavy Metal [online]. [cit. 2009-04-11]. [[[:Šablona:AllMusic]] Dostupné online]. (anglicky) 
  4. LosingToday reviews [online]. LosingToday Magazine's review of BBC Live & In-Session [cit. 2007-02-11]. Dostupné v archivu pořízeném z originálu dne 5 March 2007. (anglicky) 
  5. VH1: 100 Greatest Hard Rock Artists: 1–50 [online]. Rock on the Net, 22 February 2009 [cit. 2009-05-10]. Dostupné online. (anglicky) 
  6. Motorhead [online]. Motorheadphones [cit. 2021-05-04]. Dostupné v archivu pořízeném dne 9 February 2013. (anglicky) 
  7. www.allmusic.com
  8. a b Lemmy Kilmister, Motorhead Singer and Heavy Metal Legend, Dead at 70 [online]. [cit. 2016-01-31]. Dostupné online. (anglicky) 
  9. Lemmy's Last Days: How Metal Legend Celebrated 70th, Stared Down Cancer [online]. [cit. 2016-02-21]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]