Šlomo Argov

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Šlomo Argov
Narození14. prosince 1929
Jeruzalém
Úmrtí23. února 2003 (ve věku 73 let)
Jeruzalém
Místo pohřbeníHar ha-Menuchot
Alma materGeorgetownská univerzita
Povolánídiplomat
Funkceambassador of Israel to Mexico (1971–1974)
ambassador of Israel to the Netherlands (1977–1979)
ambassador of Israel to the United Kingdom (1979–1982)
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Šlomo Argov (hebrejsky: שלמה ארגוב, žil 14. prosince 192923. února 2003) byl prominentní izraelský diplomat. V době, kdy vykonával funkci izraelského velvyslance ve Spojeném království, na něj byl spáchán atentát. Tento čin se stal záminkou pro první libanonskou válku.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Jeruzalémě. Jako mladík vstoupil do Palmach a později i do Izraelských obranných sil. Během izraelské války o nezávislost byl zraněn, v armádě ale zůstal. V roce 1950 začal v studovat na Georgetown University ve Washingtonu. Promoval v roce 1952 a dále vystudoval mezinárodní vztahy na londýnské Vysoké škole ekonomické v roce 1955.

Diplomatická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Diplomatickou kariéru zahájil v roce 1959. Sloužil v Ghaně, ve funkci generálního konzula v Nigérii, Washingtonu a New Yorku.

Jeho první velvyslanecké umístění přišlo v roce 1971. Argov se stal izraelským velvyslancem v Mexiku. Zde zůstal do roku 1974. Po období stráveném na ministerstvu zahraničí ve funkci náměstka generálního ředitele pro informace byl v roce 1977 jmenován velvyslancem v Nizozemsku. V tomto přidělení setrval dva roky. Poté byl v roce 1979 jmenován velvyslancem ve Velké Británii, což je jedna z nejvýznamnějších pozic v izraelské diplomatické službě.

Atentát[editovat | editovat zdroj]

Dne 3. června 1982 Argovova, odjíždějícího z banketu v hotelu Dorchester, postřelili tři útočníci. Stalo se to v Park Lane v Londýně a atentátníci patřili k Organizaci Abú Nidala.[1] Argov útok přežil, ale strávil tři měsíce v kómatu a až do své smrti zůstal paralyzovaný. Následným vyšetřováním bylo zjištěno, že atentátníci připravovali další atentát, tentokrát proti vyslanci OOP v Londýně. Abú Nidal, který byl v opozici proti Jásiru Arafatovi se snažil vyprovokovat útok Izraelských obranných sil proti OOP sídlící v Libanonu.[1] To se povedlo a v následujících dnech Izrael zahájil Operaci Mír pro Galileu známou též jako První libanonská válka.

Samotný Argov, upoutaný na lůžko invazi do Libanonu kritizoval jako „beznadějné dobrodružství“.[1]

Po svém zranění byl Argov hospitalizován v Jeruzalémě až do své smrti 23. února 2003.[1]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Shlomo Argov na anglické Wikipedii.

  1. a b c d Shlomo Argov Israeli diplomat whose shooting triggered the invasion of Lebanon [online]. The Guardian [cit. 2008-04-28]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]