Diskuse k portálu:Filozofie

Obsah stránky není podporován v jiných jazycích.
Přidat téma
Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Dík a pár poznámek[editovat zdroj]

Především dík zakladateli - Portál je důležitý krok, a je velmi pěkný. Nicméně si hned dovolím pár spíš detailních poznámek.

  • Doporučuji vypustit nadpis Témata a nechat jen Proudy a Filosofové (nebo Osoby). Ani proudy ani osoby totiž nejsou tématy filosofie, nýbrž nanejvýš dějin filosofie, což je rozdíl.
  • Pod Proudy je chybně "existencionalismus" (který vede redirektem na správné existencialismus); odlišovat od něj Filosofii existence (de: Existenzphilosophie, tj. Heidegger) je na této úrovni IMHO zbytečné.
  • Kantianismus se česky vůbec neužívá a i obsah pojmu je dost problematický: kdo by sem patřil? Kant ovlivnil kde koho, ale jeho "školou" je teprve Novokantovství, které prosím přidat.
  • Místo Novoscholastika se u nás říká Novotomismus, což doporučuji opravit.
  • Mezi Disciplinami místo Teorie státu dát běžnější a snad i přesnější Politická filosofie.
  • Neumím si nic představit pod Filosofií kultury (doporučuji vynechat), zato doporučuji přidat Filosofii výchovy.

Největší problém je Přehled. "Západní filosofie" jsou vlastně trochu mechanicky (po stoletích) rozdělené dějiny filosofie, což by konec konců šlo.

"Východní filosofie" je problém sama o sobě: tady se dá mluvit o filosofii jen v dost širokém slova smyslu, protože sokratovský typ diskuse, sporu a argumentace, který na Západě pokládáme za podstatný atribut filosofie, se v ní téměř nevyskytuje a jsou to tedy spíš "školy moudrosti", asi tak jako na Západě Pythagorejci. Budiž, ale ještě horší mi připadá mechanické dělení podle (moderních) států. Moc se v tom nevyznám, ale zdá se mi, že by to chtělo spíš dělit na jakési školy (mahajána, hinajána, Zen atd.) nebo tradice (Védy, Upanišády, Konfucius, Taoismus atd.; tak to dělá např. Encyklopedie Larousse, sv. 6. str. 70 nn. i pěkný článek Čínská filosofie). Patří Zoroaster nebo Mithraismus k Východu nebo k Západu? A arabská filosofie už nemá s "Východem" vůbec nic společného.

Konečně tři kategorie "Arabská, křesťanská a židovská filosofie" doporučuji po zralé úvaze radši vůbec vynechat. V době, kdy arabská a židovská filosofie opradu kvetly - tj. ve vrcholném středověku, v 8.-13. století - nemá velký smysl je oddělovat od té "křesťanské", kterou inspirovaly a pak také napodobovaly, kdežto zařazovat třeba Spinozu pod "židovskou filosofii" nedává smysl a on sám by se tomu velmi bránil. Pak by se muselo začít "rasově kádrovat" a pod "židovskou filosofii" dát i Bergsona, Husserla, Wittgensteina atd., což rozhodně neradím. Nicméně tohle píšu jen jako doporučení a nechávám na Zakladateli, jak si s nimi poradí.

Srdečně zdraví --Sokoljan 26. 7. 2008, 16:42 (UTC)

Velice si cením takovéto reakce na portál, zvláště pak od Vás. Všechny poznámky jsem do portálu začlenil, pouze u východní filosofie se chci zeptat, zda-li tento výčet bude konečný. Pod nadpis školy jsem, krom vámi zmíněných, ještě zařadil Vadžrajánu. Dovolil jsem si vás rovněž na portál připsat jako spolupracujícího wikipedistu. --Faigl.ladislav 26. 7. 2008, 19:37 (UTC)
Vaše rychlost mě trochu zaskočila. Je dobře, že si "východní filosofie" zřejmě všiml někdo, kdo o tom víc ví, na druhou stranu je to teď dost nevyvážené - ta západní je příliš stručná, anebo - po mém soudu spíš - ta východní moc podrobná (např. jóga ani při nejlepší vůli žádná filosofie není). Jen mezi chybějícími články pořád stojí "existencionalistická filosofie (de)"; pokud byste ji tam chtěl přece jen nechat, správný překlad německého je "filosofie existence".
Zdraví --Sokoljan 28. 7. 2008, 20:42 (UTC)
Zdravím. Doufám, že zaskočila příjemně :-). Toho nepoměru jsem si všiml taky. Východní filosofie už byla trochu zkrácena rozšiřovatelem o hlavní směry buddhismu, ale ještě mu napíši, aby se na to podíval. Máte nějaký nápad jak západní rozšířit? V chybějících článcích jsem tento odkaz asi přehlédnul. Již opraveno. Pěkný večer. --Faigl.ladislav 28. 7. 2008, 21:19 (UTC)
Jóga je filosofie (Podle filosofie jógy je pravou podstatou života bytí(sat), vědomí (čit) a blaho (ánanda). S touto podstatou se jogín na konci své cesty trvale ztotožní, což se nazývá osvícení nebo osvobození (mókša). Povaha tohoto ztotožnění je v různých školách jógy (daršany) různě definována.), jestliže se bere jóga jako celek, a ne jenom její součást (Hatha jóga), která filosofií není. V tom se se Sokoljanen shodneme. Také s ním souhlasím, že vznikla určitá nevyváženost přehledu, kterou je možné řešit různými způsoby: 1. Antiku, Renesanci a 20. století doplnit podrobnostmi stejným způsobem, jako védy, 2. všechny podrobnosti škol a véd zrušit, 3. článek Východní filosofie zrušit a články umístit do přehledu východní filosofie. Osobně budu souhlasit s každým z těchto způsobů, na kterém se shodneme. --Hubený 29. 7. 2008, 08:05 (UTC)

