Caricyno (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Caricyno
Caricyno
Caricyno
Původní názevЛенино
StátRusko a Sovětský svaz
MěstoMoskva
Vznik30. prosince 1984
LinkyZamoskvoreckaja
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Caricyno (rusky Царицыно, česky doslovně Carevnina) je stanice moskevského metra na jeho Zamoskvorecké lince a v její jižní části.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Stanice Carycino je podzemní, hloubená, mělce založená stanice (hluboko 8 m, podle unifikovaného projektu s ostrovním nástupištěm podpíraným dvěma řadami po 26 sloupech). Má dva výstupy, vedoucí každý do podpovrchového mělce založeného vestibulu, z něhož vedou výstupy na pouliční úroveň.

Na rozdíl od ostatních stanic, kde byla pro obklad stěn za nástupištěm použita dlažba, u Carycina tvoří stěny za kolejemi v celé její délce dvě velké mozaiky z různých druhů mramoru (červený, hnědý, okrový, žlutý, šedý); jejich tematika čerpá především ze socialistického realismu, mají představovat úspěchy sovětské vědy. Sloupy pak obkládá mramor v barvě bílé.

Stanice Carycino byla otevřena 30. prosince 1983 pod názvem Lenino, krátce po otevření však byla celkem dvakrát zaplavena, což si vynutilo její uzavření. Při výměně nápisů stanice v roce 1990 se vyměnila jen některá písmena, tj. „И“, „Н“ a „О“ se neměnila a zůstala zachována. Současný název tak připomíná nedaleký park Carycino, jež je nazván po Kateřině Veliké, ruské carevně z 19. století.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Chovrino Metro v MoskvěZamoskvoreckaja směr Alma-Atinskaja
Kantěmirovskaja Caricyno Orechovo
ChovrinoBělomorskajaRečnoj vokzalVodnyj stadionVojkovskaja SokolAeroportDinamo Bělorusskaja MajakovskajaTvěrskaja Těatralnaja Novokuzněckaja Pavěleckaja Avtozavodskaja Technopark KolomenskajaKaširskaja KantěmirovskajaCaricynoOrechovoDomodědovskajaKrasnogvardějskaja Alma-Atinskaja