Tořič hmyzonosný

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxTořič hmyzonosný
alternativní popis obrázku chybí
Tořič hmyzonosný rostoucí na úštěcké pahorkatině
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšerostliny (Plantae)
Podříšecévnaté rostliny (Tracheobionta)
Odděleníkrytosemenné (Magnoliophyta)
Třídajednoděložné (Liliopsida)
Řádchřestotvaré (Asparagales)
Čeleďvstavačovité (Orchidaceae)
Rodtořič (Ophrys)
Binomické jméno
Ophrys insectifera
L., 1753
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Tořič hmyzonosný (Ophrys insectifera) je vytrvalá bylina z rodu tořič (Ophrys), která v České republice patří ke kriticky ohroženým druhům.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Tořič hmyzonosný je vzpřímená rostlina dosahující výšky 15–50 cm. Kvete od května do června – vnější okvětí je zelené a vnitřní okvětní načervenalé až hnědě nachové. Květ, připomínající hmyz, produkuje také vůně imitující specifické feromony zaměřené na samečky určitých vosiček, které se snaží s květem spářit a opakovanými pokusy na různých rostlinách dochází k opylování.[2]

Detail květu tořiče hmyzonosného

Stanoviště, rozšíření[editovat | editovat zdroj]

Tořič hmyzonosný se vyskytuje na pastvinách, loukách nebo na křovinatých stráních, jejichž půda je dostatečně vápnitá a humózní. Je to původní evropská rostlina s výskytem od britských ostrovů přes Pobaltí a Rusko až po severní Skandinávii. Na jihu se vyskytuje od severních oblastí balkánského poloostrova přes severní Itálii až po Pyreneje.

V České republice se vyskytuje na malé lokalitě v úštěcké pahorkatině, v Českém středohoří, Polabí, na Rožďalovické tabuli nebo v Pošumaví (okolí Vimperka a Sušice). Na Moravě se tento druh pravděpodobně nevyskytuje.[3]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN 2022.2. 9. prosince 2022. Dostupné online. [cit. 2023-01-03]
  2. BORG-KARLSON, Anna-Karin, Inga Groth, Lennart Ågren and Bertil Kullenberg. Form-specific fragances from Ophrys insectifera L.. Chemoecology. Birkhäuser Basel, 1993, s. 39–45. DOI 10.1007/BF01245895. (anglicky) 
  3. RAK, Lubomír. OPHRYS INSECTIFERA L. – tořič hmyzonosný / hmyzovník muchovitý [online]. 2007-7-7 [cit. 2015-05-26]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]