Horní Branná (zámek)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Horní Branná
Zámek Horní Branná od jihojihovýchodu
Zámek Horní Branná od jihojihovýchodu
Základní informace
Slohrenesanční
Výstavba1582
StavebníkZdeněk z Valdštejna
Další majiteléValdštejnové, Martinicové, Zárubové z Hustířan, Harrachové
Současný majitelobec Horní Branná
Poloha
AdresaHorní Branná 1, Horní Branná, ČeskoČesko Česko
Souřadnice
Horní Branná (zámek)
Horní Branná (zámek)
Horní Branná (zámek), Česko
Další informace
Rejstříkové číslo památky28358/6-2535 (PkMISSezObrWD)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Zámek Horní Branná (také označován jako tvrz) stojí v centru obce Horní Branná. Nedaleko prochází červeně značená turistická trasa pokračující směrem na Martinice v Krkonoších. Je chráněn jako kulturní památka České republiky[1].

Historie[editovat | editovat zdroj]

Renesanční tvrz či zámek nechal v roce 1582 postavit Zdeněk z Valdštejna, ovšem dostavbu provedla až jeho manželka Marie z Martinic a představoval vrchol stavitelského umění své doby. Následně panství převzal Vilém z Valdštejna a v roce 1594 Adam, Vok a Heník z Valdštejna. Adam postupně jednotlivé části odkoupil a stal se jediným majitelem panství. V roce 1606 panství odkoupil Václav Záruba z Hustířan, za nějž zde před svým odchodem do exilu pobýval Jan Amos Komenský. V roce 1621 bylo Zárubům panství z konfiskováno a připadl Albrechtu z Valdštejna. Ten jej v roce 1632 daroval hraběti Otovi Bedřichovi z Harrachu.

Během třicetileté války utrpěl zámek i s městem rozsáhlé škody. Po uzavření míru prošel rekonstrukcí, při níž bylo obnoveno jen první patro. Jelikož byl tehdejší majitel panství Ferdinand Bonaventura nezletilý, řídil ho za něj kardinál Arnošt Vojtěch z Harrachu. V držení Harrachů zůstal do roku 1945, kdy byl Janu Nepomuku Antonínu na základě Benešových dekretů zkonfiskován a získalo je ředitelství státních lesů a statku v Praze. V roce 1954 přešel do správy MNV, který v roce 1960 provedl rozsáhlou rekonstrukci. Od roku 1989 je ve vlastnictví obce. Dnes je v něm umístěn Památník Jana Amose Komenského.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Ústřední seznam kulturních památek České republiky [online]. Praha: Národní památkový ústav [cit. 2013-07-18]. Identifikátor záznamu 139656 : zámek. Památkový katalog. Hledat dokumenty v Metainformačním systému NPÚ [1]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]