Kaširskaja (stanice metra v Moskvě)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Kaširskaja
StátRusko
MěstoMoskva
Vznik11. srpen 1969[1]
Linky2 Zamoskvoreckaja 11 Velká Kolcevaja
Technické informace
Typ stanicemělce založená
Počet nástupišť2
Hloubka pod povrchem7 m
Externí odkazy
Souřadnice sídla
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Kaširskaja (rusky Каширская) je přestupní stanice moskevského metra, jedna ze tří stanic na nejstarším části Velké Kolcevé linky (původně samostatná linka Kachovskaja), a též i jedna z mnoha stanic na lince Zamoskvorevské.

Kaširskaja se nachází na jihu města nedaleko moskevského inženýrsko-fyzikálního institutu. Tato přestupní stanice slouží cestujícím již od 11. srpna 1969. Od 26. října 2019 do 10. května 2023 byla stanice uzavřena pro cestující využívající původní Kachovskou linku, aby byla rekonstruována a stala se součástí Velké Kolcevé linky. V souvislosti s celkovou rekonstrukcí stanice byla mezi 12. listopadem 2022 a 10. květnem 2023 uzavřena i v rámci Zamoskvorecké linky.

Charakter stanice[editovat | editovat zdroj]

Linky Kachovskaja (tyrkysová) a Zamoskvoreckaja (zelená) vedou stanicí tímto způsobem

Stanice je podzemní, hloubená. Tvoří ji dvě nástupiště; východní a západní, z nichž každé slouží pro jeden směr; přestup mezi linkami je tak možný bez použití přestupní chodby, jež obě části stanice spojuje. Obě nástupiště jsou si velmi podobná; odpovídají tehdejší unifikované koncepci tvorby stanic z začátku 60. let; hlavním odlišným prvkem je druh mramoru použitý na obklad sloupů, které podpírají celé nástupiště. V obou částech stanice jsou také stěny za nástupištěm obložené bílými dlaždicemi; souvislý pruh přerušují v určitých intervalech dekorativní reliéfy s tematikou elektrifikace (toto téma bylo zvoleno vzhledem k blízkosti přehradní nádrže).

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

← směr Chovrino Metro v MoskvěZamoskvoreckaja směr Alma-Atinskaja
Kolomenskaja Kaširskaja Kantěmirovskaja
ChovrinoBělomorskajaRečnoj vokzalVodnyj stadionVojkovskaja SokolAeroportDinamo Bělorusskaja MajakovskajaTvěrskaja Těatralnaja Novokuzněckaja Pavěleckaja Avtozavodskaja Technopark KolomenskajaKaširskaja KantěmirovskajaCaricynoOrechovoDomodědovskajaKrasnogvardějskaja Alma-Atinskaja
Metro v MoskvěVelká Kolcevaja
Kaširskaja (stanice metra v Moskvě)

Chorošovskaja CSKAPetrovskij park Savjolovskaja Marina Rošča Rižskaja Sokolniki Elektrozavodskaja LefortovoAviamotornaja Nižegorodskaja Tekstilščiki Pečatniki Nagatinskij ZatonKlenovyj bulvar Kaširskaja VaršavskajaKachovskaja ZjuzinoVoroncovskaja Novatorskaja Prospekt Vernadskogo Mičurinskij prospekt AminěvskajaDavydkovoKuncevskaja TěrechovoMňovnikiNarodnoje Opolčenije