Hatalov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hatalov
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška99 m n. m.
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
Hatalov
Hatalov
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha8,6 km²
Počet obyvatel731 (2021)[1]
Hustota zalidnění84,7 obyv./km²
Správa
Vznik1278
Oficiální webobechatalov.sk
Telefonní předvolba056
PSČ072 16
Označení vozidel (do r. 2022)MI
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hatalov (maďarsky Gatály) je obec na Slovensku v okrese Michalovce.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

Jako vlastnictví Zemana Gothala se osada připomíná v roce 1278. Její dějiny jsou bohaté. Kdysi zde stál hrad, lihovar Widderovcov, v provozu byl parní mlýn. Obyvatelé byli zemědělci a ovocnáři. V roce 1910 tu žila maďarská menšina, která dnes již není zřejmá. Obec po uzavření Trianonské smlouvy připadla Československu. Po hradě se nedochovaly žádné stopy, pravděpodobná lokalita je v poli směrem na Budkovce. Přes výhybnu Hatalov vede první železniční trať postavena státem po roce 1918 (délka 20 kilometrů, směr Vojany - Bánovce nad Ondavou).

Nejstarší osídlení je doloženo nálezy z doby eneolitu, bronzové, halštatské, z doby římské i z 9. až 10. století. V rámci Uherska patřil Hatalov až do roku 1918 do Zemplínské župy. Dnešní obec pochází z původní české, slovanské osady před 11. století. Výjimečně tuto lokalitu označovali i jako Nižné Žbince.

Nejstarší písemnou zmínku o zdejším sídle nacházíme v roce 1326 a v tomto období patřilo k pozdišovskému panstvu rodiny Ákoš. V písemných záznamech z 14.16. století se obec vyskytuje pod názvem Gatal a Gataly a v té době patřila místním zemanům, z nichž minimálně jeden studoval na vídeňské univerzitě.

Nejpozději v 16. století byl ve vesnici postaven zděný kostel a v roce 1600 tu stály dvě kurie (šlechtické sídlo), kostel, fara a škola. Na přelomu 16. a 17. století Hatalov patřil mezi středně velké vesnice i se šlechtickým obyvatelstvem. V důsledku různých okolností byl Hatalov začátkem 18. století bez obyvatelstva. Ve druhé polovině 18. století díky příchodu nových obyvatel se postupně zvyšoval jejich počet.

V Hatalově vlastnili majetky členové několika šlechtických rodin. V 19. století v Hatalově stál i zámeček s rozsáhlou zahradou. Zároveň se zde v tomto období vzpomíná lihovar.

V roce 1973 byl do užívání předán místní římskokatolický kostel.

Osobnosti obce[editovat | editovat zdroj]

Působili zde[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hatalov na slovenské Wikipedii.

  1. Sčítání lidu, domů a bytů 2021 na Slovensku. Bratislava.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]