Zdravím. O umístění seznamu všech portálů na konci každého portálu se vedla diskuse o smazání. Osobně jsem zastával názor Wikipedisty Doktory, že vložení této šablony v každém portálu je nesmyslné, protože stačí odkaz na Portál:Obsah. Podívejte se na zmíněnou diskusi na Wikipedie:Hlasování o smazání/Šablona:Portály. Sám jsem na Portálu jóga tuto šablonu nahradil odkazem na Portál:Obsah, protože je kompletní a má mnohem lepší úpravu. --Hubený 28. 7. 2008, 09:01 (UTC)

Zdravím. O diskusi vím. Já v ní tuším zastával názor pro ponechání a následné přepracování. Nakonec jsem se ale inspiroval na portálu Jóga a šablonu portály tak dal pryč. --Faigl.ladislav 28. 7. 2008, 21:19 (UTC)

Západní filosofie[editovat zdroj]

Rozšířit by se dala např. takto:

Ta "východní filosofie" už sama prozrazuje, jak je to označení problematické: "Pravověrné" a "Jinověrné" jsou označení náboženská, ne-li přímo sektářská, samozřejmě jen z jednoho určitého hlediska (zde patrně indického, předbuddhistického?) a ve filosofii nemají co dělat. Moc bych se divil, kdyby se na tomto dělení lidé shodli. Takže s tím budeme muset ještě laborovat a já rozhodně nepředstírám, že bych o tom moc věděl, takže mě berte s rezervou - ale co jsem právě napsal je zřejmé.

Jako zdroj není špatné McGreal, I. P., Velké postavy západního myšlení. Praha 1999 a totéž pro východní myšlení; obě se prodávají po stovce v Levných knihách.

Zdraví --Sokoljan 29. 7. 2008, 08:47 (UTC)

Na rozdíl od "západních filisofií" kladou východní filosofické školy důraz na vědění, t.j. poznávání sama sebe subjektivními (meditativními) metodami. To ale nejde na úkor objektivnosti těchto metod, které jsou popsány m.j. v njája a vaišéšika. Fakt, že tyto metody jsou na západě méně známé, není žádný legitimní důvod tvrdit, že ve filosofii nemají co dělat. Myslím, že nejvhodnější bude jmenovat pod východní filosofií články, které tuto oblast podrobněji vysvětlují a nezabývat se v přehledu podrobnostmi. Tedy.

Zdraví --Hubený 29. 7. 2008, 11:55 (UTC)

Tohle se mi taky líbí, jen bych sem nedával Islám, který patří - s odpuštěním - k Západu a je to náboženství, nikoli filosofie. Proti metodám jsem nic nenamítal, jen proti tomu, aby se směry označovaly jako "pravověrné" a "jinověrné".

Zdraví --Sokoljan 29. 7. 2008, 15:30 (UTC)

V souvislosti s arabskou filosofií jsem myslel spíše na arabský islamismus jako politicky orientovanou filosofii (ideologii), než na islám, jako náboženství. To ale znova potvrzuje, že u východních filosofických škol je hranice mezi náboženstvím a filosofií mnohem menší než u objektivních (vědeckých) metod poznávání západních filosofických směrů, kde je zase mnohem menší hranice mezi ideologií a filosofií. Možná, že bychom tento zásadní rozdíl mohli vyjádřit pro vnímavého badatele i v nadpisu:

Západní filosofické směry a Východní filosofické školy (žák přisedá ke svému učiteli, aby vyslechl z jeho úst pravdivé vědění). Když rozšíříme východní filosofické školy způsobem, který navrhuji, tak se může zrušit odstavec tradice, protože všechny podstatné tradice jsou již specifikované. --Hubený 29. 7. 2008, 16:25 (UTC)

