Velké Žernoseky (nádraží)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Velké Žernoseky
budova stanice
budova stanice
StátČeskoČesko Česko
KrajÚstecký
ObecŽalhostice
Souřadnice
Velké Žernoseky
Velké Žernoseky
Provozovatel dráhySpráva železnic
Kód stanice531293[1]
TraťLysá nad Labem – Ústí nad Labem
Nadmořská výška151 m n. m.
Zabezpečovací zařízeníRZZ AŽD 71[1]
Dopravní koleje5[1]
Nástupiště (nástupní hrany)4 (4)[1]
Prodej jízdenekNe
Služby ve staniciVeřejné parkoviště
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velké Žernoseky (mezi lety 1939 a 1945 Groß Zernosek)[2] jsou železniční stanice, která leží na trati Lysá nad Labem – Ústí nad Labem v kilometru 412,47. Tato stanice leží na území obce Žalhostice, v její západní části. Ze stanice na litoměřickém zhlaví odbočuje spojka do železniční stanice Žalhostice a na sebuzínské straně se odpojovala vlečka do prostoru dnešní společnosti CS-BETON.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Provoz stanice byl spuštěn v roce 1874 při zahájení provozu na Rakouské severozápadní dráze (Österreichische Nordwestbahn, ÖNWB).

V roce 1958 došlo k elektrizaci trati Lysá nad Labem – Ústí nad Labem a s tím i této stanice. Roku 2016 došlo k výměně staničního zabezpečovacího zařízení z elektromechanického na reléové, přičemž byla zrušena kolejová spojka mezi šestou a čtvrtou kolejí.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

železniční stanice Velké Žernoseky - pohled na zadní trakt budovy

Stanice je vybavena čekárnou, bez prodeje jízdenek. Ze stanice v pracovní dny jezdí vlaky směrem do Ústí nad Labem a Štětí (potažmo Lysé nad Labem) na lince U32 v taktu jedné hodiny, o víkendech se takt prodlužuje na dvě hodiny.[3] Stanicí také projíždí rychlíky Střekov (linka R23), ve stanici však nezastavují pro nástup a výstup cestujících.

Budoucnost stanice - rekonstrukce trati[editovat | editovat zdroj]

SŽDC v roce 2014 ohlásila přípravy na rekonstrukci trati v úseku Litoměřice dolní nádraží (včetně) – Ústí nad Labem-Střekov (mimo). V rámci této modernizace mělo dojít k zrušení nástupišť v této stanici a výstavbě železničních zastávek v blízkosti obecního úřadu v Žalhosticích a uvnitř obce Velké Žernoseky (v blízkosti přívozu). Proti tomu protestovalo vedení obcí Libochovany a Žalhostice, jelikož by kvůli tomu nemohly děti z Libochovan dojíždět vlakem do základní školy v Žalhosticích, která se nyní nachází v docházkové vzdálenosti od stanice, přičemž po rekonstrukci by tomu tak nebylo.[4]

Upravený plán modernizace trati z března roku 2018 zahrnuje přestavbu železniční stanice Velké Žernoseky do podoby s nástupišti.[5]

Nehody[editovat | editovat zdroj]

Srážka vlaků v roce 2015[editovat | editovat zdroj]

Nehoda v Žalhosticích - poškozená lokomotiva

Dne 28. března 2015 v 8:38 se v traťovém úseku Velké Žernoseky – Litoměřice dolní nádraží čelně srazily nákladní vlaky Pn 53668 a Nex 148359. V čele obou vlaků stály lokomotivy řady 122. Příčinou nehody bylo projetí návěsti Stůj vlakem Nex 148359. Následně došlo ke srážce vlaků na 1. traťové koleji a jejich vykolejení. Škoda této události byla vyčíslena na hodnotu převyšující 24 milionů Kč, došlo k jednomu zranění (zranil se strojvedoucí, který projel návěst Stůj).[6] U nehody byl přítomný tehdejší ministr dopravy Daniel Ťok.[7]

Nehoda vyústila v zavedení funkce Generální stop do systému GSM-R.[zdroj?]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Plánek stanice Velké Žernoseky. Portál Provozování dráhy. SŽDC, červenec 2019. 
  2. Velké Žernoseky (žst) • Ústecký kraj (CZ) / © Atlas Drah Polska, Česka a Slovenska. www.atlasdrah.net [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 
  3. Železniční stanice Velké Žernoseky | České dráhy. www.cd.cz [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 
  4. SEVEROČESKÝDENÍK.CZ. Žalhostice a Libochovany bojují za zachování železniční stanice Velké Žernoseky. www.severoceskydenik.cz. Dostupné online [cit. 2020-01-03]. 
  5. Optimalizace traťového úseku Litoměřice dolní nádraží (včetně) – Ústí nad Labem-Střekov (mimo) [online]. Správa železniční dopravní cesty [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 
  6. Zpráva o výsledcích šetření příčin a okolností vzniku mimořádné události - PDF Free Download. docplayer.cz [online]. [cit. 2020-01-03]. Dostupné online. 
  7. REDAKCE. FOTO: U Žalhostic se srazily dva nákladní vlaky. Nehodu způsobil strojvůdce. litomericky.denik.cz. 2015-03-28. Dostupné online [cit. 2020-01-03]. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]