Eduard Steuermann

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Edward Steuermann
Edward Steuermann v Darmstadtu, 1957
Edward Steuermann v Darmstadtu, 1957
Základní informace
Narození18. června 1892
Sambir
Úmrtí11. listopadu 1964 (ve věku 72 let)
New York
Žánryklasická hudba
Povoláníklavírista, hudební skladatel, hudební pedagog a vysokoškolský učitel
Nástrojeklavír
Manžel(ka)Clara Steuermann
Hilda Steuermann
RodičeJoseph Steuermann a Auguste Steuermann
PříbuzníSalomea Sarah Steuermann, Rosa Gielen a Zygmunt Steuermann (sourozenci)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Eduard Steuermann, v USA znám jako Edward, (18. června 1892 Sambir11. listopadu 1964 New York) byl rakouský klavírista a hudební skladatel. Jeden z významných členů Druhé vídeňské školy.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Sambiru, v Haliči na západní Ukrajině v rodině polských Židů. Měl čtyři sourozence. Jeho sestra Salomea přijala umělecké jméno Salka Viertel a stala se známou herečkou a scenáristkou a bratr Zygmunt byl polským fotbalovým reprezentantem.

Hru na klavír studoval jako chlapec u českého pedagoga Viléma Kurze a poprvé veřejně vystoupil ve svých jedenácti letech. Od roku 1910 pokračoval ve studiu u Ferruccia Busoniho v Basileji. Na základě doporučení Engelberta Humperdincka se stal v letech 1912–1914 žákem kompozice Arnolda Schoenberga. Stal se vyhledávaným sólistou, vystupoval nejen v Evropě, ale i v USA a v Izraeli. Od roku 1919 byl hlavním klavíristou Schönbergova kruhu; několik klavírních skladeb Schoenbergových uváděl v premiéře. Mezi jiným i slavnou skladbu Pierrot Lunaire.

Po připojení Rakouska 12. března 1938 k nacistickému Německu emigroval do Los Angeles, kde již žila jeho sestra Salka. Vystupoval jako klavírista. V letech 1948–1964 vyučoval na newyorské Juilliard School a od roku 1952 byl také profesorem na Philadelphia Conservatory of Music. Kromě toho vyučoval na mistrovských kurzech v několika evropských zeních. V roce 1957 učil i v Darmstadtu na proslulých Mezinárodních letních kurzech pro Novou hudbu (Internationalen Ferienkurse für Neue Musik).

Zemřel v roce 1964 na leukemii.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Dílo Edwarda Steuermanna existuje z větší části pouze v rukopisech. Obsahuje četné klavírní skladby, komorní skladby pro různá obsazení a písně na slova Franze Kafky, Hugo von Hofmannsthala a Bertolda Brechta. Zpracoval klavírní výtah Schoenbergových děl Erwartung a Die glückliche Hand. Pro klavír upravil také jeho 1. komorní symfonii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Theodor W. Adorno: Gesammelte Schriften. Bd 17, 18. Suhrkamp, Frankfurt 2003, ISBN 3-518-06511-4
  • Elliott Carter: Edward Steuermann. In: The Musical Quarterly. Cary NC 52. 1966
  • René Leibowitz: Il silenzio di Eduard Steuermann. In: L’Approdo Musicale Torino 19/20, 1965
  • Salka Viertel: Das unbelehrbare Herz: Erinnerungen an ein Leben mit Künstlern im 20. Jahrhundert; übersetzt von Helmut Degner. Eichborn, Frankfurt a.M. 2010,

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]