Maria Clara Galvão Meixa de Moura Telles

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Blahoslavená
Marie Klára od Dítěte Ježíše
C.O.N.F.H.I.C.
řeholnice
Fotografie
Fotografie
Církevřímskokatolická
Zasvěcený život
InstitutFrantiškánské špitální sestry od Neposkvrněného početí
Noviciát10. února 1870
Sliby14. dubna 1871
Osobní údaje
Rodné jménoLibânia do Carmo Galvão Mexia de Moura Telles e Albuquerque
Datum narození15. června 1843
Místo narozeníAndora
PortugalskoPortugalsko Portugalsko
Datum úmrtí1. prosince 1899 (ve věku 56 let)
Místo úmrtíLisabon
PortugalskoPortugalsko Portugalsko
Místo pohřbeníLisabon, Portugalsko
Národnostportugalská
RodičeNuno Tomás de Mascarenhas Galvão Mexia de Moura Telles de Albuquerque a Maria da Purificação de Sá Carneiro Duarte Ferreira
Svatořečení
Začátek procesu21. srpna 1995
Beatifikace21. května 2011
Estádio do Restelo, Lisabon, Portugalsko
beatifikoval Benedikt XVI.
Svátek1. prosince
Uctívána církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Titul svatépanna a zakladatelka
Atributyřeholní oděv
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Marie Klára od Dítěte Ježíše, C.O.N.F.H.I.C., rodným jménem Libânia do Carmo Galvão Mexia de Moura Telles e Albuquerque (15. června 1843, Andora1. prosince 1899, Lisabon) byla portugalská římskokatolická řeholnice, zakladatelka a členka kongregace Františkánských špitálních sester od Neposkvrněného početí. Katolická církev ji uctívá jako blahoslavenou.

Život[editovat | editovat zdroj]

Portrét

Narodila se dne 15. června 1843 v Andoře (metropolitní oblast Lisabonu) jako třetí ze sedmi dětí šlechticům Nunu Tomásovi de Mascarenhas Galvão Mexia de Moura Telles de Albuquerque a Marii da Purificação de Sá Carneiro Duarte Ferreira. Její strýc Rodrigo de Moura Teles působil jako arcibiskup z Braga. Pokřtěna byla dne 2. září 1843 ve farním kostele Panny Marie z Amparo v Benfice. Její kmotrou byla Libânia do Carmo de Abranches Ferreira da Cunha.

Dne 30. května 1856 jí na choleru zemřela matka, otec zemřel 3. prosince 1857 na žlutou zimnici. Po osiření začala roku 1857 žít v paláci Ajuda (palác krále Petra V.) ve kterém sídlil sirotčinec pro děti ze šlechtických rodin, který spravovaly sestry vincentky a zůstala tam na internátu školy až do 9. června 1862, kdy byly řeholnice z Portugalska kvůli protináboženským represím vyhnány. Poté si ji vzali k sobě příslušníci jiného šlechtického rodu, jelikož měli blízko k jejím rodičům.

Cítila povolání k řeholnímu životu a roku 1867 vstoupila do kláštera São Patrício. Vstoupila do Sekulárního františkánského řádu a roku 1869 zde obdržela kapucínský hábit a přijala řeholní jméno Marie Klára od Dítěte Ježíše. Vytvořila novou komunitu, která pomáhala lidem v období politických nepokojů. Kněz Raimundo dos Anjos Beirão ji podpořil její vstup do řeholního života a na jeho návrh kvůli protináboženské situaci v Portugalsku odešla do zahraničí. Dne 5. února 1870 odešla z Portugalska do Calais ve Francii, kde 10. února vstoupila do noviciátu. Dne 14. dubna 1871 složila své řeholní sliby a 1. května téhož roku se vrátila do Lisabonu.

Její hrobka v mateřském domě jí založené kongregace v Lisabonu

Z její komunity založila dne 3. května 1871 ženskou řeholní kongregaci Františkánských špitálních sester od Neposkvrněného početí, do které také sama vstoupila a později se stala její představenou. Dne 27. března 1876 byla kongregace uznána Svatým stolcem. Její kongregace se rozrůstala počtem členek a řeholních domů přesto, že musela čelit protináboženské situaci v zemi. Vyslala také některé členky své kongregace na misii do Afriky a do Indie.

Zemřela v důsledku srdeční choroby spojené s astmatem a plicním uzlem dne 1. prosince 1899 v Lisabonu. Její ostatky byly pohřbeny dne 4. prosince 1899 na hřbitově Prazeres v Lisabonu a roku 1954 byly přeneseny do kláštera kláštera Santo António v obci Caminha. Od roku 1998 jsou pak její ostatky uloženy v mateřského domě jí založené kongregace v Lisabonu.

Úcta[editovat | editovat zdroj]

Její beatifikační proces započal dne 21. srpna 1995, čímž obdržela titul služebnice Boží. Dne 6. prosince 2008 ji papež Benedikt XVI. podepsáním dekretu o jejích hrdinských ctnostech prohlásil za ctihodnou. Dne 10. prosince 2010 byl uznán zázrak na její přímluvu, potřebný pro její blahořečení.

Blahořečena pak byla dne 21. května 2011 na Estádio do Restelo v Lisabonu. Obřadu předsedal jménem papeže Benedikta XVI. kardinál Angelo Amato.

Její památka je připomínána 1. prosince. bývá zobrazována v řeholním oděvu.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Maria Clara of the Child Jesus na anglické Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]