LPG

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
O Landwirtschaftliche Produktionsgenossenschaft pojednává článek Jednotné zemědělské družstvo.

LPG (z angličtiny Liquified Petroleum Gas) neboli zkapalněný ropný plyn je směs uhlovodíkových plynů používaná jako palivo do spalovacích spotřebičů a vozidel. Jde o novodobější označení pro směs topného plynu, známou jako propan-butan[pozn. 1]. Používá se jako palivo pro vaření, vytápění i svícení, dále také jako palivo pro zážehové motory. Běžně se plní do tlakových lahví různých velikostí, které se pak používají jakožto přenosné zásobníky topného plynu v domácnostech a při pobytu v přírodě. Protože narušuje přírodní pryž, musí být všechna těsnění vyrobena ze syntetických látek.

Fyzikální vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

LPG zásobníky v Bangladéši

Fyzikální vlastnosti závisí na složení LPG, které může být tvořeno téměř výhradně butanem či propanem, nebo nejčastěji zhruba vyváženou směsí obou složek. V menších koncentracích bývají přítomny také další uhlovodíky, jako např. methan (CH4), ethan (C2H6), propen (C3H6) aj. Hustota a tlak par výrazně závisí na teplotě.

  • Typické složení: zimní LPG směs (60 % P a 40 % B); letní LPG směs (40 % P a 60 % B)
  • Hustota kapalné fáze: zimní směs 531 kg/m³, letní směs 547 kg/m³ (při 20 °C a tlaku syté páry: propan 498 kg/m³, butan 578 kg/m³)
  • Hustota plynné fáze: cca 2,1 kg/m³ (z 1 litru kapalné fáze vznikne asi 260 litrů plynu)
  • Výhřevnost: cca 12,9 kWh/kg (46,44 MJ/kg)
  • Energetická hustota: cca 7,2 kWh/l (26 MJ/l)

Pohon automobilů[editovat | editovat zdroj]

LPG autobusy v Hongkongu

LPG (v některých případech chybně zaměňovaný za zemní plyn čili LNG nebo CNG) se také s úspěchem začal používat jako alternativní pohon pro automobily se zážehovými motory. Jeho velkou výhodou je poloviční cena u čerpacích stanic oproti benzínu (LPG nebývá zatížen vysokou spotřební daní) a šetrnost k životnímu prostředí.[2] Pohon na LPG snižuje zhruba o 5 - 10% výkon motoru (u CNG je to až o 20%), v případě využití moderního systému sekvenčního vstřikování LPG však tento problém odpadá.[3]

Vzhledem k tomu, že LPG neobsahuje žádné tetraethylolovo, které u dřívějších olovnatých benzínů zvyšovalo oktanové číslo (snížení náchylnosti k samovznícení paliva) a zároveň sloužilo k mazání některých částí ventilových rozvodů, byly motory s pohonem na LPG náchylné k „zaklepání ventilů“ či jinému poškození ventilů a ventilových sedel (tzv. Valve Seat Recession). Z tohoto důvodu začala být koncem sedmdesátých let 20. století laboratorně vyvíjena speciální LPG aditiva, která palivu dodávají mazivost prostřednictvím jiných ekologických látek.[4] Tento problém již ale není u drtivé většiny nyní přestavovaných automobilů aktuální, neboť konstrukce motorů byla upravena tak, aby nebyla na přítomnosti olovnatých aditiv v benzínu závislá. Jako dodatečné mazání se dnes často používá přívstřik benzínu při provozu na LPG.

V některých případech může být vjezd vozidel s pohonem na zemní plyn zakázán dopravní značkou B 32.[5]

Produkce a spotřeba[editovat | editovat zdroj]

Dlouhé lodě s válcovými zásobníky na přepravu LPG po vodních cestách v Bangladéši
Vodní přeprava LPG v Bangladéši

V roce 2022 byla světová produkce LPG ve výši 331,6 mil. tun při spotřebě 316,9 mil. tun, z čehož 46 % bylo spotřebováno v domácnostech. Jako palivo ve spalovacích motorech bylo využito cca 25 mil. tun při počtu 28,3 mil. automobilů poháněných LPG.[6]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. V ČR se jako topný plyn používá v 90 % případů propan,[1] protože butan se hůře odpařuje a při nízkých teplotách působí technické problémy –⁠ dochází k ucpávání trysek.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Liquefied petroleum gas na anglické Wikipedii.

  1. Co je LPG?. https://www.primagas.cz/co-je-lpg [online]. [cit. 2021-09-29]. Dostupné online. 
  2. Výhody pohonu na plyn LPG
  3. LPG (Liquefied Petroleum Gas). www.autolexicon.net [online]. [cit. 2016-07-20]. Dostupné online. 
  4. Problémy motorů na LPG / CNG a jejich efektivní řešení
  5. 294/2015 Sb. Vyhláška, kterou se provádějí pravidla provozu na pozemních komunikacích. Příloha č. 3. Zákony pro lidi [online]. [cit. 2023-02-04]. Dostupné online. 
  6. Annual report 2022 [online]. World LPG Association, 2023 [cit. 2023-10-20]. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]