Hašim Mach'amid

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hašim Mach'amid
האשם מחאמיד
Stranická příslušnost
ČlenstvíChadaš, Chadaš-Balad, Balad, Sjednocená arabská kandidátka, Pokrok. nár. aliance

Narození18. února 1945
Britský mandát Palestina Umm al-Fachm, Britský mandát Palestina
Úmrtí3. dubna 2018 (ve věku 73 let)[1]
Místo pohřbeníUmm al-Fahm
Kneset12., 13., 14., 15.
Alma materTelavivská univerzita
Profesepolitik
Náboženstvíislám
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hašim Mach'amid (hebrejsky האשם מחאמיד‎, arabsky هاشم محاميد‎) byl izraelský politik a bývalý poslanec Knesetu za strany Chadaš, Chadaš-Balad, Balad, Sjednocená arabská kandidátka a Pokroková národní aliance.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se 18. února 1945 ve městě Umm al-Fachm. Vystudoval v bakalářském a magisterském programu na Telavivské univerzitě. Pracoval jako vzdělávací poradce. Hovořil arabsky a anglicky.[2] Patřil do komunity izraelských Arabů.

Politická dráha[editovat | editovat zdroj]

Působil jako starosta města Umm al-Fachm a člen sekretariátu organizace sdružující izraelské Araby.[2]

V izraelském parlamentu zasedl poprvé po volbách v roce 1988, v nichž kandidoval za stranu Chadaš. Mandát ale získal dodatečně v lednu 1990 jako náhradník po rezignaci Me'ira Vilnera. Byl pak členem výboru pro vzdělávání a kulturu. Mandát obhájil ve volbách v roce 1992, opět za Chadaš. Nastoupil jako člen do výboru pro státní kontrolu, výboru pro drogové závislosti a výboru pro vzdělávání a kulturu. Předsedal podvýboru pro drogové závislosti v arabském sektoru. Opětovně byl zvolen ve volbách v roce 1996, nyní za společnou kandidátní listinu Chadaš-Balad, která se ale v průběhu volebního období rozpadla a Mach'amid přešel do klubu Balad. Zasedal ve výboru pro drogové závislosti, výboru pro vědu a technologie, výboru pro vzdělávání a kulturu a výboru pro jmenování islámských soudců.[2]

Znovu se do Knesetu dostal po volbách v roce 1999. Tentokrát jako kandidát Sjednocené arabské kandidátky. Z jejího klubu ale během funkčního období vystoupil a založil vlastní politickou formaci nazvanou Pokroková národní aliance. Byl aktivní jako člen výboru práce, sociálních věcí a zdravotnictví, výboru pro zahraniční dělníky a výboru zahraničních záležitostí a obrany.[2]

Ve volbách v roce 2003 kandidoval za Pokrokovou národní alianci, ale mandát neobhájil.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Former Arab MK and Umm al-Fahm mayor Mahameed passes away, aged 73 [online]. Ynetnews, 2018-04-04 [cit. 2018-04-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. a b c d Hašim Mach'amid [online]. Kneset [cit. 2011-02-14]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]