Ladislav Cikryt

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Reverendus Dominus
Ladislav Cikryt
děkan
Církevřímskokatolická
ZnakZnak
Svěcení
Kněžské svěcení11. prosince 1949 Olomouc
Osobní údaje
Datum narození22. listopadu 1922
Místo narozeníBušín, Československo
Datum úmrtí25. září 2006 (ve věku 83 let)
Místo úmrtíKravaře, Česko
PovoláníŘímskokatolický duchovní
PodpisPodpis: Ladislav Cikryt
multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Ladislav Cikryt (22. listopadu 1922 Bušín25. září 2006 Kravaře) byl český katolický kněz a děkan v Kravařích.

Život[editovat | editovat zdroj]

Rodák z Bušína Ladislav Cikryt byl na kněze vysvěcen 11. prosince 1949 v Olomouci. Nastupující komunistický totalitní režim rozpoznal v mladém knězi člověka s darem ovlivnit mnohé, zvláště mládež na Moravě, a byl tedy v roce 1953 přesunut do českého pohraničí do litoměřické diecéze. Jako pro režim nepohodlný kněz, měl být „převychován“ kapitulním vikářem Eduardem Olivou. V litoměřické diecézi působil od roku 1954 ve farnosti Podbořany. Od 1. října 1957 se stal duchovním správcem litoměřické katedrály sv. Štěpána. Účelem bylo, aby tento kněz byl pod dohledem státních orgánů a neměl již tolik volnosti k práci mezi lidmi na Podbořansku, kde se stal oblíbeným mezi lidem. V Litoměřicích při katedrále působil až do roku 1960. V té době jezdil spolu dalšími kněžími Stanislavem Bečičkou a Františkem Fišerem[p 1] na chatu v Jedlové. Na této chatě přezdívané Ranč 7d se konaly konspirativní schůzky a scházela se tam s kněžími také skupina mládeže, se kterou pracovali. František Fišer, člen této skupiny, byl pak za to, že na této chalupě na sklonku 60. let sloužil mši pro mládež odsouzen na jeden rok nepodmíněně. Rovněž Olivův „dohled“ v Litoměřicích nebyl příliš efektivní, protože Cikryt se stal vyhledávaným zpovědníkem a duchovním vůdcem přímo v centru litoměřické diecéze.

Touhou Ladislava Cikryta však bylo, podle svědectví Bečičky, vrátit se na rodnou Moravu. To se mu nakonec podařilo, a v letech 19671976 byl administrátorem farnosti ve Štěpánkovicích. Ze Štěpánkovic odešel do Kravař, kde byl v letech 19762003 farářem a posléze byl jmenován děkanem. Zemřel 25. září 2006 a byl pochován poblíž kostela sv. Bartoloměje v Kravařích.

Hrob děkana Ladislava Cikryta u kostela sv. Bartoloměje v Kravařích.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. František Fišer zprvu nebyl knězem, ale zabýval se překlady starozákonních žalmů ve spolupráci s Milošem Bičem. Tyto překlady pak vyšly v roce 1975 v edici Kalich. Fišer byl na kněze tajně vysvěcen v Rakousku v 2. polovině 60. let.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Předchůdce:
Josef Poul
Znak z doby nástupu Duchovní správce katedrály sv. Štěpána v Litoměřicích
Ladislav Cikryt
1957 – 1960
Znak z doby konce vlády Nástupce:
Jindřich Krtil