U Pohránovského rybníka

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Zdroje k infoboxu
Zdroje k infoboxu
Přírodní památka
U Pohránovského rybníka
IUCN kategorie IV (Oblast výskytu druhu)
Základní informace
Vyhlášení1. leden 2015
VyhlásilKrajský úřad Pardubického kraje
Nadm. výška218–222 m n. m.
Rozloha64,97 ha[1][2]
Poloha
StátČeskoČesko Česko
OkresPardubice
Umístěník. ú. Pohránov, k. ú. Hrádek u Pardubic, k. ú. Semtín, k. ú. Ohrazenice
Souřadnice
U Pohránovského rybníka
U Pohránovského rybníka
Další informace
Kód6000
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Přírodní památky v Česku

Přírodní památka U Pohránovského rybníka byla vyhlášena v roce 2015 na rozloze 64,97 hektarů za účelem ochrany populace vzácných a ohrožených xylofágních druhů brouků, tzn. brouků živících se výhradně dřevem, a jejich biotopů. Dalšími předměty ochrany jsou populace zvláště chráněných druhů živočichů vázaných na mokřadní společenstva, zachovalejší lesní společenstva (zejména acidofilní doubravy a mokřadní olšiny) a mokřadní ekosystémy.[3] Totožnou plochu zabírá stejnojmenná evropsky významná lokalita, která byla vyhlášena za účelem ochrany lokality silně ohroženého lesáka rumělkového (Cucujus cinnaberinus).[4] Chráněné území se nachází v Pardubickém kraji poblíž obcí Pardubice a Srch. Chráněny jsou pouze lesní porosty a mokřady obklopující Pohránovský rybník, vlastní rybník součástí PP není. Východní okraj chráněného území lemuje železniční trať 031 a silnice pro motorová vozidla I/37. Oblast spravuje Krajský úřad Pardubického kraje.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Otevřená data AOPK ČR. Dostupné online. [cit. 2020-11-19]
  2. Common Database on Designated Areas. Dostupné online. [cit. 2021-06-26]
  3. Ústřední seznam ochrany přírody – PP U Pohránovského rybníka [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2016-10-13]. Dostupné online. 
  4. Ústřední seznam ochrany přírody – EVL U Pohránovského rybníka [online]. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR [cit. 2016-10-13]. Dostupné online. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • GERŽA, Michal. Plán péče o přírodní památku U Pohránovského rybníka na období 2015 - 2023. Pardubice: Krajský úřad Pardubického kraje, 2015. 62 s. Dostupné online. 

Související články[editovat | editovat zdroj]