Vratička mnohoklaná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxVratička mnohoklaná
alternativní popis obrázku chybí
Vratička mnohoklaná (Botrychium multifidum)
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkapraďorosty (Monilophyta)
Třídaprutovky (Psilotopsida)
Řádhadilkotvaré (Ophioglossales)
Čeleďhadilkovité (Ophioglossaceae)
Rodvratička (Botrychium)
Binomické jméno
Botrychium multifidum
(S.G.Gmel.) Rupr., 1859
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Vratička mnohoklaná (Botrychium multifidum) je malá kapradina. Je to vytrvalá bylina, která roste na půdách s kyselým pH.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Vratička patří mezi vytrvalé byliny. Dorůstá výšky 2–25 cm. Z krátkého podzemního stonku vyrůstají 2–4 listy. Listy se dělí na část sterilní (připomíná list) a část fertilní (připomíná lodyhu). Mladé listy jsou bělavé a chlupaté. Sterilní část listu je 2–3× zpeřená, v obrysu trojúhelníkovitého tvaru. Obsahuje průduchy pouze na rubu listu. Tato masitá část má olivově zelenou až žlutozelenou barvu. Lístky jsou celokrajné až vroubkované, podlouhlé až vejčité, se zřetelnou střední žilkou. Sterilní část se od fertilní odděluje na bázi listu. Fertilní část listu je dlouze řapíkatá a 2–3× zpeřeně větvená. Výtrusnice jsou uloženy ve dvou řadách na spodní straně listu. Jsou přisedlé, žlutozelené a později červenohnědé. Uvnitř uloženy žluté výtrusy.

Ekologie[editovat | editovat zdroj]

Roste na různých substrátech, převážně na kyselých. Typickými biotopy jsou louky, pastviny, vřesoviště, lesy a paseky.

Rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Vyskytuje se na severní polokouli. Nachází se ve střední a severní Evropě, zasahuje do východní Francie, severní Itálie a jižních Karpat. Na východě zasahuje po Uralu a na Sibiř. Vyskytuje se i v Severní Americe. V České republice se vyskytuje na Šumavě, v Krkonoších a Hrubém Jeseníku.

Ohrožení a ochrana[editovat | editovat zdroj]

V České republice donedávna patřila k vyhynulým druhům (A2). V současnosti, z důvodu nalezení nových lokalit výskytu, patří mezi kriticky ohrožené rostliny (C1).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • HEJNÝ, Slavomil; SLAVÍK, Bohumil. Květena 1 : České socialistické republiky. Praha : Academia, 1988. 557 s. ISBN 80-200-0643-5
  • EKRT , L. ; STEINBACHOVÁ, D. Botrychium multifidum (S. G. Gmelin) Rupr. C1. In Additamenta ad floram Reipublicae Bohemicae, V.. Praha : Zprávy České Botanické Společnosti, 2006. s. 173–257. Dostupné z WWW: <http://www.sci.muni.cz/botany/vz/pdf/Simonova_Additamenta_V.pdf>.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]