Kateřina Kachlíková

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kateřina Kachlíková
Základní informace
Narození17. prosince 1953 (70 let)
Zlín
Povolánízpěvačka a učitelka
Nástrojehlas
RodičeAntonín Kachlík a Květoslava Houdlová
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Mgr. Kateřina Kachlíková (* 17. prosince 1953[1] Zlín) je česká sólová pěvkyně – mezzosopranistka.

Život a vzdělání[editovat | editovat zdroj]

Narodila se jako dcera filmového režiséra Antonína Kachlíka (Já, truchlivý bůh, Princ Bajaja, Náš dědek Josef ad.) a herečky Květoslavy Kachlíkové-Houdlové. Zpěv vystudovala na Pražské konzervatoři u prof. Marty Boháčové (1978). V letech 19801982 absolvovala stáž u Jeleny Obrazcovové na Moskevské státní konzervatoři. Poté se věnovala studiu divadelní a filmové vědy na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze (1985). Jako dlouholetá sólistka Divadla Josefa Kajetána Tyla v Plzni hostovala na řadě operních scén u nás i v zahraničí.

Umělecká činnost[editovat | editovat zdroj]

Trvale se věnuje koncertní činnosti, převážně písňovým recitálům. Vystupuje na domácích i zahraničních pódiích např. v Rakousku, Španělsku, Švýcarsku, Německu, Velké Británii, Belgii, USA, ad.

Jako první v Česku uvedla písně Maxe Broda (1991), které také nahrála na CD (Supraphon 1995) a zazpívala v rámci mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro, kde v různých ročnících vystoupila ještě několikrát ve skladbách Igora Stravinského, Alexandra Zemlinského, Leoše Janáčka a Ivany Loudové. Vedle toho natáčela pro Panton, BMG a ve studiu Českého rozhlasu vytvořila řadu nahrávek s písňovými cykly autorů 20. století (B. Britten, P. Hindemith, A. Honegger, I. Stravinskij, V. Novák, J. B. Foerster, K. Husa, J. Klusák).

Pedagogická činnost[editovat | editovat zdroj]

Pedagogicky působila na Pražské konzervatoři (198792) a na soukromé Pěvecké konzervatoři Praha (199299), v současnosti[kdy?] vyučuje sólový zpěv na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy a ZUŠ Prahy 7.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Divadelní noviny 20/2008: Výročí prosinec. host.divadlo.cz [online]. [cit. 2016-11-11]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-11-12. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]