Charles Scott Sherrington

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Charles Scott Sherrington
Narození27. listopadu 1857
Londýn
Úmrtí4. března 1952 (ve věku 94 let)
Eastbourne
Alma materFitzwilliamova kolej
Oxfordská univerzita
Ipswich School
Gonville and Caius College
Lékařská škola Nemocnice sv. Tomáše
PracovištěMagdalen College
Liverpoolská univerzita
Králova kolej v Londýně
Oboryneurobiologie, fyziologie, histologie, bakteriologie a patologie
OceněníCroonian Medal and Lecture (1897)
Baly Medal (1899)
Silliman Memorial Lectures (1904)
Královská medaile (1905)
Copleyho medaile (1927)
… více na Wikidatech
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Charles Scott Sherrington (27. listopadu 18574. března 1952) byl britský fyziolog, první člověk, který vysvětlil funkce nervové soustavy, význam synapse a reflexního oblouku. Za objev funkcí neuronu získal v roce 1932 spolu s E. D. Adrianem Nobelovu cenu za medicínu a fyziologii.

Život[editovat | editovat zdroj]

Studoval fyziologii na Oxfordské univerzitě. Jeho učitelem byl Sir Michael Foster. Později se stal na Oxfordské univerzitě profesorem a v roce 1896 zde objevil „synapse“, to jest spoje mezi jednotlivými nervy a nervovými (mozkovými a míšními) drahami. Synapse uskutečňují elektrochemickou cestou převod mezi nimi. Tento základní objev vysvětluje funkci nervového systému jak periferního, tak centrálního (mozku a míchy).

Dalším velkým Sherringtonovým objevem byla „reciproční inervace“. To znamená, že každý orgán, včetně systému svalového, má dvoje nervy, budivé a tlumivé. Rovnováha mezi nimi umožňuje veškerou činnost organismu a koordinaci různých činností, zejména hybnosti.

V roce 1906 vyšla v Edinburghu Sherringtonova práce „O integrativní činnost nervové soustavy“, v roce 1922 v Londýně „Některé pohledy na zvířecí mechanismy“. Sherrington vysvětlil funkce nervové soustavy, význam synapse a reflexního oblouku (podráždění-cítivý nerv-mícha-hybný nerv-sval-hybná reakce), což je podstata činnosti nervového systému. Měl na nervovou soustavu holistický (celostní) pohled a tuto filozofii vyjadřoval ve svých pracích. To vedlo také k jeho sporům s I. P. Pavlovem, ty však mají v životě obou velikánů jen podružný význam.

Jako první popsal klinický obraz decerebrační rigidity.

Charles Scott Sherington se dožil požehnaného věku 95 let. Byl celou anglickou lékařskou veřejností velice uctíván. V roce 1932 mu byla udělena Nobelova cena. Později ho britský král Jiří VI. pasoval na rytíře, což se v Anglii jako v jediné zemi ještě děje, takže se stal Sirem Charlesem Sherringtonem. Svého vysokého věku se dožil v plné svěžesti – o svých devadesátých narozeninách dokonce mluvil v britském rozhlase BBC.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]