Sliepkovce

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Sliepkovce
Poloha
Souřadnice
Nadmořská výška99–107 m n. m.
Časové pásmoSELČ
StátSlovenskoSlovensko Slovensko
KrajKošický
OkresMichalovce
Tradiční regionZemplín
Rozloha a obyvatelstvo
Rozloha6,46 km²
Počet obyvatel747 (2011)
Hustota zalidnění115 obyv./km²
Etnické složeníslovenské
Náboženské složenířímskokatolíci, řeckokatolíci
Správa
Statusobec
StarostaKamil Minda[1]
Vznik1314 (první písemná zmínka)
Oficiální webwww.obecsliepkovce.sk
E-mailou.sliepkovce@stonline.sk
Adresa obecního úřaduObecný úrad
Sliepkovce
07237 Sliepkovce
Telefonní předvolba+421-56
PSČ072 37
Označení vozidel (do r. 2022)MI
NUTS523071
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Sliepkovce jsou obec ležící v okrese Michalovce.

Polohopis[editovat | editovat zdroj]

Sliepkovce leží uprostřed Zemplína, na Východoslovenské nížině, na toku Laborce, 11 km jihovýchodně od Michalovců, v nadmořské výšce od 99 do 107m n. m. Obec leží na 48° 35' severní šířky a 22° 07' východní délky.

Podle územněsprávního členění patří obec do okresu Michalovce a Košického kraje. Podle náboženského členění patří do římskokatolické farnosti Budkovce. Do roku 2000 patřily Sliepkovce do řeckokatolické farnosti Dúbravka, ale od roku 2000 patří do farnosti Lastomír.

Vodstvo[editovat | editovat zdroj]

Obcí protéká řeka Laborec, obklopená valy vybudovanými v 40. letech 20. století, při regulaci toku. Nedaleko protéká potok Duša. Tyto vodní toky v minulosti působily záplavy, především zjara a na podzim.

Dějiny[editovat | editovat zdroj]

První písemná zmínka o vesnici Sliepkovce je v listině z roku 1314 o dělbě majetků šlechticů z Budkoviec, kterým patřily i Sliepkovce. Obec původně vznikla jako osada královských strážců hranic. V 14. století měla obec úřední název Zelepke. Byl to maďarizovaný název staršího slovenského názvu Šelepka, později se z něj vyvinul název Slepkovce. V roce 1600 mělo sídliště sedm poddanských domů. Katastr obce byl v 18. století pod záštitou a finanční podporou hraběte Dionizy Andrášiho přemístěn na nynější území z místa, které leží západně k obci Budkovce. Důvodem byly časté povodně. Od té doby, až do roku 1945 byla obec vedena pod názvem Dionízovo - Dénes.

Politika[editovat | editovat zdroj]

Obyvatelstvo[editovat | editovat zdroj]

Sliepkovce mají 738 obyvatel, kteří obývají 200 domů. Většina obyvatelstva je římskokatolického vyznání. Řeckokatolíků není více než 100. Jen několik lidí se hlásí k jinému resp. žádnému vyznání.

Občané musí za prací cestovat, protože pracovních příležitostí v blízkém okolí je velmi málo. Agrospol Sliepkovce zaměstnává jen několik desítek dělníků. Zbývající pracují buď v Michalovcích, případně v Strážské nebo v některém z jiných míst v nedalekém okolí. Pracovní příležitosti v zahraničí (zejména Německo) využívá asi desítka obyvatel.

Nezaměstnanost v obci je přibližně stejná jako celoslovenský průměr. Část nezaměstnaných zaměstnává obecní úřad na veřejně - prospěšných pracích, nebo v čistírně odpadních vod.

Sport[editovat | editovat zdroj]

V roce 1946 byl v obci založen neregistrovaný sportovní klub. V roce 1953 vznikl první registrovaný fotbalový klub Tělovýchovná jednota Sliepkovce. V roce 2009 sportovní klub zanikl.

Hospodářství a infrastruktura[editovat | editovat zdroj]

Větší část půdy, obklopující obec, je využívána jako orná půda. Obyvatelé Sliepkoviec se věnují zemědělství, chovu hospodářských zvířat, zejména drůbeže, prasat, příp. skotu, ale jen pro vlastní spotřebu. Půda v soukromém vlastnictví je používána většinou na pěstování zemědělských plodin. V nejvyšší míře se pěstují brambory. Dále je to pšenice, kukuřice. Pro vlastní spotřebu občané pěstují různé druhy zeleniny, luštěnin a jiných druhů využitelných plodin.

Agrospol Sliepkovce (bývalé Jednotné zemědělské družstvo) pěstuje na svých polích převážně pšenici (případně jinou obilovinu), řepku olejnou, slunečnici nebo kukuřici. Hlavně chov skotu patří k odvětvím, které jsou v Agrospolu preferované.

V okolí se nachází les, který poskytuje myslivcům pestrost lesní zvěře. O výsadbu mladých stromů a udržování lesa se stará tzv.. Lesní školka.

Doprava[editovat | editovat zdroj]

Spojení s okresním městem poskytuje autobusová doprava. Dopravu zajišťuje Slovenská autobusová doprava Michalovce. Autobusy jezdí přibližně každé dvě hodiny v obou směrech (Michalovce - Lastomír - Sliepkovce - Budkovce), po komunikaci III. třídy.

Důležité firmy[editovat | editovat zdroj]

  • Agrospol Sliepkovce

Školství[editovat | editovat zdroj]

Vyučování základních znalostí poskytuje Základní škola v Budkovcích, případně výjimečně jedna z michalovských základních škol. Závisí to na uvážení rodiče. V Sliepkovcích vyučování v posledních letech neprobíhá. Pro děti v předškolním věku zde funguje mateřská škola.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Sliepkovce na slovenské Wikipedii.

  1. Voľby do orgánov samosprávy obcí 2010. app.statistics.sk [online]. [cit. 2014-01-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-01-10. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]