Wikipedie:Článek týdne/2010/52

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Myšice malooká

Myšice malooká (Apodemus uralensis, synonymum Apodemus microps) je malý hlodavecčeledi myšovitých. Velikostí a zbarvením připomíná myš domácí. Srst má obvykle šedohnědou, zespodu je bělavá. Velmi se podobá myšici křovinné, s níž bývala dříve zaměňována.

Žije převážně v bezlesé krajiněnížinách a středních polohách východní EvropyAsie. V Česku se vyskytuje v téměř všech nížinných oblastech jižní Moravy a na Opavsku. V Čechách žije jen v izolované enklávě na Žatecku.

Myšice malooká vyhledává především zaplevelené meze a  stráně, kde si buduje podzemní hnízdo. V létě a na podzim se stěhuje na pole, kde se živí také plevelem, ale i pěstovanými kulturními rostlinami. Zvláště vyhledává pole řepky olejky. Na jaře tvoří významnější část jejího jídelníčku hmyz. Oproti ostatním myšicím, které často šplhají, se pohybuje prakticky jen na zemi a pod ní. Žije v rodinách nebo v malých skupinách. Je převážně noční zvíře. V zimě se stejně jako ostatní myšovití neukládá k zimnímu spánku. Rozmnožuje se několikrát ročně od března do října. Ve vrhu bývá obvykle 57 mláďat.