Kostel svatého Jakuba apoštola (Mrzlice)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kostel svatého Jakuba apoštola
v Mrzlicích
Průčelí kostela sv. Jakuba apoštola v Mrzlicích v říjnu 2011
Průčelí kostela sv. Jakuba apoštola
v Mrzlicích v říjnu 2011
Místo
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
OkresTeplice
ObecHrobčice
LokalitaMrzlice
Souřadnice
Map
Základní informace
Církevřímskokatolická
Provinciečeská
Diecézelitoměřická
Vikariátteplický
FarnostMrzlice
Statusfarní kostel
Užíváníbližší informace o bohoslužbách
ZasvěceníJakub Starší
Architektonický popis
Výstavba1676, přestavba 1838
Specifikace
Stavební materiálkámen, zdivo
Další informace
Kód památky103892 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Římskokatolický farní[1] kostel svatého Jakuba apoštola v Mrzlicích je neorientovaná sakrální stavba,[2] která stojí v dominantní poloze nad hrobčickou kotlinou v západní části Českého středohoří. Kolem kostela je hřbitov. Od 14. dubna 2010 je kostel chráněn jako kulturní památka České republiky.[3]

Historie[editovat | editovat zdroj]

Kostel v Mrzlicích z boku (duben 2013)
Kostel v Mrzlicích z cesty (září 2012)

Kostel byl postaven v roce 1676 a přestavěn v roce 1838.[4] U kostela se nacházejí náhrobníky ze 16. století. Ve druhé dekádě 21. století je kostel v rekonstrukci. V letech 2013-2014 proběhla rekonstrukce střechy, byla místy přezděna korunní římsa přístavku a v lodi i presbytáři byla instalována nová okna, havarijní stav stav dalších částí však přetrvával.[5] Opravu kostela organizuje Občanské sdružení za záchranu kostela sv. Jakuba v Mrzlicích spolu s vedením obce Hrobčice.[4]

Duchovní správci kostela jsou uvedeni na stránce: Římskokatolická farnost Hřivice.

Architektura[editovat | editovat zdroj]

Kostel je jednolodní, obdélný. Má hranolovou věž, která je vysunutá z průčelí. Apsida kostela stojí na půdorysu protaženého půlkruhu. Po straně se nachází obdélná sakristie.[2] Okna lodi i presbytáře obdélná, ve štukových rámech. Stavba většinou z lomového kamene, cihelná ostění oken a vrchol věže snad z doby poslední přestavby v 19. století. Nároží věže i lodi bosovaná, zbytky omítky prozrazují bosáž pásu pod okny. Ve zdi hřbitova osazen poničený renesanční náhrobník.

V lodi i v presbytáři je plochý strop s fabionem. Kruchta spočívá na dvou pilířích a je podklenuta třemi lehce valenými klenbami. Sakristie má plochý strop.[2]

Zařízení[editovat | editovat zdroj]

Hlavní oltář je z období kolem poloviny 18. století s obrazem světce z 19. století. Dva protějškové boční oltáře zasvěcené Panně Marii a sv. Janu Nepomuckému pochází z období kolem poloviny 18. století. Do lodi na stěnu patří konzola se sochou řádového světce z první čtvrtiny 18. století.[2] Vzhledem k tomu, že před opravou byl do kostela volný přístup, došlo k jeho vyplenění. Před zbytky hlavního oltáře se nachází velký renesanční náhrobník, který byl násilně vytržen ze svého lůžka zřejmě neautorizovanými hledači pokladů.

Okolí kostela[editovat | editovat zdroj]

V nedaleké výklenkové kapli z 1. poloviny 18. století se nachází socha sv. Jakuba Většího.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. MACEK, Jaroslav. Katalog litoměřické diecéze AD 1997. Litoměřice: Biskupství litoměřické, 1997. 430 s. Kapitola Přehled jednotlivých farností diecéze, s. 142. 
  2. a b c d e POCHE, Emanuel, a kol. Umělecké památky Čech K/O. 1. vyd. Praha: Academia, 1978. 580 s. Kapitola Mrzlice /Teplice/, s. 438. 
  3. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2016-05-20]. Identifikátor záznamu 942881304 : Kostel sv. Havla, Skalsko. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 
  4. a b Kostel sv. Jakuba v Mrzlicích na webu Poškozené a zničené kostely, kaple a synagogy v České republice [online]. [cit. 2016-05-20]. Dostupné online. 
  5. Seznam ohrožených nemovitých památek: kostel sv. Jakuba Většího, Mrzlice [online]. Praha: Národní památkový ústav, 2014-12-18 [cit. 2018-09-14]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]