Na základě průběžné diskuse jsem přejmenoval nadpisy západní a východní filosofie na Západní filosofické směry a Východní filosofické školy. Dále pak bylo do přehledu zakomponováno členění západní filosofie výše navržené. U východní filosofie byly ponechány školy, tak jak byly editovány cca k dnešnímu poledni. Namísto odstavce tradice pak bylo zakomponováno členění východní filosofie, výše uvedené s tím, že místo arabského islámu byla položka upravena na arabský islamismus.
Po dosud navržených změnách vypadá část Portál:Filosofie/Přehled následovně.--Faigl.ladislav 29. 7. 2008, 16:41 (UTC)
Současná úprava je podle mého názoru skoro ideální, doporučoval bych ale zrušení odstavce školy, protože to vyjadřuje již nadpis a rozdělení na ortodoxní a neortodoxní je dost choulostivé, protože je uvedeno jenom v knize Bhagavadgíta od Mahariši Maheše Jógi a široké veřejnosti málo známé. Dále bych doporučoval změnit názvy v názvy zemí s odkazy na tyto země, jestliže neexistuje článek s názvem filosofie. Tedy Indická filosofie bude Indie s odkazem na Indická filosofie a Korejská filosofie bude Korea s odkazem na Korea, protože článek Korejská filosofie neexistuje a pravděpodobně nikdy existovat nebude. Tím bude zároveň zdůrazněn princip, že východní filosofické školy jsou silně geograficky orientované. Zároveň bude dobré seřadit všechny země v alfabetickém pořadí.--Hubený 29. 7. 2008, 17:27 (UTC)
Odstavec školy jsem vypustil a zbytek seřadil dle alfabetického pořadí. Dopíši články arabská a japonská filosofie, u ostatních jsem nenašel na en wiki odpovídající ekvivalentní články a proto vede link na článek dané země, nebo v případě Koreje a Tibetu, daného území.--Faigl.ladislav 29. 7. 2008, 18:49 (UTC)

Je to opravdu dobré a nic lepšího už teď asi nevymyslíme; třeba časem. Ve Filosofi výchovy je překlep a místo Frankfurtské školy by možná bylo lepší (širší) označení "Kritická teorie".

Dobrou noc, --Sokoljan 29. 7. 2008, 19:21 (UTC)

Chyba v linku opraveno a druhý link vyměněn. Rovněž dobrou noc :-)--Faigl.ladislav 29. 7. 2008, 19:48 (UTC)

Spolupráce[editovat zdroj]

Rád bych se přidal mezi spolupracovníky filosofického portálu. Jsou na to nějaká speciální kritéria? Jsem schopen přispívat na různá témata z dějin filosofie (především středověké); za poslední dva měsíce jsem založil 5 biografických článků/pahýlů, které se nějak dotýkají filosofických témat. --Scholipeta 21. 6. 2010, 11:54 (UTC)

Jedinou "podmínkou" je chuť spolupracovat :) ale teď vážně. Žádné podmínky nejsou, směle se přidejte, budeme rádi za každou pomocnou ruku, která zdejší filosofické články obohatí :) --Faigl.ladislav slovačiny 21. 6. 2010, 12:11 (UTC)
Díky moc, přidal jsem se tedy :) Snad nebude vadit, že mám sklon se zabývat (z hlediska filosofického mainstreamu) spíše marginalitami... --Scholipeta 21. 6. 2010, 12:37 (UTC)

Vítám Vás i tady a dík za svědomitou práci! --Sokoljan 21. 6. 2010, 19:30 (UTC)

Milan Mráz[editovat zdroj]

Nebylo by vhodné napsat alespoň stručný biogram o doc. Mrázovi, který zesnul loni v prosinci? Pustil bych se do toho sám, ale moc jsem jej neznal, takže bych se omezil jen na pouhou bibliografii.. Nenajde se tu někdo povolanější? --Scholipeta 14. 3. 2011, 21:17 (UTC)

Napište, já se na to pak podívám taky. Zdraví --Sokoljan 18. 3. 2011, 17:05 (UTC)
Feci, quod potui. :) --Scholipeta 19. 3. 2011, 20:56 (UTC)

Infobox filosof[editovat zdroj]

Zdravím, kolegové! Píšu sem, protože jsem žádný wikiprojekt týkající se filosofie nenalezl. Jen jsem chtěl oznámit, že jsem vytvořil infobox pro filosofy, který tu už dle mého názoru chyběl. Zaprvé jsem to zde tedy chtěl dát na vědomí, protože kdo jiný než vy by to mohl využít, a za druhé bych ocenil nějakou kritiku či případné nedostatky, abych to mohl opravit ;-) Je to dělané stylem infoboxu na en:, ale není problém tam cokoliv dodat nebo upravit. Mějte se, Gertasik 9. 7. 2011, 23:03 (UTC)